Skocz do zawartości
lukas

moja 600ka

Rekomendowane odpowiedzi

Z ukwialem trzeba uwazac jak cholera u mnie zacza chodzic i poparzyl wiele korali a ich regeneracja trwa pozniej dlugo.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj rozbilem ta skalke z grzybkami na kilka malych czesci. wywalilem to s aipitasia. w srodku skalki bylo kilka takich kokonow przezroczystych( prawdopodobnie aipitasia) przy dzieleniu skalki rozerwal mi sie kawalek grzybka. myslicie ze sie odrodzi??

czy znacie jakies ukwialy ktore sa uwazane za dobre dla ocellarisow a nie laza po akwa??? czy takie nie istnieja??

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu zainwestowałbym w sacrophytona do błaznów. Efekt jak przy ukwiale, a siedzi w miejscu i niczego nie parzy. Wiem z doświadczenia, tym bardziej że ostatnio (od jakiś 2 miesięcy), moje bałzny, zamieszukjące dużego sacro, regularnie składają ikrę co 10 dni (tylko nie wiem co z tym dalej zrobić, tym bardziej że stały się od tego czasu bardzo agresywne i atakują borsuka jak tylko pojawi się na ich terenie, przez co cały jest pogryziony)

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gryzbkow raczej nie rozrywaj bo zawieraja one silenie trujaca trucizne.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukas: grzybek przerwany na pol odrosnie. Najlepiej jest juz oderwac go od skalki i jak masz jakis drobny kawalek skaly polozyc go na nim i siatka taka co sa mandarynki pakowane owinac i gumka recepturka. Nie powinien byc w silnym pradzie w tym czasie. Przyrosnie od tygodnia do dwoch tygodni do skalki, a zregeneruje sie za kilka tygodni. Tak zrob z obiema polowkami i bedziesz mial dwa grzybki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pawel2000- sarco juz jest tylko malutki narazie ale widze w jak w oczach rosnie. dlatego poczekam az bedzie wiekszy i zobacze co sie bedzie dzialo.

@lukasz.PL- wlasnie ta skalka tak pekla ze kawaleczek ktory sie oderwal jest przyklejony do skalki i ten duzy tez wiec sie trzyma. zobaczymy czy cos z tego wyrosnie

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje blazny w xeni siedza i tez im dobrze

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie wlasnie nad dalsza obsaada mojego zbiornika. w akwa chce mam 3 occelarisy, a chce jeszcze:

hepatus

naso lieratus

acanthurus lineatus

nemateleotris decora albo magnifica

pseudochromis paccagnella

labraides dimidiatus

akwa 600 litrow plus sump

wymiary akwa 160x60x60

zreszta jest w stopce

co o tymmyslicie , jakies sugestie??

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozycja 2 i 3 - niezle wyzwanie:), z doswiadczenia polecam kupic jesli bedziesz je widzial na oczy.

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomik no wiem ze nie sa latwe ale naso to musi byc u mnie na bank, bo jestem zakochany w tej rybie. pytanie moje tez brzmi czy tyle ryb da rade w akwa i czy si enie pozabijaja za mocno :)

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

martw sie o pokolce,one beda sie ustawiac reszta to tlo nie grozne dla otoczenia- jak juz to polecam magnifice zajefajna rybka u mnie ganiala nawet pokolce a ponoc w dzien nie wylazi:)

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to szkoda ze nie wylazi w dzien :)

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla oslody Naso w akcji:-)

482-dsc02584naso.jpg

482-dsc02585naso2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niepozabijaja sie lukas to jest dosc duze akwarium wiec spokojnie mozesz te gat wymienione wzucac ja bym dodal jeszcze jakas zebrasome nawet dwie moze lo vulpinus bardzo ladna ryba

170x60x60 220x90x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotr1 - no i wlasnie o to chodzi :):):)

moim marzeniem jest jeszcze sohal.

zastanawialem sie tez nad jakas skrzydlica z tych mniejszych.

w akwa mam teraz jedna krewetke czyszczaco u ciebie widze 3 , ile mniej wiecje powinno byc docelowo??

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli krewetki to tylko jak najmniejsze bo duze sa leniwe i nie czyszcza:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe

a czy ten wargatek czysciciel dobrze zastepuje krewetke?

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak zastepuje nawet chyba lepszy jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetki dobrze czyszczą tylko nie można ich karmić, bo wtedy przestają czyścić.

Ja byłbym ostrożny z wrzucaniem tylu pokolców bo któryś może tego nie przeżyć.

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOje krewetki same się karmią, wystarczy że rybom troche wrzucę a już są pierwsze :)

Przecież nie będę ich ganiał po akwa podczas karmienia

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt krewetka zawsze coś złabie dla siebie. Ja krewetki dokarmiam raz na parę dni a ambionensis i tak bierze się za czyszczenie. Mam też 2 wargatki dimidatus i zółtego chrysusa i tez próbują czyścić .Nie każda ryba da sięczyścić przynajmniej część mniejszych nie. Sohal to do naprawdę sporego akwa bo to niezły terorysta. Ja w swoim preferuję więcej mniejszych rybek. Pokolce to nieżle podnoszą no3 bo spore i sporo jedzą.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukas ja bym do 600 spokojnie wprowadził ukwiała dla błaznów . To bardzo fajna sprawa obserwować co błazen wyczynia. Byłem posiadaczem dość agresywnego crispa który poparzył mi kiedyś fungię i ta fungia po kilku miechach się zregenerowała i mam ją . A crispa jak się ruszył kiedyś to wpadł w pompę. Mam teraz quadricolor znacznie ładniejszy i chyba spokojniejszy ukwiał. zamieszkuje w nim clarki ten który miał crispe. w porównaniu z ocelarisami które nie maja ukwiała jest sporo wiekszyn i pewniejszy w akwa , choć kiedyś nie wyprzedzał ich tak we wzroście.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt, mój BTA siedzi juz ze 2-3 miesiące w jednym miejscu... oby tak dalej :)

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej wlasnie przyszly do mnie testy i zrobilem pomiary:

PH- 8,3

KH- 9,6

NO3- 0

NO2- 0

NH4- nie mam tlumaczenia instrukcji, nie wiem jak zrobic

Ca 380

Mg 1260

tessty saliferta

baniak chodzi miesiac czasu

jakie sugestie??

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

instrukcja po niemiecku bede zobowiazany jak ktos przetlumaczy dzieki:

Ammoniak Profi-Test

Der Ammoniaktest kann sowohl fOr Meer- ais auch fOr SOsswasser verwendet werden.

Unzuganglich vor Kindern aufbewahren!

TestdurchfOhrunq

1] Mit der 5 mi Spritze 2 mi in das Testgefass geben.

2] Mit der 1 mi spritze 1 mi von das Reagens NH3 aufziehen.

3] Mit dieser Spritze 0.5 mi in das Testgefass geben und vorsichtig 30 Sekunden vermischen.

4] Jetzt die Restierende 0.5 mi NH3 in dass Testgefass geben und vorsichtig 10 Sekunden vermischen und anschliessend 5 Minuten stehen lassen.

5] Testgefass vorsichtig 5 Sekund en vermischen.

Heben Sie nun das Testgefass vor sich und schauen Sie durch einer der Seiten des Testgefasses. Halten Sie die Farbpalette hinder das Testgefass. Vergewisseren Sie sich, dass der weisse Bereich der Farbpalette hinter der FIOssigkeit liegt. Der Wert der Farbpalette gibt den Gesamtammoniumgehalt (NH3 und NH4+ : Ammonium und Ammoniak) in mg/L ano

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.