Skocz do zawartości
pingwin

PROSBA O SCHEMAT

Rekomendowane odpowiedzi

planuje zrobic dolewke zbudowana z pompy do spryskiwacza samochodowego ,czujek przelewu na kontaktronach ale nie mam pomyslu jak zbudowac opuzniacz ktorego zadaniem bedzie opuznienie reakcji dzialania pompy gdy plywak bedzie falowal i zeby przy malych roznicach poziomu pompa caly czas sie nie zalaczala i wylaczala ,myslalem o ukladzie zbudowanym na kondensatorze ktory bedzie sie ladowal przez minimum 15 sekund prosze o jakis prosty schemat ktory moglbym sam zrealizowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

schemat.jpg

R4 i C3 tworzy opóźniacz - tranzystor T1 może sterować silniczkiem spryskiwacza zamiast cewką przekaźnika ale musisz dobrać taki żeby to wytrzymał.

Reszta układu jest w sumie w tym momencie nieistotna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odp jestes wielki jak bys mi dal jeszcze jakas podpowiedz apropo parametrow podzespolow jak dobrac pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dolewajka2wm.jpg

Przekaźnik powinien załączać Twoją pompke.

Led i rezystor 1K możesz sobie darować jesli nie checsz kontrolki, natomiast ta dioda na przekaźniku MUSI być założona inaczej może się w pewnych warunkach spalić tranzystor.

Kondensator i rezystor 33k tworzy opóźniacz - dobierasz takie wartosći żeby opóźnienie wyszło takie jakie cie satysfakcjonuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ten układ mozna tez zastosować jako opóźniacz do pomp cyrkulacyjnych w czasie karmienia?

Tzn zamiast czujnika wody wstawiam przełącznik monostabilny (dzwonkowy) i po włączeniu odcina mi dopływ prądu do pomp? Tak mi wygląda ze to powinno dzialać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zadziała - takie rzeczy robi się na NE555 - można na przykład wykorzystać po małej przeróbce, polegającej na zastąpieniu układu Triaka, MOCa itd układem z tranzystorkiem i przekaźnikiem - ten układzik

http://www.elb.vectranet.pl/~krzysztofg/projekty/pompka_akwarium_ne555.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy ten pierwszy układ nie działa tak, że po zwarciu czujnika przez pewien czas przekaźnik jest zalączony? Chodzi o to ze czas jest za krótki? Bo jesli uda sie tak dobrac np kondensator zeby przekaźnik załączył sie na powiedzmy na 2min to powinno być ok. Dawno sie zajmowałem elektroniką więc moze pisze głupoty ale nadal nie wiem czemu to nie zadziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.