Skocz do zawartości
musik

REEFMAX musik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Zostałem kolejnym posiadaczem RM i jest to moje pierwsze starcie z solniczką. Do tej pory zajmowałem się akwarystyką słodką, roślinną.

Wczoraj zalałem zbiornik ma soli Aquaforest Sea Salt na wodzie RO/DI i za niedługo będę się wybierał po skałę (myślę że 9kg wystarczy) i zastanawiam czy kleić skale czy nie?. Do koszyków filtracyjnych zamierzam wrzucić pokruszoną skałę (w AM m poradzili, że to wystarczy).

Świetlóweczki Sylvania:

-coralstar

-aquastar x2

cyrkulacja:

-Hydor koralina 900l

-Hydor koralina1600l

W planach mam jeszcze zamiar wymienić odpieniacz, myślę o: Tunze 9001 lub Tunze 9004

Wszelkie uwagi, spostrzeżenia, sugestie mile widziane, zwłaszcza gdy jestem nowicjuszem w tym temacie :smiling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nowego Posolonego ;)

Co do skały to 9 kg powinno spokojnie wystarczyć, pamiętaj aby najpierw ułożyć skałę a dopiero później piach.

Pomyśl nad automatyczną dolewką bo idą wakacje, parowanie będzie spore...

Zalewanie i dojrzewanie, fajny etap obserwacji życia np w skale ;) Nie świeć za dużo na początlku bo wrócisz do akwarystyki roślinnej ;)

Powodzenia i pozdrawiam

62c913a700089715a5dfcbcc8048683eu306a287.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to co napisał @erem88. Ja mam 11 kg skały, tą samą cyrkulację o której Ty piszesz i jest ok.

U mnie pracuje Hydor Slim Skin 135,35 i jestem bardzo zadowolony. Ten fabryczny odpieniacz do niczego się nie nadaje.

A tak w ogóle to powodzenia:)

ReefMax -  Odpieniacz Hydor Slim Skin 135.35, 3x24W T5, Hydor Koralia Nano 900 i 1600, 11 kg LR + 9 kg LS, sól AF RS + Probio S, Pro F, Probio F. Obsada - głównie LPS, kilka miękkich, pustelnik, 2 debeliusy, rozgwiazda piaskowa, kilka Turbo, Synchiropus splendidus, 2x Amphiprion ocellaris, Valenciennea puellaris, Pterapogon kauderni i Chrysiptera parasema.

0e93da8f008542a888d593ba9d084493u522a479.png

"Wszechświat i ludzka głupota są nieskończone. Co do tego pierwszego nie jestem pewien.” – Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tunze 9004 za duży, sprawdziłem :-P

Hydor daje radę ale dolewka musi być żeby pienił bez przerw :-)

Powodzenia

Akwarium 104x50x60, ATI 8x39w dimm, Skimmer Skimz Oval SV203, Gyre XF130 + RW8+RW8

79f2a5736b72c7fb7330881dd9cde423u812a713.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Hydora i dolewke Level Automatic V2.

Polecam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pierwsze opinie:) Mam skały 9kg i ją właśnie sklejam. Myślę, że zdążę jakie fotki wysłać.

No i właśnie jeszcze automatyczną dolewkę się zaopatrzyć :)

Chyba zakończona moja budowla. Weszło jakieś 8kg skały a reszta do koszyków, do filtra. Na razie ustawiłem światło:

17-21 coralstar(niebieskie)

18-20 aquastar(białe)

post-25485-0-10968200-1434205277_thumb.jpg

Edytowane przez musik (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne ułożenie, docierasz wszędzie czyścikiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne ułożenie, docierasz wszędzie czyścikiem?

Tak, docieram:) Przy klejeniu skały posłużyłem się płytą xps na której miałem oznaczony kształt baniaka i ulepiłem dwie kupki nie sklejając ich ze sobą. Z dwóch powodów. Pierwszy który zauważyłeś, a drugi żeby łatwo tam było włożyć zachowując trochę miejsca do manewru pomiędzy nimi.

chyba będzie dobrze?:)

I jak wspomnieliście, o dolewce muszę pomyśleć bo po wczorajszym upalnym dniu widzę, że na dłuższą metę takie dolewanie będzie uciążliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to super. Spokojnego dojrzewania życzę ;) a dolewke przydatna sprawa nawet w naszych RM ;)

Edytowane przez erem88 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już mija tydzień od zalania zbiorniczka. Świece godzinkę dłużej NO3 i PO4 prawie niewykrywalne. Skały łapią kolory powoli i coś mi tu wyskakuje(mam nadzieje ze nie aiptasia).

Dojrzewania ciąg dalszy i wrzucam kilka fotek ;)

post-25485-0-25148500-1434822910_thumb.jpg

post-25485-0-79298000-1434822920_thumb.jpg

post-25485-0-68607800-1434822930_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja:) Na razie nie było co pokazywać. Przy upałach pojawił się problem z dino, ale po ustabilizowaniu temperatury i dwuch odessaniach problem zniknoł :)

W zbiorniku pojawiła się dolewka Levelautomatic (wg poleceń) i dużo pomogła przy tych upałach!

