Skocz do zawartości
Deletor

Technika w akwarystyce

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę na tym forum bo szybciej tu znajdą się osoby które znają się na słodkich i słonych zbiornikach.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak po co i dlaczego statystyka tak ewoluuje. Co jest niezbędne, co fajnie jak jest a bez czegoś można normalnie prowadzić fajny zbiornik.

Kiedyś jak zaczynałem się bawić akwarystyka to na porządku dziennym było że ktoś ma akwarium 30l, filtr z wygietej rurki napędzany brzeczykiem o wydajności może 5l/h i oświetlenie z zwykłej żarówki. Wymienia co tydzień całą wodę gotuje kamienie bo woda była metna i do tego trzyma że 100 gupikow.

Teraz obowiązkowo trzeba mieć mega filtracje, oświetlenie i w żadnym wypadku o testach do wody nie można zapomnieć. Itp Itp.

Jeśli chodzi o barwę oświetlenia i moc to to nawet rozumiem, Ale np w słodkich nie rozumiem stwierdzenia że do akwarium 100l już trzeba filtr zew. Przy słonych też nigdzie nie widziałem porady że przy starcie nowego baniaka u nowicjusza nie trzeba mieć dobrej połowy kosztownego i na początek zbędnego sprzętu. Sam jak czytam i próbuje przyswoić wiedzę przed startem to dopiero po kilku miesiącach dokopalem sie do wiedzy co tak naprawdę potrzeba i jak to mniej więcej wprowadzać. Dziś przeczytałem temat jednego z naszych kolegów który zaczynając z niczym miał już palety, absorbery itd. Przy pustym prawie akwarium z 4 rynkami na kilkaset litrów.

Tylko po co to wszystko...

A przynajmniej moim zdaniem takie naciskami na high tech skutecznie odstrasza nowych a zbiorniki ludzi z low-tech czy nawet no-tech uważa się za zło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można nawet postawić zbiornik ze słoną wodą bez niczego. Przede wszystkim jak przechodisz ze słodkiego do morskiego zapomnij co było wcześniej. To hobby jest drogie. Można zrobić tani po łebkach a tu na tym zaoszczędzę nie będę frajerem kupię to co 5 razy tańsze przecież to to samo. Takie decyzje mszczą się prędzej czy póżniej. Sprzęt bardzo ułatwia życie z akwarium i tym samym zwiększa satysfakcje z hobby. Lepiej oszczędzić sobie nerwów. Lepiej trochę nazbierać na akwarium i zrobić to raz i porządnie. Pamiętajmy że bierzemy odpowiedzialność za żywe organizmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię że nie. Sam jestem zdania że jak kupować to raz a porządnie bo skanera traci 2 razy jak nie więcej.

Już zauważyłem że słone a morskie ma z sobą wspólnego reed silicon na spojeniach i to chyba wszystko.

Myślę że z rozwagą można zrobić i tanio. Tylko tu jest właśnie co jest niezbędne a co fajnie kiedy jest albo kiedy to trzeba wdrożyć. Bo raczej nikt mnie nie przekona że ten sam sprzęt trzeba mieć na starcie gdzie powiedzmy z 375l jest tylko ekipa oczyszczać i kilka szczepek co w akwarium gdzie jest powiedzmy 20ryb i las SPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.