Skocz do zawartości
Norx

przeprowadzka-organizacja

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Mam takie pytanie.

Z racji, że za tydzień/dwa będę się przenosił do nowego mieszkania, a tam stanie od razu większe akwarium (330+120 sump) rodzi się pytanie(teraz mam akwarium 200l-tj 145l wody w nim).....czy mogę zrobić świeżą solankę w tym nowym akwarium, i po 2-3dniach przenieść skałę(ok 30-35kg) z koralami ze starego akwa, plus złoża filtracyjne....ale bez starej wody? Czy jednak także targać te 145l wody ze zbiornika? planuję nie przenosić podłoża, i w nowym akwarium dać nowy żwir koralowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz ja przenioslem skale korale i ryby w 1 dzien bez wody z akwa starego 0 strat

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...czy mogę zrobić świeżą solankę w tym nowym akwarium, i po 2-3dniach przenieść skałę(ok 30-35kg) z koralami ze starego akwa, plus złoża filtracyjne....ale bez starej wody?

Trochę to wygląda jak "start" akwarium na skale z działającego zbiornika :) Mam małą solniczkę ale proporcje skała-złoża-woda będą podobne. Przenosisz korale przyzwyczajone do jakichś parametrów do całkowicie czystej wody. Nie boisz się jakiejś formy szoku dla zwierzaków?

Ja osobiście tachałbym tą wodę do nowego zbiornika. Z doświadczenia wiem, że przeprowadzka + ogarnięcie akwarium to spore wyzwanie ale dołożyłbym sobie fatygi i zwiększył podmianki w obecnym akwarium a zlaną wodę mieszał z solanką i kręcił w jakieś beczce. Nawet jeśli nie całość to nie mniej niż połowę. Ewentualnie nie zalewałbym całości tylko w odstępach czasu zwiększał ilość wody. Skupiałbym się na takim podejść niezależnie od ostatecznego wykonania :)

Cała operacja z wodą będzie zbliżona do podmianki z z większymi ruchami skały ;)

Jeśli nie masz baniaków to może ktoś z okolic coś użyczy albo jakoś inaczej pomoże :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podobnie jak adiC nosilabym wode do nowego baniaczka juz teraz - co podmienisz to tam wlejesz, wrzuc jakas pompe zeby woda krecila i tyle. Zrobilabym swiezej solanki na dolanie, ale osobiscie mam plan przeprowadzki z calymi 130l wody, skaly itp. Wszystko poza piachem przeniose.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaraj się zrobić jak Koledzy i Koleżanka podpowidają.

Wrzucenie życia do świeżej solanki nie jest dobrym rozwiązaniem.

Odpowiednia woda to nie tylko zasolenie, ale przede wszystkim biologia i procesy których nie uświadczysz w świeżej solance.

Powodzenia przy przeprowadzce.

Wsparcie Żony - bezcenne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bez powodu ludzie przeciez zalewajac swieze baniaczki zbieraja wode z podmianek od lokalnych akwarystow :) masz czas - zbieraj swoja wlasna wode i juz :)

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. trochę odgrzebię ale nie miałem ostatnio głowy do forum.

A jak myślicie nad takim planem: bym świeżą solankę po 24-48h mieszania się zalał biodigest, i wtedy wlał pozostałe 140l z mojego akwarium i wsadził skałę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z punktu widzenia proporcji miałbyś sytuację jak przy dość duże podmiance (60l świeżej solanki + straty przy przeprowadzce).

Nie wypowiem się o biodigest ale przy swoje przeprowadzce dowaliłem solidną porcję bakterii - Seachem Stability na 2 nakrętki dwa dni przed przeprowadzką i 4 nakrętki po- ale to pewnie wyjdzie inaczej przy innych specyfikach.

Kierowałem się tym, że parametry skoczą przez jakieś ewentualne straty w życiu i przez detrytus z ruszonych skał - w 40l to ma znaczenie ;) W przypadku takiego uzupełnienia raczej nie powinno to stanowić problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.