Skocz do zawartości
Mycha

Embletonia sp. Montipora-eating Nudibranch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakie jest Wasze doświadczenie z tymi ślimakami, czy po wykończeniu Montipory padają z głodu, czy potrafią sobie znaleźć pokarm zastępczy w postaci innych koralowców?

Jak je zwalczać i jak się przed nimi zabezpieczać?

Proszę o pomoc, bo Montipory wykończyły już prawie (sądzę, że jak wrócę z pracy do domu, to pozostaną tylko zgliszcza), ale nie wiem czy to oznacza dla nich śmierć głodową, czy potrafią się czymś w zastępstwie zadowolić :(

Pozdrawiam.

P.S. Czytałam wątki inne o tych ślimakach, ale nie udało mi się znaleźć w nich odpowiedzi na moje pytania, moje wnioski to:

1. Halichoeres chrysus może rozwiązać problem, ale nie musi.

2. Można to przynieść w postaci jaj na dowolnym koralowcu, niekoniecznie na Montiporze, a w tej postaci żadne moczenie w żadnym DIPie nie uratuje nas przed inwazją.

3. Można ubijać je ręcznie, jednak widoczne są w zasadzie duże, dorosłe osobniki. Małe mogą być mylone z drobinkami piasku (przynajmniej u mnie mam takie miejsca, że nie wiem czy to piasek, czy ślimak).

4. Grasują głównie nocą.

5. Moczenie w środkach może przynieść rezultaty, ale co w przypadku, gdy rozlazły się po skałach, a nie siedzą tylko na koralu?

6. Na reeflexie piszą, że to specjalista pokarmowy: czy na 100%, czy nie zje nic innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wygralem za pomocą KMnO4. Jak się jeszcze pojawial jakis osobnik dorosly, to rozgniatalem. Widocznie nie zdążyły zlożyc jajek.

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wygralem za pomocą KMnO4. Jak się jeszcze pojawial jakis osobnik dorosly, to rozgniatalem. Widocznie nie zdążyły zlożyc jajek.

A jak to stosowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.