Skocz do zawartości
Hase

Ukwial +pompa = katastrofa

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie powyciagalem resztki ukwialu z pompy. szkoda gadac. juz kilka razy obserwowalem jak spacerowal sobie niedaleko pompy i zastanawialem co by sie stalo gdyby go "wciagnelo" .. teraz sie przekonalem.. jestem ciekaw czy cos z niego jeszcze bedzie.. ale jakies 60% ramion zostalo oderwanych:( to moja pierwsza strata w baniaku :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Hase, łączę się z tobą w bólu, miesiąc temu przeżyłem dokładnie to samo, ukwiał wciągnięty w ponad połowie do pompy cyrkulacyjnej i zmielony na papkę. Stało się to podczas mojej nieobcności. Po powrocie okazało się że straciłem z tego powodu ryby.

Na pocieszeni ci powiem e po tym było nie było krótkim czasie ukwiał się zregenerował że praktycznie nie widać po nim co przeszedł, ale w międzyczasie podmieniłem prawie 80% wody przy okazji przeprowadzki do nowego szkła.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze coraz czesciej temat jest na forum. Dlatego, ja nie zamierzam nawet jednego ukwiala wprowadzac do swojego zbiornika. Niewiem, jak piekny by byl. Szkoda zdrowia, szkoda przy wyjezdzie sie stresowac. Przykro mi ze tak sie stalo.

Faktycznie, bardzo ladnie wygladaja błazenki w ukwiale, ale ja wole sie mniej stresowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Lukasz

Bardzo dobra dezycja :(

Ja mam takiego jednego powalonego . lata po baniaku

"lekko" stresuje korale a błazenki mają go w ....

@Hase

Też tak miałem wygladał strasznie

starczyło mu kilka dni i był jak nowy.

Potem sie rozbestwił i chodzi po akwarium (mam pompy zabezpieczone)

Jest bardzo mały ostatnio coś sie skurczył i siedzi za pompka od tygodnia.

Wiecej nie będe kupować ukwiału

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pieknie miałem podobną akcję, z tym że ukwiał przeszedł nad grzebieniem do panela i tam wciągnela go pompa było to w nocy, kiedy byłem w pracy rano wracam a w akwa mleko, na szybkiego podmianka ok 10% i wszystko w porządku ale ukwiał poszedł do kosza a z tego co czytam była szansa na odratowanie sic. Pozostało tylko zdjęcie ale piękny był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się prezentował w całej okazałości

1230-img_0062 h.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uu piękny, racław gdzie go kupiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj wyglada teraz jak kawalek gakaretki na poczatku bylem z niego nie za bardzo zadowolony ale od jakiehos tygodnia wybarwil sie na zielono i pieknie fosforyzowal. do dzisiaj .. zobaczymy co bedzie . narazie 20% podmianki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hase możesz na chwilę (doba) wrzucić garść węgla aktywnego, oczywiście nie luzem tylko w jakimś woreczku - może być jakaś pończocha, a potem podmiany, podmiany, podmiany,....

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@olekszwarc, kupiłem go w jednym ze sklepów akwarystycznych we wrocku rozmawiałem ze sprzedawcą nie ma możliwości jak narazie sprowadzenia takiej odmiany w tym kolorze (jsk mówił trudno dostępne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.