Skocz do zawartości
ZiZi

buduje sump nad baniakiem

Rekomendowane odpowiedzi

No tak się bali, że nie da się tego sumpa zasłonić i będzie nieestetycznie, a tu proszę jak zasłonięte sprzętem... ;)

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewa, szafka jest ! Skrzydla od szafki sa po bokach - takie ujecie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ZiZi, napisz jak się w praktyce sprawdza to rozwiązanie, jestem ciekawa bo lubię innowacyjność... ;) No i niech niektóre konserwy zobaczą, że czasem można inaczej...;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewa - dziala pol roku, nie ma komina, za to pompa glowna siedzi w baniaku, wlsaciwie to analogicznie do standardowego sumpa, pomijajac poziom wody, surcace sikmer, darmowe swiatlo nocne od sumpa.... i super wyglad baniaka umieszczonego na rurkach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz u mnie medal, widziałem już wiele na tym forum innowacji zaczynając od odpieniaczy z rur kanalizacyjnych czy z butelki pet a konczywszy na chłodzeniu wody przepływającej przez lodówkę kuchenną. Twój pomysł jest najbardziej odstający od obowiązujących kanonów. Podziwiam cię za odwagę bo osobiście widzę w tym rozwiązaniu o wiele więcej zagrożeń niż tylko przelanie wody dla przykładu ta butelka od odpieniacza jak wpadnie do zbiornika to dopiero będziesz miał ciekawie, do tego parowanie wody jest wyśmienitą sprawą dla całej elektroniki która dość solidnie poupychałeś.

Niemniej jednak życzę sukcesów

początek 300 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berklej, czas moze troszke poczytac, bo chyba malo widziales, rozumiem, ze Twoje slowa poparte sa np: wizja lokalna - zapytam zony.

Napisz laskawie o jakich zagrozeniach piszesz i prosze o konkrety - musze uprzedzic rodzine o niebezpieczenstwie, szczegolnie w kwesti przelania czegokolwiek

..co do nieszczesnej butelki , to predzej sump mi spadnie niz ta butelka, no chyba, ze poczyniles obliczenia... jezli tak to chetnie sie podziel..zaznaczam, ze jest przyklejona w kilu miejscach na 3 rozne sposoby ;)

.. co do wilgotnosci, jak zauwazyles sa tam wentylatory, nie bede Tobie tlumaczyl obiegu powietrza, rozumiem, ze masz sam sump pod baniakiem w szafce, bez oswietlnia i elektornike wyniesiana pietro wyzej ?

pozdrawiam i tez zycze sukcesow, szczegolnie z szeroko pojetej analizy, roztropnosci molekuralnej i zwyczajowej zyczliwosci dla osob myslacych inaczej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pomsł fajny bo nie zawsze można wstawić filtrację poiniżej akwarium . Wygoda zależy od ustawienia . Mi się podoba gratuluję "czystego" rozplanowania takiej ilościsprzętu.

Co do mangrowców pomyśl o jak najwyżej zamontowanym oświetleniu dla nich jak dorostały ok 3-5 cm od świetlówki to zaczynały mi zawsze obumierać .

Pozdrawiam

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ZiZi - ale tam sprzętu poupychałeś ;) Ładnie to wygląda

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pikole a ja myslalem ze mam duzo kabli i wezykow.ale to sie jednak pomylilem:D

mnie tam sie podoba wszystko co dziala i mozna zabudowac zeby nieszpecilo widoku ogolnego.

powodzenia i pozdrawiam:-).

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darekn12, z lewej za skrzydelkiem wisza jeszcze dwie listwy, sa tam podlaczone pompy i inne takie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ZiZi :

specjalnie dla Ewy zdjecie z "skrzydelkami"

troche sie rozni od "teraz" ale to jest "dzisiaj" ;)

Dzięki za dedykację ;)

I o to chodzi, bo co ma wisieć nie utonie...:yes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.