Skocz do zawartości
SzymonH

Akwarium i ogrzewanie podłogowe

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Planuje akwarium ok 400l na parterze domu (podłoga na gruncie + 15 styro + ogrzewanie podłogowe + mixokret + płytki ceramiczne)

Czy muszę jakoś do tego przygotować tą podłogę?

Jakieś wzmocnienia, lepszy styropian, może ominąć rurami ogrzewania miejsce na akwarium..?

Co myślicie?

Jak macie u siebie to rozwiązane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli jestes w trakcie budowy, to mozesz ominac, bedzie bezpieczniej.

Mozesz tez pod szafke dac plyte na styropianie (np: blat kuchenny), to ciezar rozlozy sie rowno na calej powierzchni.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Stani,

Chyba tak właśnie zrobię.

Najlepsze jest to, że

Kierownik budowy musi wszystko przeliczyć i dopiero się wypowie

Gość od wykończenia domu mówi, że wszystko wytrzyma.

Jeszcze usłyszałem, żeby zrobić dylatacje pod akwarium.

Co gość, to opinia.

Wysłane z Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz tez w ociepleniu dac 15 cm "slupki" (plus grubosc rur grzewczych) , ktore nie pozwola na zgniecenie styropianu.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajesz styropian parkingowy. Pod akwarium jak masz szafkę z sumpem nie ma sensu dawać ogrzewania. Wylewkę zazbrój siatką z prętów karbowanych fi 6 - 8 mm.

Wytrzyma na 100%

Edytowane przez darek34 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem na takim samym etapie i wydaje mi się rozsądnym dać rurki od podgrzewania pod akwa. Sump będzie stał nisko więc podłoga, która z reguły powinna mieć 24 stopnie, czyli tyle ile woda w akwa podgrzeje wodę i grzałka nie będzie cały czas włączona jak to aktualnie jest w okresie przejściowym w blokach w nocy gdy lampa nie pracuje. Ja daję rurki z podgrzewaniem pod akwa i obwód będzie regulowany więc coś się pokręci i poustawia i powinno być okej. Styropian "EPS 80 podłoga" na to mata 3 cm EPS 100 plus 8 cm wylewki zbrojonej siatką ze spora zawartością żwiru. Boję się tylko o bezwładność takiego rozwiązania w relacji z akwa bo zanim wyreguluje się temp. podłogi można ugotować zwierzęta. Podłoga nagrzewa się długo i długo stygnie.Myślę, że mały obwód pod akwa zaoszczędzi sporo prądu. Mój obwód na obszarze akwarium będzie miał 1,5 metra szerokości i będzie osobnym obwodem, będę go regulował manualnie na zaworze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już przekazałem info mojemu hydraulikowi. Pod akwa nie będzie rurek z ogrzewania. Styropian parking EPS (120kPa - taki mam w całym domu) 3x5cm na to mixokret 6cm z włóknem jak do podłogówki i płytki. Musi dać radę. W garażu na 4 kołach stoi samochód i jakoś nic nie pęka, a to zdecydowanie większy nacisk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.