Peniek Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 no niestety nie miałem nigdy okazji pić herbaty z obudowanej koroną szklanki... przy otwartym akwa to wiadomo że trzeba nadmuchać, ale przy koronie gdzie lampa i korona utrudnia dostęp powietrza to nie wiem czy nadmuchiwanie tylko w stronę tafli by pomogło bo przecież całe gorące powietrze pochodzące z lampy byłoby kierowane w stronę tafli, chyba raczej trzeba zrobić tak jak silvio pisze czyli obieg powietrza. Mylisz sie kolego,tylko wdmuchiwanie,po co wyciagać,przeciez nadciśnienie samo wypchnie powietrze z pod korony,na dodatek wentylator ciągnacy wilgotne powietrze z pod korony padnie i to szybko. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neopl Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 I o taką odpowiedz mi chodzilo, dzieki i pozdrawiam Cytuj Akwa 140x62x55 opti Odpieniacz DIY na pompie 6500l/h, lampa T5 8x54w, cyrkulacja Jebao rw-15 i wp-25, obieg NJ4500, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZiZi Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 zainwestuj w pompę pod lustrem wody, dużo większa skuteczność wentylatorów,oczywiście wentylatory powinny dmuchać w wzburzoną tafle wody, kup zasilacz ATX, zepnij odpowiednie piny + wentylatory 12V i będzie bezpieczna instalacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) no niestety nie miałem nigdy okazji pić herbaty z obudowanej koroną szklanki... przy otwartym akwa to wiadomo że trzeba nadmuchać, ale przy koronie gdzie lampa i korona utrudnia dostęp powietrza to nie wiem czy nadmuchiwanie tylko w stronę tafli by pomogło bo przecież całe gorące powietrze pochodzące z lampy byłoby kierowane w stronę tafli, chyba raczej trzeba zrobić tak jak silvio pisze czyli obieg powietrza. jak nie miałeś obudowanej szklanki koroną to wszystko przed tobą,obuduj koroną szklankę i sprawdź,prosta fizyka kolego dałem Ci prosty przykład bo prostszego chyba nie ma i nie kazałem pić Tobie herbaty ze szklanki z zabudowaną koroną Edytowane 8 Czerwca 2015 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 Woda "stygnie" przez parowanie. Dlaczego powinno się dmuchać wiatraczkiem - wiki Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach