mars79 Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 Witam teraz ja napisze o parametrach wody które troszeczkę mnie zaskoczyły , a mianowicie akwarium idzie już ponad rok i był bez sumpa , nie mogłem ustabilizować parametrów zdecydowałem się na założenie sumpa i pudełka przelewowego , sump idzie już ponad tydzień i udało mi sie ustabilizować poziom wody i dziś zmierzyłem parametry a to one , a jadę na soli TROPIC MARTIN PRO-REEF i dodaje tylko bakterie ZEO-BAK zasolenie 1,025 temp-25st KH-8.6 CA-490 MG -NIE UMIEM SPRAWDZIĆ ponieważ 2 razy sprawdzałem i wychodziło mi ponad skale a mierze testem Salifertem N03 NIE WYKRYWALNE NO2 NIE WYKRYWALNE P04 NIE WYKRYWALNE i teraz nie wiem czy mam zmieniać sól czy jest inna winna że MG jest takie wysokie i CA też , muszę napisać ze mecze się z glonami ale to sobie poradzę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 Czym mierzysz zasolenie? Czym mierzysz NO3? Czym mierzysz PO4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 NO3 I PO4 mierze testami saliferta a zasolenie mierze SALIMETREM na razie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 Możesz mieć Mg "wyższy" niż zakres testu. Masz bowiem wysokie Ca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThoOma Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 dla mnie takie wysokie ca i mg to efekt przesolenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 jakiego przesolenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) Według producenta powinieneś mieć przy tym zasoleniu maksymalnie 440 mg/l Ca i 1350 mg/l Mg. http://www.tropic-ma...rsalz/?lang=en# Masz znacznie większe stężenie wapnia. Być może więc przyrząd za którego pomocą mierzysz zasolenie się myli i masz o wiele wyższą gęstość wody niż 1.025 kg/l. Edytowane 13 Maja 2015 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robbi2708 Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 Za wysokie zasolenie (salimetr oszust) i dlatego Ca i Mg tak wysoko wychodzi w testach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 Na salimetrze pokazuje mi 1,025 zasolenie jak robię podmianę to tak by mnie oszukiwał ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 Masz akwarium ponad rok, do tej pory bylo dobrze? Jak suplementujesz Ca i wodorowęglany? Stosujesz sbs? Nic o tym nie piszesz a po roku to juz cos trzeba dawac, pomóż sobie pomóc. W ostatecznosci opisz jak robisz test, bo w tym temacie tez klocki bywaly. Pozdrawiam. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThoOma Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 Ostatnio byłem na weekendzie z Aquaforest w Katowicach, był kolega który mierzył w domu spławikiem zasolenie - miał 1,025. Na refraktometrze było 1.031! Także obstawiałbym że salimetr może troche zakrzywiać czasoprzestrzeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 wydaje mi sie ze było dobrze kiedyś jak byłem w Akwa swiat i mierzyłem zasolenie to salimetr było ok ale teraz nie wiem będę musiał zbadać wodę u kogoś lub w sklepie nic nie dodaje oprócz bakterii Zeobak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 To co Ty masz w tym akwarium? Ryby i bakterie tylko? Jak tak, to nie ma się co magnezem przejmować. A tak na poważnie. Nie stosujesz Ballinga? Nie masz reaktora wapnia? Kalkwaser? Powiedz coś więcej, nie trzymaj nas w napięciu. Poza tym możesz dobrać jeszcze odczynnika 3 i kropelkować dalej, każde 0,02ml odczynnika, to 30mg/l Magnezu. Przesolenia bym nie winił, bo nawet jeśli w soli docelowo jest 1400mg Mg, to w każdym gramie miałbyś 40mg. Więc z zasolenia 35g/kg musiałbyś zrobić min. 37,5, żeby magnez skoczył poza skalę, czyli 1500. