Vahiro Zgłoś Napisano 10 Lipca 2015 Witam, od jakiegoś czasu mam problem z glonami. Co cholerstwo usunę - wyczyszczę skałę to po 2 dniach zaczyna być widoczne a po ok 5 jest tego mega dużo. Jakąś część da się łatwo odessać np podczas podmiany ale to i tak za mało. To ciągle wraca. Z glonożerców mam na stanie żółtka, salariasa, sporo turbo, astralium, mithraxa a i tak nie potrafią sobie poradzić. Teraz dwa pytania. 1. Co to za glon? Nie jest on zielony, raczej zielonkawo-szarawy z większym naciskiem na szarawy a tam gdzie jest najwięcej światła - na samej górze robi się nawet brązowawy. 2. Czy dolabella będzie to jadła? Czytałem że to istna kosiara tylko czy połasi się na moje glony? Proszę o pomoc bo aż mnie skręca jak patrze na tą skałę Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 10 Lipca 2015 Typowe gloniska przy dojrzewaniu. Jak długo masz akwarium ? Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Zalane 24.04. Czyli co. Olać sprawę i niech sobie będzie - samo przyszło samo pójdzie ? Najgorsze jest to że to dziadostwo na korale powoli wchodzi. Edytowane 10 Lipca 2015 przez Vahiro (wyświetl historię edycji) Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cavalinho Zgłoś Napisano 10 Lipca 2015 Mierzysz parametry? Ile i czym świecisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 10 Lipca 2015 Lampa jak w stopce. 30% białego 100% niebieskiego 8h + 2x24 (ATI CoralPLUS) 6h. Parametry ostatnio jak mierzyłem (SALIFERT) NO3 10 PO4 niewykrywalne Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) No jakbys sie wstrzymał z koralami to by Ci gloniska nie wchodziły na korale Tak masz na własne życzenie. Dojrzewanie sie skończy, glony zejdą. Wyrywaj ile sie da i ogranicz podmiany. Do tego zmień sól na uboższą i podmiana raz na miesiąc. Edytowane 10 Lipca 2015 przez grzegorz.k (wyświetl historię edycji) Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 10 Lipca 2015 Sól jest chyba wystarczająco uboga - IO? Z koralami zdaje sobie sprawę ale musiałem wrzucić z powodu szybkiej eksmisji starego małego zbiornika. Zastosuje się do porady z podmianami. Dotychczas robiłem ok 24l/tydzień. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2015 widzę ze jest kolega też się męczy z glonami ja tez miałem 2 ślimaki dollabele jeden zjadł krab d drugi po miesiącu przestał żyć znalazłem go jak krewetka siedziała na nim , ja zmieniłem tez sól na IO ale robie podmiany praktycznie co tydzien ale jak koledzy piszą ze przestać robić podmiany to tez tak zrobię Ja mam coś takiego rwie i rośnie czy to jest to samo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 10 Lipca 2015 Twoje to wygląda bardziej na bryopsis ale mogę się mylić, obym się mylił. Niech wypowie się ktoś z doświadczeniem. Te moje glony w dotyku są takie delikatne i można je spokojnie rozgnieść z palcach. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2015 z tego co widzę to można je dobrze odrywać jak są większe ale najlepiej jak się wypowiedzą inni i jak te cholerstwo wytępić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2015 Up widzę ze nikt nie odpowiada na w/w pytanie trochę sie naczytalem o glonach ale nie wiem czy to są since czy bropisy( może to jest to samo ) nawet nie moge odróżnić a na dodatek jak sie do tego zabrać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 11 Lipca 2015 Ja dzis bylem w erybce i dowiedzialem się tego co na forum o moich glonach. Wiec czekam, cierpliwie czekam. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 11 Lipca 2015 A szyby masz czyste to drapiesz czy tylko na skale sie.pojawily Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2015 na szybie nie mam tylko skała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 11 Lipca 2015 za 4miechy bedzie po problemie hehe takie dojrzewanko Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 11 Lipca 2015 Ja mam dokladnie tyle czasu akwa co ty i kraby dwa mi to wygolily a gluty zniknely przy odpieniaczu na mokro i lekkim odsysaniu przy podmianach jedynie szyby jak w stawie u babci ale licze ze to minie w 4 miesiacu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2015 to co zostawić tylko odsysacz ? kupiłem wczoraj borsuka może się zajmie glonami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 12 Lipca 2015 (edytowane) ? Jakas literowka bo nie zrozumialem "To co zostawic tylko odsysacz" Edytowane 12 Lipca 2015 przez jasiu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2015 nie wiem o co chodzi z jakimś litrowka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 12 Lipca 2015 nie wiem o co chodzi z jakimś litrowka? bosze " jakimś litrowka " to jak się dogadać co do glonów odpuszczam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2015 (edytowane) Od wczoraj mam borsuka ,i widzę ze bierze się za glony to dobry znak a także je coś takiego , poniżej dam zdjęcie to co jest czerwone a drugie zdjęcie pokazuje jak wygląda moje akwarium tylko te glony Edytowane 12 Lipca 2015 przez mars79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kilek Zgłoś Napisano 11 Października 2015 Co z tymi glonami,zeszły ci same czy coś innego? Mam to samo. Daj znać jak się pozbyłeś tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 11 Października 2015 Chłopaki Litraż, ile ma akwarium od zalania Parametry - zasolenie, no3, po4,moze no2? Testy salifert Oświetlenie Obsada akwarium, odpieniacz I wszelkie inne informacje A nie "mam glony pomocy" Może to być zwykle dojrzewanie albo problem w zaslabej filtracji, odpieniacz nie wydala? A może macie syf w akwarium albo skałę znalezioną u sasiada w ogródku? A może kot ci się zrzygał do akwarium? Bo taki temat też był ostatnio heh Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kicajec Zgłoś Napisano 12 Października 2015 nie wiem jak u ciebie z filtracja moja wyrabia na 1000% ja mogę tylko polecić jeżowca Tripneustes gratilla Cytuj a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach