Skocz do zawartości
Pabl_o

Jaka pompa do 112 litra?

Rekomendowane odpowiedzi

Witaa, tak się zastanaiwam nad wyborem pompy obiegowej do akwa 112 litrów i mam następujące typy:

-AquaBee UP1000

-Rio 1400l/h

-Hailea HX 6520-1000l/h

Ro chyba wszystkie pompy o mocy około 1000l/h przy czym zaznaczam że dóże znaczenie ma tu głośnośc pompy

Więc co byście doradzili:)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn. że Ty źle kombinujesz :wink

jeśli z rury w akwa ma lecieć coś około 1000 l/h to uwzględniając straty na podnoszenie musisz szukać pompy coś około 2000-2500 l/h

obawiam się, że pompa 1000l/h będzie siorbać jakby miała prostate

w tej sytuacji polecałbym Aquabee2000 może OR2500

pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chmm no ale nawet jak wydajność spadnie o te 200-300 litrów to w zależności od pompy, objętość akwa zostanie przerzucona7-10 razy to nie wystarczy:(?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy na jaką wysokość pompa ma podnieść wodę. zazwyczaj w przypadkach akwariowych wychodzi, że pompa traci 50% wydajności na podnoszeniu

przyjrzyj się wykresom wydajność/podnoszenie pomp np. na stronie Aquamedica

dodatkowo nie jestem przekonany, żeby pompa 1000 l/h miała wyokość podnoszenia rzędu 1,5 metra i jeszcze coś wypluwała

pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam eheima 1250 (1200l/h). Będzie jak znalazł cicha i wydajna - jesli sprawa nie jest pilna to odezwij sie do mnie za jakis czas na priv jesli jej nie wlożę do reaktora to odsprzedam tanio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z tego co sprawdziłem do podnosi do wysokośc 200 cm co napewno jest dużym plusem, a w skali od 1-5 jak jest głośna tylko szczerze:wink.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm eheim jest niesłyszalny - mam w tej chwili ten sam model u siebie i słychać tylko przepływ wody. Zresztą te pompy są polecane wszędzie do układów chłodzenia kompów wlasnie ze względu na to ze są bezgłośne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.