Skocz do zawartości
darekkuku

ma ktoś takie glony???

Rekomendowane odpowiedzi

281-j.jpg

wyrosło mi to takie i nie wiem czy to aby nie szkodliwe jakieś ,bo odkąd rośnie, to w akwarium jakby gorzej

to jest mięsiste , skórzaste i zrzuca błonę co jakiś czas (jak sarcopyton)

Nie wiem czy się tego nie pozbyć , ostatnio złapał się do tego ślimak i musiałem mu muszlę oderwać bo już go zaczęło obłazić , to samo miałem ze strzykwą :(

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z gatunkow gąbek, przy ktorym akwarysci pytaja sie "jak u diabla wyplenic to z baniaka". Jesli znajdzie sprzyjajace warunki moze szybko stac sie prawdziwa plaga. Ta gabka zyje nie tylko z odfiltrowanej materii ale rowniez z produktow swoich symbiotycznych niebieskich alg. zeby szybko sie rozrastala potrzebuje duzo swiatla. Problemem jest jednak to ze rozrasta sie tak szybko ze porasta wszystko inne a inne organizmy nie moga sie praktycznie nijak przed tym bronic. Kto probowal to usunac, ten wie ze jest prawie niemozliwa do zdrapania ze skaly. Dlatego mozna ja prawie zaliczyc do plag. rosnie plasko i powierzchniowo

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:con u mnie tez to jest nie duzo ale jest a takie ladne niebieskie trza kupic jakiegos pozeracza gabek 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie :con jak bylem ostatnio w am napalilem sie na zajefanego kraba smieciarza caly dekoruje sie syfem ktory zbiera po calym baniaku ale powiedzieli mi ze jego glownym pozywieniem sa gabki i wlasnie dlatego go nie kupilem :( bo przeciez mam w baniaku takie ladne niebieskie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę że rozwiązanie jest prostei prozaiczne ...ale po kolei .. mam tez tą gabkę - prawie czarna, mam niebiesa i pomarańczowa , a z tego co czytałem to jako infiltratory ich obecność i rozwój świadczy o super wodzie !!! :(

Idąc dalej rozwiązanie nasuwa się samo - jako infiltrator i gąbka nie znosi powietrza - obecność choć na chwilę na powietrzu doprowadza do "zapowietrzenia" kanlików którymi filtrowana jest woda - przytrzymanie skałki na powierzchni przez choć minutę spowoduje iż gąbka zginie lub zacznie obumierać , problemem jest jednak to iż nie widać czy zginęła przez nawet miesiąc , zauwazysz jednak że jej nie przybywa . Oczywiście klier "gąbkowy" też jest rozwiązaniem pod warunkiem że go później dasz radę odłowić :)

To oczywiście moje zdanie i mój tok myślenia , choć poparty wlasnym doświadczeniem

Pozdrówka

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Wildtom , najgorszejest to ,że całkiem ładnie wygląda ta gąbka i nic tego nie chce zjadać . A może ktoś zna takiego zwierza , miałby u mnie co jeść 8)

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe z tą wodą ,bo pozatym ,że toto mi się rozrasta jak głupie to nic pozatym , zanikła mi xenia ,rozleciały mi się sarcopytony, grzybki nie chcą się rozwijać . Pewnie przez to ,że używałem soli AM i nie powiem ,żebym miał super wodę , a ta gąbka rośnie i rośnie . wyciągnięcie z wody nawet na minutę nic nie da, próbowałem , to nawet nie wygląda jak gąbka:(

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuję zrobić zdjęcie swojej gąbki i porównamy:con

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakies rozgwiazdy zra gabki, moze Przemek bedzie wiedzial jak sie nazywa ten gatunek

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taka , ona faktycznie zjada gąbki , tylko nie te

zjada też xenie ,grzybki i cholera wie co jeszcze .

TEJ GĄBKI NIE JE !:((:)(

thcskiba - Twoja jest identyko ,ale widze ,że masz podobny problem na skałach . porasta Ci takim nalotem , (glonem ) i grzybki ,xenia itp nie chce sie trzymać ,mam racje ? jakiej soli używasz?281-ll.jpg

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oto moja - ja nie mam jak na razie z nią problemu choć w ciagu 2 miesięcy potroiła swój wymiar

1365-gabka.jpg

1365-gabka1.jpg

1365-gabka2.jpg

Używam tylko soli PREISA :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@darekkuku fota jest kiepskiej jakosci wiec tak dziwnie widac ogolnie skala jest ok walcze tylko z nadmiernym porastaniem przez glony czerwone i rozowe

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=69893#69893

tylko na ostatniej skale kupionej w AM mam nalot jakiegos dziadostwa :( czerwony meszek co do grzybkow rozna i sieja sie rowno ale juz xenia u mnie slabo rosnie

sol TM

@ jerzol to mamy ta sama gabke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thcskiba ....???? walczysz z porastaniem przez glony czerwone i różowe ????? przeciez te glony to podstawa - równiez do prawidłowego wzrostu Xenii !!!

Dziwne bo wydaje mi się że wszyscy dążą do jak największego wzrostu glonów wapiennych :(_o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ jerzy ale u mnie tak szybko narastaja ze boje sie ze zagluszy pozostale zycie juz szlak trafil mi cala kolonie clavulari zarosly ja calkowicie ale kupilem 2 diademy i ladnie to wcinaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.