Puki co działa na starym odpieniaczu, ale jest już zakupiony Hydor slim skim 135.35 i myslę ze na dniach się znajdzie w zbiorniku.

obsada:

1-astralium

2-tectus

2-nassarius vibex

1-calcinus elegans

1-chrysiptera parasema

1-ecsenius bicolor

-kilka discoma, zoa, briareum

post-25485-0-85784800-1442047816_thumb.jpg

post-25485-0-27378300-1442047826_thumb.jpg

post-25485-0-83918500-1442047842_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja:) Na razie nie było co pokazywać. Przy upałach pojawił się problem z dino, ale po ustabilizowaniu temperatury i dwuch odessaniach problem zniknoł :)

W zbiorniku pojawiła się dolewka Levelautomatic (wg poleceń) i dużo pomogła przy tych upałach!

Puki co działa na starym odpieniaczu, ale jest już zakupiony Hydor slim skim 135.35 i myslę ze na dniach się znajdzie w zbiorniku.

obsada:

1-astralium

2-tectus

2-nassarius vibex

1-calcinus elegans

1-chrysiptera parasema

1-ecsenius bicolor

-kilka discoma, zoa, briareum

Też niedawno wystartowałem z pierwszym morskim i jest to właśnie Reefmax :smiling: Jestem bardzo ciekaw Twojej opinii o tym odpieniaczu Hydor. Czy głośno pracuje, w której komorze panelu go trzymasz, jaką pompę obiegową dokupiłeś i gdzie się w niego zaopatrzyłeś?

Ja myślałem o zakupie Blau Aquaristic Nano Skim, bo ponoc dobre opinie zbiera i jest fajnie dopasowany do Reefmaxa. Niestety ciężko go kupić (tylko na zamówienie i to nie wszędzie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hydora mam zamiar zamontować w drugiej komorze a pompe chyba zapodam z oryginalnego odpieniacza. W hydora zaopatrzyłem się w erybce w zabrzu (bardzo miła obsługa :) ). A fabryczny puki co pieni ładnie przy automatycznej dolewce. Apropo hałasu to napisze jeszcze, tym bardziej ze śpie w tym samym pokoju, ale nie wydaje mi się żeby był cichszy od fabrycznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Hydora bardzo polecam. Daje rade jak na ten litraż NO3 mam 2 przy 6 rybolach ;) Nie głodzę zarówno ryb jak i korali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hydora mam zamiar zamontować w drugiej komorze a pompe chyba zapodam z oryginalnego odpieniacza. W hydora zaopatrzyłem się w erybce w zabrzu (bardzo miła obsługa :) ). A fabryczny puki co pieni ładnie przy automatycznej dolewce. Apropo hałasu to napisze jeszcze, tym bardziej ze śpie w tym samym pokoju, ale nie wydaje mi się żeby był cichszy od fabrycznego.

Na to, że będzie cichszy to nawet nie liczę. Pytanie: ile będzie głośniejszy :smiling: Czuytałem sporo, że ludzie są bardzo niezadowoleni z poziomu jego hałasu (pieni dobrze, więc tutaj chociaż spokój), więc wole nie ładowac sie na minę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Hydora - pieni super, jest naprawdę cichy a jako obieg wykorzystałem pompę z fabrycznego odpieniacza. Zmieściła się w tej samej komorze co hydor.

ReefMax -  Odpieniacz Hydor Slim Skin 135.35, 3x24W T5, Hydor Koralia Nano 900 i 1600, 11 kg LR + 9 kg LS, sól AF RS + Probio S, Pro F, Probio F. Obsada - głównie LPS, kilka miękkich, pustelnik, 2 debeliusy, rozgwiazda piaskowa, kilka Turbo, Synchiropus splendidus, 2x Amphiprion ocellaris, Valenciennea puellaris, Pterapogon kauderni i Chrysiptera parasema.

0e93da8f008542a888d593ba9d084493u522a479.png

"Wszechświat i ludzka głupota są nieskończone. Co do tego pierwszego nie jestem pewien.” – Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajne ułożenie skały. Bardzo podoba mi się ten zbiornik mimo że to jego początki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na to, że będzie cichszy to nawet nie liczę. Pytanie: ile będzie głośniejszy :smiling: Czuytałem sporo, że ludzie są bardzo niezadowoleni z poziomu jego hałasu (pieni dobrze, więc tutaj chociaż spokój), więc wole nie ładowac sie na minę.

hydor u mnie chodzi juz kika tygoni i podpisuje sie pod kolegami, ze jest dobry do refmaxa. A co do hałasu to może opise tak. Jest łoniejszy od oryginanego, ale dużo cichszy od wentyaorków.

A o do mojego zbiornika to walcze narazie z cyjano po długej awaii w dostwe prądu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.