Skocz do zawartości
lukas

no to sie posolilo

Rekomendowane odpowiedzi

witam wlasnie zalalem akwa woda i posolilem teraz sie miesza. a we wtorek przyjezdza skalka 80kg. mam takie pytanie czy mozna cykl swietlny ustawic na dwie tury , tzn chodzi o cos takiego np :

o 8startuje jedna aktynika

o 8:30 druga

o 9 HQI do 13

a pozniej od 19 do 24

o 0:30 gasnie aktynika

a o 1 druga aktynika gasnie (albo obie o 0;30)

dlaczego akura tak- zeby przed wyjsciem do pracy miec zapalone hqii po przyjsciu z pracy tez :)

pozdrawiam

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej lukas wydaje mi sie ze co do oswietlenie to nie powinienes zaklucac im naturalnego cyklu.czyli rano np aktynika njako wschod slonca pozniej wlanczas si esamo hqi i automatycznie gasnie aktynika po czym u mnie np o 12 wlanczaja si ewszystkie lampy jakie mam o 17 gasnie aktynika jako ze niby slabsze juz nasloencznienie i pozniej o 19 wlancza mi sie aktynika ale gasnie pozostale swiatlo i przez 2 h do 22 swieci tylko aktynika jako zachod.sorki ze tak skomplikowanie napisalem.imho wuydaje mi sie to bardziej naturalne zblizone do swiatla slonecznwego.

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie w przerwie kiedy nie swieci HQI to caly czas swieca dwie aktynikiaktyniki wtedy bylyby odpalone dajmy nato od 8 do 1w nocy a tylko HQI na dwa razy

PS. a jak swiecic przy swiezo wlozonej skale? odpalac HQI?

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak każdy Tu napisał - nie jest to dobry pomysł

Ja napisze że u mnie są 3 fazy

o 11:00 zapala się zwykła 24W 6500K nad refugium

która bardzo fajnie oswietla tylko wyższe partie w akwarium (jest z tyłu akwarium)

Dale to bardzo słabe światełko

o 12:00 zapala się siatło pomocnicze 2x24W T5 Aktynika +10000K

Potem chyba o 14:30 (już dokłądnie nie pamietam na upały skróciłem świecenie) HQI 70W 13000K

I tak do godziny 19:30 (lub o 19:00)

nastęnie gaśnie 2x24W o 22:00

i na samym końcu gasi sie 24W nad refugium

około 23:30

Dodatkowy + tego rozwiązania to powolny spadek i wzrost PH (nie mam kompa i tylko dolewka troszkę podnosi to PH w nocy)

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu tez beda dwie szkoly pewnie jak nie wiecej ja od mommentu jak mam skale swiecilem normlanie a teraz jak sie pojawily glony bede skracal czas swiecenie od 5 h i w przeciagu miesiace bede staral sie zwiekszac czas swiecenia.

pozdrawiam

darekn12

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sluchajcie po posoleniu w akwa pojawilo sie miliony mikro bombelkow, czesc sie wydowstaje z odpieniacza w sumpie, czesc powstaje w sumpie tam gdzie woda spada z rury z akwa( rura jest zanurzona w wodzie calkiem sporo, w sumpie mam jedna przegrode . w jednej jest splyw z akw ai odpieniacz a w drogie do ktorej sie przelew awoda jest pompa powrotna ktora wlasnie mi te bombelki pcha do akwa na gore, jak sie tego pozbyc.. halp me :)

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj, prawdopodobnie to efekt rozpuszczania się soli - wkrótce powinno zniknąć.

PZDR

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie zniknie :-)

To normalne, ze w zasolonym zbiorniku podczas spadku wody z rury splywowej, woda wpadajac z duzej wysokosci miesza sie z powietrzem i powstaje efekt jaki opisales. Zeby tego pozbyc sie zalol zawor kulowy na rurze spustowej i wyreguluj go jak Tobie najwygodniej.

Co do odpieniacza, to jezeli jest w pierwszej przegrodzie to ustaw w sumpie wylot z odpieniacza i miejsce gdzie pompa obiegowa zaciaga wode w przeciwnych stronach i dodaj jedna przegrode, np. z akrylu lub plexy, no i mozesz jakis bubble stop dac :-) Ale ja daje rade bez niego i jest OK :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.