Skocz do zawartości
harnas

Karmienie drapieznikow

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkalem sie z opinia, ze nie nalezy karmic drapieznikow rybami (np mrozonymi lub suszonymi) poniewaz polubia ten smak i potem bedzie problem gdy doda sie nowe ryby do zbiornika - zostana zjedzone.

Co myslicie na ten temat ?

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, ja slyszalem ze ryby zabite, a zywe pachna inaczej. Pozatym w naturze sie tak zywia i chyba o to chodzi, a zeby nie dawac im fileta ryby to nieslyszalem. Zazwyczaj tak sie karmi.

Nie mam jednak doswiadczenia osobiscie, ale na forach czesto pisza zeby takiego filecika na kijku podac 2-3 razy na tydzien :-)

Raczej nie slyszalem aby ktos suszonymi rybami karmil.

OT. Sliczna jest Clown Trigger :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karmilem swoją skrzydlicę rybami mrozonymi i nie zauważyłem zeby to na nią jakos źle wpływało - i tak wszystko co nowe wpuszczasz i da sie zjesc to drapieżnik zje. Natomiast moje blazenki mimo ze byly na jeden lyk dla niej ale byly w akwarium przed nią bezpiecznie przeżyły a każda nowa ryba mieszcząca sie do pyska tam właśnie trafiała. Taki urok drapieżników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja mam skrzydlicę od kilku tygodni ale coś chyba z nią jest nie tak tz nie jest zainteresowana żywymi rybami w sumie to nawet się martwię czym się ona żywi bo mrożonych nie chce jeść kupiłem kilka gupików nakłówałem je na patyczek ale skrzydlica też nie była zainteresowana pobieraniem pokarmu hmmmm a tak swoją drogą jak można by ją złapać bo chcę ją sprzedać ale za chiny nie wiem jak ją wyciągnąć z baniaka .Pozdrowa

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie drapiezniki chyba najlepiej lapac z uzyciem siatki i jakiegos kubla. Kubel wkladasz do wody a siatka naganiasz rybe do kubla.

Plastikowy kubel uchroni sie przez ugryzieniem/jadem.

A wracajac do karmienia, na szczescie moja rogatnica je suche. Co prawda nie wyglada jeszcze dobrze, taka wymaczona po podrozy ale wczoraj zrarla kilka suszonych krewetek i 2 suszone ryby. Strasznie przy tym jedzeniu kruszy i smieci.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
adamoo :

Witam ja mam skrzydlicę od kilku tygodni ale coś chyba z nią jest nie tak tz nie jest zainteresowana żywymi rybami w sumie to nawet się martwię czym się ona żywi bo mrożonych nie chce jeść

Miałem podobny problem jak moja na poczatku nie chciala sie przerzucić na mrozonki - wymyslilem drastyczną ale skuteczną jak sie okazalo metodę - skrzydlica wylądowała w sumpie na tydzień bez żadnego jedzenia - po tygodniu pierwsza mrozonka jaką wrzuciłem została natychmiast zjedzona - od tej pory jadła juz wszystko.

Co do łapania skrzydlicy to nalezy uwazac bo ma sporo kolców i wyrostków szczególnie koło głowy i skrzeli - zaplątaną w siatkę naprawdę nie ma jak odczepić bo rękami to trochę strach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera ale kiedy ona widzi siatkę to zmyka pod skały

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw kubek taki 0,5 od piwa na dnie i poloz tam rybke, jak wplynie to drugim kubkiem zastaw.

Moze pomoze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie to wedke kup heheh to taki maly zart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.