Skocz do zawartości
Gość ensso

[60x45x30h] 81L + sump bez piany (dsb,ref), T5+LED

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ensso

Się pozmieniało Panowie - w "gratisie" dostanę nowe szkło 60x45x30h - 6mm - full OW.

Musze tylko u szklarza zrobić otwory pod komin.

Także cała koncepcja się troszkę zmieni, dziękuję za wyrozumiałość.

Prace nad większym zbiornikiem są przewidziany dopiero za ok. 3lata.

Także muszę się zadowolić aktualnym szkłem przez ten okres.

Zbiornik:

60x45x30h - 6mm - 81L

Jakiej średnicy otwory zrobić pod hydraulikę?

Komin w narożniku.

Sump:

60x30x40h - 3 komory?

1 - spływ ze zbiornika?

2 - duża komora na DSB+plenum+refugium

3 - powrót do zbiornika (15cm wystarczy na pompę HM4101)

Ktoś narysuje jak powinien być wykonany prawidłowo taki sump?

Głównie chodzi o przegrody - z góry serdecznie dziękuję!

Piasku warstwa 15cm.

W szafce chcę jeszcze schować butelkę z planktonem - także sam sump może zostać powiększony.

Bawić się w większy czy taki wymiar wystarczy do prawidłowej pracy filtracji? Krótszy i szerszy?

Dla "zieleniny" wystarczy Lampka AquaEl LEDDY SMART [6W, 6500K] SUNNY?

Światło:

Pokrywa DIY

2x 24w T5 na start (jakie rury byście wybrali?). Docelowo chcę wzmocnić światło ale już poprzez LED (bliki!) - ktoś z forum pokusi się o podpowiedź ile / jakich Cree wybrać? Myślę, że kolejne 20-30w będzie wystarczające nawet pod proste SPS? Może ktoś chciałby taką belkę wykonać docelowo?

Pompy:

cyrkulacja: 1x JVP 110 - 2000L/h

obieg: 1x HM4101 - 1200L/h

Wystarczy? Wysokość szafki (będzie na zamówienie - znajomy stolarz) raczej standard - 80cm - także pompa ma do pokonania 110-120cm wysokości. Docelowo warto bawić się w RW4?

Ogrzewanie:

W sumpie 100w - w plenum też 100w?

Skała:

Start na suchej - ile byście wrzucili do takiego szkiełka? Może być "gruzowisko" bo i "trochę" powierzchni mam ;)

Chcę oprzeć filtrację "naturalnie" bez bicia piany :) Warto dorzucić do suchej choć odrobinę żywej?

Piasek:

4.5kg czy 9kg? Żywy.

Do takiego zbiornika hodowla planktonu w butelce rzędu 2L wystarczy czy dalej zostać przy 5l?

Dlaczego pytam? Bo będzie to miało wpływ na rozmiar sumpa (ilośc wolnego miejsca).

Filtr RO-DI póki co odpada, wodę do podmian będę miał od znajomego ze sklepu.

Na start też będę miał wodę z działającego zbiornika + świeża.

Także obniżając koszta startu - zrezygnuje póki co z montażu w domu.

W sumie chyba to by było tyle moich pytań do was.

Jakbym coś przeoczył to śmiało proszę punktować :D

ps - czy w takim litrażu przy dojrzałym zbiorniku Mandaryn wspaniały ma rację bytu czy lepiej od razu odpuścić sobie taki pomysł? Do tego jakaś babka / rozgwiazda, błazenki?

Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję za okazaną do tej pory pomoc!

Edytowane przez ensso (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie ma sensu brać żywego piasku, suchy koralowy jest swietny i tańszy, a opinie o działaniu "żywego piasku" są podzielone, dużo lepiej kupić żywą skałę.

Wydaje mi się że mandaryn w zbiorniku o tym rozmiarze i opartym na suchej skale to się nie utrzyma zbyt długo.

Największe wątpliwości mam co do suchej skały - czy bez odpieniacza dasz radę oczyścić wodę ze wszystkie co zdechło i zostało oddane przez suchą skałę?

otwory o średnicy 35-37mm pod rurki 25mm i czy powrót będzie w kominie? moim zdaniem lepiej żeby był w drugim narożniku akwarium (dodatkowa cyrkulacja).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.