mars79 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2015 Witam mam zamiar w sobote połaczyć główne akwarium z sumpem , ale ja pierwszy raz bede to robił i prosiłbym was o szczegółowe wytłumaczenie jak to ma zadziałać aby nie zalać pokoju, a mianowicie - sump 60x26x26 -pudełko przelewowe blau 1500 -pompa obiegowa NJ-2300 max podnoszenia 2,4 rurki , zawory , weże do podłączenia kupie jutro akwarium 200l . i teraz jak do tego sie zabrać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waso Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2015 Podbijam pytanie kolegi powyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reigher Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2015 No najważniejsze jest tak dobranie poziomów wody w akwa i sumpie żeby po wyłączeniu prądu a zatem i pompy obiegowej woda która zleje się przez komin/pudełko do sumpa nie przelała się przez niego. I tyle najważniejszego. Reszta to już chyba każdy wie jakie tam chce kolanka zawory czy co tam wymyśli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2015 Najogólniej: podłączasz rury i ustawiasz pudełko - na taki poziom wody jaki ma być w zbiorniku (pudełko "na gotowo" i powinno zlać trochę wody do sumpa) wlewasz wodę do sumpa na zakładany poziom - odpalasz pompę to co pompa wpompuje powinno spłynąć pudełkiem i nie zapomnij dać czujnika odcinającego pompę - w razie zatkania / zapowietrzenia pudełka, chyba że zbiornik ma zapas i przyjmie "nadmiar" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2015 hejka witam, właśnie od 2 dni idzie pudełko przelewowe połączone z sumpem i tu moje pytanie na co szczególności uważać ? wiem żeby się nie zapowietrzyło ale jak to zauważyć czy w pudełku to widać żeby zapobiec temu problemowi itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2015 Zapowietrzone pudełko zawiera w sobie, oprócz wody, powietrze Po prostu sprawdzaj czy na górze przelewu nie tworzy się bąbel powietrza. Możesz też podpiąć małą pompkę tak, żeby zasysała wodę (i ewentualne powietrze) z pudełka przez zaworek przeciwzwrotny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2015 ok ale jak nie mam pompki to co mam robić? czy brać wężyk do ust i zaciągać co kilka dni lub tygodnie bo tak zaciągałem jak puszczałem pudełko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach