SzymonH Zgłoś Napisano 5 Maja 2015 Cześć, Planuje akwarium ok 400l na parterze domu (podłoga na gruncie + 15 styro + ogrzewanie podłogowe + mixokret + płytki ceramiczne) Czy muszę jakoś do tego przygotować tą podłogę? Jakieś wzmocnienia, lepszy styropian, może ominąć rurami ogrzewania miejsce na akwarium..? Co myślicie? Jak macie u siebie to rozwiązane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 5 Maja 2015 Jesli jestes w trakcie budowy, to mozesz ominac, bedzie bezpieczniej. Mozesz tez pod szafke dac plyte na styropianie (np: blat kuchenny), to ciezar rozlozy sie rowno na calej powierzchni. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 5 Maja 2015 Dzieki Stani, Chyba tak właśnie zrobię. Najlepsze jest to, że Kierownik budowy musi wszystko przeliczyć i dopiero się wypowie Gość od wykończenia domu mówi, że wszystko wytrzyma. Jeszcze usłyszałem, żeby zrobić dylatacje pod akwarium. Co gość, to opinia. Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 5 Maja 2015 Mozesz tez w ociepleniu dac 15 cm "slupki" (plus grubosc rur grzewczych) , ktore nie pozwola na zgniecenie styropianu. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek34 Zgłoś Napisano 5 Maja 2015 (edytowane) Dajesz styropian parkingowy. Pod akwarium jak masz szafkę z sumpem nie ma sensu dawać ogrzewania. Wylewkę zazbrój siatką z prętów karbowanych fi 6 - 8 mm. Wytrzyma na 100% Edytowane 5 Maja 2015 przez darek34 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gentelman Zgłoś Napisano 5 Maja 2015 jestem na takim samym etapie i wydaje mi się rozsądnym dać rurki od podgrzewania pod akwa. Sump będzie stał nisko więc podłoga, która z reguły powinna mieć 24 stopnie, czyli tyle ile woda w akwa podgrzeje wodę i grzałka nie będzie cały czas włączona jak to aktualnie jest w okresie przejściowym w blokach w nocy gdy lampa nie pracuje. Ja daję rurki z podgrzewaniem pod akwa i obwód będzie regulowany więc coś się pokręci i poustawia i powinno być okej. Styropian "EPS 80 podłoga" na to mata 3 cm EPS 100 plus 8 cm wylewki zbrojonej siatką ze spora zawartością żwiru. Boję się tylko o bezwładność takiego rozwiązania w relacji z akwa bo zanim wyreguluje się temp. podłogi można ugotować zwierzęta. Podłoga nagrzewa się długo i długo stygnie.Myślę, że mały obwód pod akwa zaoszczędzi sporo prądu. Mój obwód na obszarze akwarium będzie miał 1,5 metra szerokości i będzie osobnym obwodem, będę go regulował manualnie na zaworze. Cytuj https://www.youtube....eature=youtu.be Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 5 Maja 2015 Ja już przekazałem info mojemu hydraulikowi. Pod akwa nie będzie rurek z ogrzewania. Styropian parking EPS (120kPa - taki mam w całym domu) 3x5cm na to mixokret 6cm z włóknem jak do podłogówki i płytki. Musi dać radę. W garażu na 4 kołach stoi samochód i jakoś nic nie pęka, a to zdecydowanie większy nacisk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach