Skocz do zawartości
jerzol_kominiarz

Kilka Fotek

Rekomendowane odpowiedzi

@mario-sz@ a mnie się niekiedy wydaje, ze jest odwrotnie od 0,5 do 1,5-2 lat jest stabilnie potem coraz ciężej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glony wyższe do sumpa albo najlepiej do śmieci w refugium zaczynają być stosowane glony nitkowate Chateomorpha sp.Ma ktoś może takie?

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak one wyglądają? moze trzeba by je podchodowywac na świeżej skale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dluuuugie, cienkie,zielone wielokomórkowe , nie ulegają gwałtownym rozpadom tkanek z uwolnieniem wszystkiego co wchłoneły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lekko pierzaste? fotki szukam ale jakość nie łatwo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed pare latami zaczynalem z akwarystyka morska,zaczynalem z niczym ale mialem radosc z kazdeko negatywu ktory czasem udalo mi sie zmienic na pozytawum....to co napisal pan Adam teraz kominiarzowi to bym z tym zkonczyl i akwarystyka u mnie uz nie byla by taka,moze by nie byla...nie wiem jak w Polsce,ale wiecej takich ludzi jak pan okulista Adam i ja bym na tyle .....nie wiem jakie slowo uzyc w Polsczyznie.........no po prostu bardzo bym byl smutny z takich odpowiedzi,dlatego zycze duzo szczescia panu Adamowi w jego pracy ,ale nie w akwarystyce morskiej!!!!Jeszcze szczescie ze zyje za granica,a wszystko co umiem nauczylem sie w czechach!!!

160x100x60 rogowe, refugium zeolit+aragonit 1:3,AM Turboflotor 5000,2 x Tunze 6100,2 x koralia 4,calcium reaktor,phosex, Oswietlenie 3 x 150W HQI(2x20K+1x21K)+1xATI actinic 80W,1xATI blueplus 80W, chemia coral shop,Tunze osmolator,UPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

tak leciutko pierzaste kolor ciemno zielony calkiem niezle wygladaja?

moze ja mam cos takiego. bo nie zidentyfikowalem ich jeszcze

po nazwie od Adama szukalem ale nic nie znalazlem.

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@clippart@ foru nie jest po to aby głaskać i chwalić tylko po to aby było dobrza i coraz lepiej a to wymaga równiez krytyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w krytyce musi byc cos pozytywnego,by to nie bylo......tylko ze wszystko zle!!!!!!!

160x100x60 rogowe, refugium zeolit+aragonit 1:3,AM Turboflotor 5000,2 x Tunze 6100,2 x koralia 4,calcium reaktor,phosex, Oswietlenie 3 x 150W HQI(2x20K+1x21K)+1xATI actinic 80W,1xATI blueplus 80W, chemia coral shop,Tunze osmolator,UPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z krytyka jak z kawalami jedni je umia opowidac inni nie. jedni krytykuja okreznie inni prosto z mostu.

tak czy siak warto siasc po krytyce przed szklem i popatrzec czy moze a noz ktos ma racje.

jak to bylo, co nas nie zabija - to nas wzmacnia.

wole bezposrednia krytyke od kogos kto sie na tym zna niz pochwaly od laika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie z Tomikiem

sam truje za przeproszeniem dupe np andrniew, kolega bardzo spokojny wyrozumialy tlumaczy a moglby olac.

Prawdziwy akwarysta jak to mowia z powolania :) z Adamem nie mialem przyjemnosci na prv ale wydaje mi sie ze to tego samego pokroju czlowiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale pochwala czasem da wiecej niz krytyka....jak zkrytyzujesz to moze niechac fachu:-),ale jak pochwalisz to niezaszkodzi a krytyke dodasz do tego!!!!nie znam zadnego z forumowiczow,ale napewno macie wiekszosc dzieciaki a tam czlowiek sie nauczy czym mozes ublizyc a czym dodac energii....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@clipart - pochwaly nas rozleniwiaja, fakt moze krytyka jak na mlode akwa byla za ostra. ale same pochwaly prowadza do niczego. wg mnie akwa zapowiada sie fajnie, rzadko pisze ale czytam czaesto i wiem , ze w Jerzolu tkwi wielki potencjal i wiem , ze nie jest to akwarysta ktory szybko (jak inni) pojawi sie na targowisku:) i wiem , ze na pewno da sobie rade.

pozdrowionka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że słuszne miałem wątpliwości czy robić te zdjęcia czy nie ,,,,, wydaje mi sie że za szybko sie pochwaliłem no ale patrząc z drugiej strony nie oberwałbym , no nie odebrałbym :) tyle miłych co i nagannych słów ....zrobię tak .... nie będę słuchał dwuch mistrzów na raz ... mam przed oczami zbiornik Rysia Kolasy ( 3500 litrów ) - kto widział wie o co mi chodzi kto nie widział polecam ....no niestety nadal nie mogę "odkryć" piekna zbiornika Adama - nie wiem dlaczego pozostaje w ukryciu , bo to chyba nie ten w przytoczonym artykule z gazety !!!?!?!?!

Puki co zostawie absorbenty w szafie a pozostanę na MM i poczekamy , jeśli się okaże że mój mistrz się myli zgłosze się do OKULISTY

Co do Plerogyry to poswięce się i będę ją "rejestrował przez najbliższe miesiace - zdjęcie aby nie przesadzić co 2 dzień - zobaczymy ????

Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za wszystko :D

Pozdrówka od kominiarza

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nazwie glonów przestawiłem 2 litery- powinno być Chaetomorpha sp.Mają wygląd poskręcanych zielonych nitek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adam mowisz o tych ??

Chaetomorpha.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie to,te "moje " są cieniutkie.Ich zdjęcie jest w CORAL April/May 2005.Jutro zrobię zdjęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

to ze mi sie cos nie podoba, to nie znaczy ,ze jest zle. tutaj na forum jest taki glupi zwyczaj, ze jak ktos zaleje akwarium i pokaze,to zaraz wiekszosc chlasta uszami i wychwala w niebo.. nawet gdyby byl to nocnik z morska woda. ja nikomu zle nie zycze. wiecej.. chcialbym zeby twoj zbiornik byl przykladem do nasladowania dla przyszlych akwarystow. prosze tylko innych : nie chwalcie dnia przez zachodem.wszystko wymaga czasu. sa rozne zbiorniki z roznymi bajerami.

postawic akwa i nawalic korali to nic trudnego.tobie pomagal doswiadczony akwarysta i pewnie zbiornik w przyszlosci zaowocuje.jednak wiekszosc tutejszych baniaczkow nie trwa za dlugo... albo likwiduja albo zmieniaja na inny... szkoda

pozdrawiam

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i potraktujmy to jak epitafium tematu :)

z zycia wiem ze w ciagu tygodnia ladne akwa moze zamienic sie w cmentarzysko , przez jeden glupi blad. najwazniejsze nie poddac sie , nie trafic na targowisko. sluchac doswiadczonych akwarystow, chociaz by krytykowali na potege.

Ps. wiem jedno Kominiarz szczescie przynosi i na targowisku go nie zobaczymy:), a na dalsze zdjecia ja osobiscie czekam bo mnie jak i innych tez ucza one czegos nowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMEN :wink

W końcu zbiornik ze skałą mam od 14 kwietnia !!!!!! TEGO ROKU :)

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do refugium polecam również glony , które ma Adam . Też mam refygium ta nich i jestem zadowolony bo to jeden z nielicznych , który nie gnije.

Niedługo będzie u mnie kolega z Kielc czy chciałbyś Adam wymienić sie po garści tych glonów, jeśli mam inne niż TY , chociaz myślę że uzywamy tych samych.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie kupiliście te glony? Przyznam się, że bardzo by mi się przydały :)

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzeju ,tych glonów jeszcze nie mam i cóż mogę Ci dać w zamian skoro Ty masz wszystko o czyn pomyślę?

Oczywiscie liczę na małą zaszczepkę przy okazji wizyty kolegi z Kielc.

Dla zainteresowanych zamieszczam zdjęcie tych glonów.Wymagają małych ilośći światła i można je hodować w przelewie.702-glon.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba będę przypadkiem przejeżdżał przez Grajewo w przyszłym tygodni , tylko gdzie ono jest?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na trasie Białystok-Ełk

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.