Skocz do zawartości
Olek

JAKA OBSADA?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem.

Juz minał miesiąc od zalania mojej solniczki 126l.

Mimo to oprócz tego że będzie to rafka z miękkimi koralowcami

nic nie postanowiłem.zastanawiam się nad obsadą rybną.

Oczywiście będę ja kupował gdy woda dojrzeje.

Jakie mozecie mi doradzić ładne ryby na ten litraż?

Kurcze, chciałbym jakąś jedną rybę trochę większą niż te garbiki i błazenki- jakąś "reprezentacyjną" jak np. jakiś pokolec.

Tylko dla niego to zamałe akwa.

Od razu informuję że nie kupował bym jej teraz tylko gdy moje doświadczenie wzrośnie.

Pozdr. Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Twoje doświadczenie wzrośnie to jak najbardziej - będziesz miał już wtedy najprawdopodobniej zbiornik 300l albo i większy, więc będzie w sam raz :)

Pozrdawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pokolca to Zebrasoma żółta nawet nadaje się do tego akwa, ale gdy porządnie dorośnie warto zastanowić się nad wymianą jej na młodszego osobnika.

Co do innych ryb to można pokusić się, o ile w obsadzie nie będzie krewetek o małą skrzydlicę z gatunku Dendrochirus np.Dendrochirus Zebra ponieważ nie zjedzą one raczej ryb, chyba że te naprawdę małe ale na taką skrzydlicę powinno przypadać ok.75l poza tym później też prawdopodobnie będzie trzeba ją wymienić.

Inne ryby które można w takim akwarium umieścić to iglicznie (nazywane prostymi konikami morskimi) koniki morskie się nie nadają bo cyrkulacja w akwarium rafowym była by dla nich raczej za silna, a iglicznie można tak trzymać lecz to raczej nie od razu bo są one dość wybredne.

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.