Skocz do zawartości
Vahiro

Błazenki zapytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, mianowicie, mam dwa blazenki od ok 2 miesiecy. Jeden jest wiekszy od drugiego ale ogolnie dwa sa malutkie (3cm i 2,5cm). Dostalem blazna ma ok 6cm. Kiedys byl w stadku 5 blazenkow - był najmniejszy. Potem poprzedni wlasciciel oddal 4 blazny i ten zostal sam i tak byl sobie sam przez poltora roku. Teraz podstawowe pytanie bardzo wazne. Jakiej on może być płci? Czy jezeli jest samcem a jeden z tamtych malych jest samica to moze go zatluc bo jest silniejszy? Nie wiem czy wpuszczac go do glownego zbiornika czy sie go pozbyc. POMOCY!

OGLĄDAMY AKWARIUM

Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym

Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus

Odpieniacz: Deltec SC 1455

Obieg: Jebao DCT 6000

Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8

Filtracja biologiczna: DSB + Refugium

b176b2af91df13f8f85b2807ab712d5eu1271a1116.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jeżeli ten którego dostałeś był najmniejszy w stadzie to był chłopcem... :) W Twoim akwa masz 2 Błazny, mniejsze od niego więc od zamieni się w samice i dobierze sobie samca, ale ten najmniejszy może zostać odrzucony i może być atakowany.

Edytowane przez erem88 (wyświetl historię edycji)

62c913a700089715a5dfcbcc8048683eu306a287.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błazenek jak był sam tak długo to jest samicą. Natomiast nie wiem czy z tych dwóch jeden jest już samicą. Owszem dwa miesiące to długo, ale jak piszesz są jeszcze malutkie, więc być może za małe aby zmienić płeć na samiczkę.

Ale tak czy inaczej to trzy błazny to dość karkołomna sprawa. Często się zdarza, ze tego słabszego parka zmęczy.

Oczywiście teoretycznie to żyją w stadach gdzie najwiekszy jest smicą, następny samcem a reszta czeka na swoją kolej. W akwariach różnie bywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiec mam duzego blazenka do wydania. Jak ktos zainteresowany to priv. Nie bede ryzykowal zameczeniem rybci.

OGLĄDAMY AKWARIUM

Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym

Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus

Odpieniacz: Deltec SC 1455

Obieg: Jebao DCT 6000

Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8

Filtracja biologiczna: DSB + Refugium

b176b2af91df13f8f85b2807ab712d5eu1271a1116.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dla kogoś kto chce parkę to okazja. Po pierwsze nie trzeba czekać aż samiczka urośnie, w sprzedaży wiekszośc rybek to maluchy, a samiec powinien być mniejszy. No i nie będą spokrewnione. Wystaw na Targowisku

Edytowane przez TMK (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam masz jeszcze tego blazna do oddania? Bo mi jeden po prawie roku wyskoczyl i mam tylko jednego

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.