Skocz do zawartości
And

Nowe oblicze akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatniej przesiadce do nowego akwarium zastanawia mnie mocno jedna rzecz - skała przeniesiona ze starego zbiornika w nowym to zupelnie nie ta skała. Zaczynają rosnąć zielone glony w postaci listków, pałeczek itp itd, nagle pojawiają sie inne glony wyższe które widziałem tylko przy starcie starego zbiornika kilka lat temu. Mam wysyp glonów wapiennych, ruszyły jakieś makroglony (z czego akurat zadowolony nie jestem), widać ze wszystko bujnie rośnie. I to wszystko w zbiorniku gdzie sporo jest wody ze starego akwarium, skała dojrzała w poprzednim zbiorniku,sól z tego samego wiadra, w zasadzie nastąpiła tylko zmiana żarnika i niejako duza bo ok 2/3 pojemnosci podmiana wody na nową solankę. Dojrzewania baniaka takze w zasadzie nie bylo bo pojawiło sie tylko troche glonow na dnie i to wszystko. Co powoduje ze akwarium odżyło bo tak to mozna określić, wszystko zupełnie inaczej rośnie niz 2 miesiące temu w starym zbiorniku. Czyżby to ta wielka podmiana wody bo niewiele innego sie zmieniło?? Czyżby w zbiornikach np. 3 letnich nalezało poprzestawiać skałki i wymienić 2/3 wody i uzyskamy to samo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

And moje doświadczenia są takie same jak u ciebie: nowe trochę większe szkło, spora podmiana wody, reszta bez zmian, a skała jakby już nie ta - pieknie odżyła. Teraz jestem przekonany że warto robić raz na pewien czas duże podmiany.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietasz - mysmy tu sporo dyskutowali o okresowych, duzych podmianach. To prawdopodobnie jest tego rezultatem (i nowego zarnika). Nic tylko sie cieszyc!

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak korale czy lepiej sie pompuja, maja dluzsze polipy i tepe czy tylko glony tak poszly do przodu?

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stani :

Pamietasz - mysmy tu sporo dyskutowali o okresowych, duzych podmianach.

Znalazłem ten wątek bo jakoś mi uciekł i nie doczytałem go, ale to by tylko potwierdzało to co jest tam napisane.

*krzysiek I - wszystko ogólnie wyglada lepiej.

Policzyłem - "starej" wody było ok 60l w takim razie nowej solanki bylo odliczając skalę jakieś 115 l. Czyli podmiana wynosiła ok. 65-70% i wszystko dostało kopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez sie zaastanawiam nad duza podmiana bo strasznie mi pH skacze moze duza podmiana wyrona jakos ten fakt

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja znam najlepszy sposób na zmiany ph - nie mierzyć go! :)

Test wskazuje mi zawsze to samo bo cięzko odróżnic odcienie koloru a ph metru nie mam.

Co do podmiany trzeba pamiętać, że to były przenosiny tanku i przez jakiś czas wyrównywałem wodę zwierzakom. Więc 70% to raczej nie nalezy na raz podmieniać ale tak ze 35-40% to myślę ze będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam lajona 120 i troche sie martwie bo ok 6 rano mam ponizej 8 w ciagu dnia jest ok 8,3-8,4 a jak mixer dozuje to podbija do 9,00 prawie cos mi tu niegra natomiast kondycja korali jak najbardziej ok a nawet lepiej od kad mixer chodzi bym powiedzial duzo mocniej sie wszyskto pompuje a acropory maja dluzsze polipy nie wspomne o euphylii ktora jest 2 x wieksza

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.