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 Zabardzo mnie głową juz zbolala a tak poważnie mam w bankami miekasy,lps i sps i dlatego te parametry tak mię zaszokowalo ze przy sprawdzaniu taki wynik Moze ja robię jakiś błąd przy robieniu świeżej solanki .bo z tego co pisze producent to przy 23 st mam mieć 1.025 zasolenie ? A ja robię solanke przy tem 25 st ,jak sie mylę to niech mi ktos napisze jak powinienem zrobic solanke według producenta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 14 Maja 2015 Jak moze ktoś napisać w/w pytanie bo ja już sam nie wiem czemu ma za wysoki MG I CA http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.tropic-marin.com/meersalze/pro-reef-meersalz/%3Flang%3Den&prev=search A tu strona firmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2015 Hejka wszystkim mam pytanko co teraz zrobić, zawsze robię solankę w tem 25 st i zasolenie 1,025 tak mi pokazuje salimetr i rozumiem ze jest ciepło i temperatura poszła o 1 st do góry i właśnie sprawdzam a tam zasolenie 1,020 mogło tak spaść zasolenie o 1 stopień i jak mam teraz zrobić podmiankę , czy zrobić normalnie i wlać świeżą solankę w tem 25st i zasolenie 1,025 czy tak jak jest w akwarium tem 26 i zasolenie 1,020 ??????? ale coś mi tu nie pasuje ponieważ dolewka dolewa wody i widzę ze utrzymuje poziom w sumpie nic z tego nie rozumiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2015 Mi się ta sol skończyła 2 tygodnie temu i miałem Ca poza skala, a MG strasznie niskie, teraz używam red sea i mam śnieg w akwarium Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2015 ok tylko jak mam zrobić solankę czy jak zawsze 25 st i 1,025 czy tak jak jest w akwarium na 26 st i 1,023 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Nie ma takiej mozliwosci, zeby przez 1st az taka roznica sie zrobila. Na pewno wczesniej miales 1,025? Nie mniej? Cos mi sie wydaje, ze Twoj salimetr cos nie teges (zreszta z tego co czytam, to nie pierwszy raz). A jesli masz faktycznie 1,020, to solanke mozesz ciut wyzsza dac. Sprawdz najlepiej najpierw w sklepie badz u kogos innego jakie masz faktyczne zasolenie. I moze poczytaj: http://nano-reef.pl/topic/37235-apel-salimetr-ostrzezenie-i-refraktometr-komu-wierzyc/ Edytowane 13 Czerwca 2015 przez Creol (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2015 właśnie coś ten salimetr zle pokazuje bo rano było gdzieś 1,020 a popołudniu 1,023-1,024 i nie wiem dlaczego tak pokazuje a jutro zorbie solankę na 1,025 i tem 25st a na pewno rano temperatura będzie 26 w zbiorniku ,za dwa tygodnie kupie refraktometr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2015 hejka jak odczytać to bo mnie salimetr chyba mnie kręci rano inaczej popołudniu tez nie wiem o ci chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2015 witam dziś sprawdziłem zasolenie reflektometrem i wyszło mi 1,025 , a jak mierze spławikiem (salimetrem ) to wynik wyszedł 1,021 tak wiec spławik mnie oszukiwał, a wyszło to wtedy jak rano sprawdzałem i wynik był 1,021 a popołudniu 1,023 i to dało mi do myślenia , dolewka podaje mi cały czas i poziom i utrzymuje i nie mogło i tak spaść zasolenia . Tak więc kupiłem dziś reflektometr optyczny http://allegro.pl/refraktometr-do-akwarium-0-10-1-000-1-070-g-cm3-i5111021178.html zobaczymy teraz i moje pytanie czy teraz muszę coś robić czy od razu mogę mierzyć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Spławik Ci mógł pokazywać 1.021 Density, Co się równa 1.025 SG. Skalibruj wcześniej refraktometr jakimś płynem, którego zasolenie jesteś pewien. Ja kiedy kalibruje swój na wodzie ro to przy słonej wodzie przekłamuje. W moim przypadku jako punktu referencyjnego używam słonej wody z zaprzyjaźnionego sklepu akwarystycznego. Twierdzą tam, że mają 1.025 i do tego też dostroiłem swój sprzęt. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez FunWorld (wyświetl historię edycji) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikris Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2015 Zależy, jaki ale chyba spławik JBL ma napisane S.G. Cytuj opti 100/40/50, odpieniacz Deltec SC 1455, obiegowa NJ 4500, oświetlenie Blau Lumina 639 T5 6x39W (5 włączone), cyrkulacja Jebao RW-8, sól Preis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2015 JBL ma skale opisana S.G.,ale sama skala wyglada jakby byla w density:unsure:. A refraktometr powinno sie raczej kalibrowac na plynie referencyjnym o zasoleniu jak najbardziej zblizonym do wartosci,ktore bedziemy pozniej mierzyc. Najlepiej kupic plyn wzorcowy Saliferta 35ppt . Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach