Skocz do zawartości
ARTUR CHOJKA

Pokolce z Reef Shopu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

moje spostrzeżenia:

jako morszczak także zdarza mi się zakupywać towar wysyłkowo - jestem zmuszony ponieważ w szczecinie takowych nie ma. Niestety z mojego doswiadczenia przeżywalność zarówno korali miękkich i twardych, jak i rybek oscyluje około 85%. Ale właśnie te 15% najbardziej boli - bo albo są to te najdroższe - zarówno wymarzone, albo znowu długo oczekiwane. (albo może innaczej - wszystko co się straci bardzo boli).

Nie jest to tanie hobby i tymbardziej każda strata jest dość boleśnie odczuwana.

Przemek jak dla mnie, dość jasno i dosadnie wytłumaczył skomplikowaną strukturę takiego biznesu, oraz stara się dojść do przyczyny takiej tragedii.

Również Artur, jakby nie patrzeć, masz swoją rację - nie raz stałem po tej stronie co TY. Po prostu każdy broni swoich racji.

Ale prawda jest okrutna i niestety te pare % ryzyka trzeba brać pod uwagę. A jak tu czytam to w niektórych przypadkach nawet kilkadziesiąt.

Pozdrawiam wszystkich morszczaków

-------------- 200litrów od listopada 2005 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur - jezeli moge Ci zwrocic na jedna rzecz uwage. Gdy mialem akwarium jakies dwa lata to z wielu zrodel otrzymalem wiadomosci, ze produkty pewnej firmy sa b.dobre w akwarium slodkowodnym ale do morskiego to im wiele brakuje. Majac akwa siedmioletnie wogole juz nie czytalem reklam, ulotek czy innych pouczen tej firmy. Nie twierdze, ze oni nie wiedza wiecej od nas wszystkich. Ale zle to przekladaja w praktyce. Jest to moim zdaniem jedna z najgorszych slynnych firm, probujacych konkurowac na rynku akwarystyki morskiej. I moze te ich lekarstwa nie sa zle czy jakies inne. Chcialbym tylko zwrocic Ci uwage zeby az tak bardzo nie wsluchiwac sie w opracowania tej firmy bo jest ona nastawiona na reklame i sprzedaz tylko i wylacznie swoich marnych produktow. Zawsze bawily mnie sformulowania typu: do naszego filtra wkladamy nasza wate itp.

Co innego miec wiadomosci a co innego byc praktykiem.

Pozdrawiam:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doskonale zdaję sobie sprawę z jakości preparatów Sery. Niestety, w praktyce nie ma wyboru ( tzn. jest: próbować leczyć tym co jest dostępne na rynku lub zdać się na naturę). Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.