Skocz do zawartości
majestic

Aqua Medic Blenny <<<kostka 64l>>>

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

choroba morska dopadła mnie bardzo szybko po wyjeździe z kraju. Plan zakładał Kostkę aquael'a nr 2 w moim wykonaniu lecz ostatecznie udało mi się "dorwać" zestaw AM Blenny z drugiej ręki. Akwarium z oryginalnym set up'em lecz bez standardowego oświetlenia trafiło do Naszego domu. Zdecydowałem się wymienić światło z zestawu (3x9W) na coś mocniejszego. Start zbiornika odbyłby się dużo wcześniej gdyby nie mój plan wypolerowania porysowanych (miejscami mniej miejscami bardziej) powierzchni szyb. Polerowanie przebiegło całkiem pomyślnie( (choć parę rys i tak zostało) lecz to rozpocząłem już opisywać w innym temacie... do rzeczy.

Zestaw na chwilę obecną składa się z:

• Akwarium 40x50x40 (minus panel filtracyjny 10x40x40) 80l / 64l
  • Grzałka Jager 75W
  • Lampa LED Made in China full spectrum 165W (podobno)
  • Cyrkulacja NanoProp 5000 2000-5000l/h
  • Odpieniacz AM Turboflotor Blue 500

Dzień 6

jutro minie tydzień od zalania akwarium wodą. Skała jak i 30% wody pochodzą ze zlikwidowanego ponad 1000 litrowego zbiornika. W ramach wspomagania procesu dojrzewania od wczoraj dodaje po jednej kropli ZeoBak dziennie. Świecę 5h dziennie (lampa skręcona na jakieś 30%) i nie ruszam praktycznie nic prócz dolewania wyparowanej wody (dolewka w planach) i czyszczenia szyb.

Poniżej parę zdjęć na szybko. Wszelkie komentarze mile widziane

DXdVPJO.jpg?1

vu8JWNK.jpg?1

OYLQnUq.jpg

c67ZQJy.jpg

0X8PwXF.jpg

JC7NcAZ.jpg

N21J8pS.jpg

fXiv8bP.jpg

hBxeti2.jpg

fK0AE7q.jpg

Edytowane przez majestic (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skalę układałem pół dnia i ta konfiguracja podoba mi sie najbardziej. Dużo miejsca dla korali, sporo zagłębien i grot. Konstrukcja nie dotyka tylnej sciany na czym mi zalezalo. "Mozna by inaczej posklejac"- wierz mi próbowałem kleic ale nic ciekawego z tego nie wychodzilo tym bardziej, ze wtedy zmiescilbym duzo mniej skały.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

jestem fanem "lekkich" konstrukcji - ale to Tobie ma się podobać - więc nie było tematu :)

na pewno będę zaglądał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem o czym mówisz. Ja rozpędziłem się z kupowaniem skały (wszystkie kawałki są naprawdę porowate, a dzięki takiej konstrukcji skał udało mi się upchnąć jej 11 kilogramów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 16

Mały update- dojrzewanie ledwo widocznie ale sądzę, że trwa. Pojawiło się dosłownie troche brązowych glonów (tylko w miejscach o lekko słabszej cyrkulacji), które na dobrą sprawę wydają się być w odwrocie. Pojawia się coraz więcej glonów wapiennych więc chyba najwyższy czas zamówić jakieś testy i przemyśleć skłąd ekipy sprzątającej;) . Cały czas podaje Zeobak (kropla dziennie do wczoraj, od dziś kropla dwa razy w tyg), czyszczę szyby, dolewam (wciąż ręcznie) wody. Zwiększyłem czas świecenia- niebieskie 8h białe 6h...

wnIT2uA.jpg

2sjFSOT.jpg

2o3Ukkq.jpg

tgH1p8b.jpg

1NR56GV.jpg

CjexE3J.jpg

...ruszyło również refugium- glony spaghetti oświetlane 12h na dobę (na zmianę z oświetleniem zbiornika) chipledowym halogenem.

ypVcar5.jpg

bYlSRR9.jpg

cdn...wszelkie komentarze mile widziane :thumbsup:

Edytowane przez majestic (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 16

Mały update- dojrzewanie ledwo widocznie ale sądzę, że trwa. Pojawiło się dosłownie troche brązowych glonów (tylko w miejscach o lekko słabszej cyrkulacji), które na dobrą sprawę wydają się być w odwrocie. Pojawia się coraz więcej glonów wapiennych więc chyba najwyższy czas zamówić jakieś testy i przemyśleć skłąd ekipy sprzątającej;) . Cały czas podaje Zeobak (kropla dziennie do wczoraj, od dziś kropla dwa razy w tyg), czyszczę szyby, dolewam (wciąż ręcznie) wody. Zwiększyłem czas świecenia- niebieskie 8h białe 6h...

wnIT2uA.jpg

2sjFSOT.jpg

2o3Ukkq.jpg

tgH1p8b.jpg

1NR56GV.jpg

CjexE3J.jpg

...ruszyło również refugium- glony spaghetti oświetlane 12h na dobę (na zmianę z oświetleniem zbiornika) chipledowym halogenem.

ypVcar5.jpg

bYlSRR9.jpg

cdn...wszelkie komentarze mile widziane :thumbsup:

Czesc tez mam ten zestaw tylko z tymi nowymi ledami 18x3w AM których nie uzywam.

Czy udało ci wyciągnąć pomęcyrkulacyjna z zestawu bo ja po odkręceniu uszczelki za nic w swiecie nie potrafię jej wyciagnać do wyczyszczenia jakbym miała za mało miejsca w panelu lub plexi sie odgieło masz na to jakis patent?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
planujesz piasek ? bo już czas najwyższy :)

Planuje, a jakże') tylko mam tu na wyspach mały problem z dostępnością...uparłem sie na biały gradacji #0 lub #1, którego na chwilę obecną nie mogę znaleźć w żadnym brytyjskim sklepie w opakowaniu 10lbs. Zastanawiałem sie nad samoa pink natures ocean lub fiji pink (firmy bodajże red ocean) ktore jam na złość są dostępne od reki- może ktoś przekona mnie do różu??') Daje sobie jeszcze tydzień na zastanowienie

Czesc tez mam ten zestaw tylko z tymi nowymi ledami 18x3w AM których nie uzywam.

Czy udało ci wyciągnąć pomęcyrkulacyjna z zestawu bo ja po odkręceniu uszczelki za nic w swiecie nie potrafię jej wyciagnać do wyczyszczenia jakbym miała za mało miejsca w panelu lub plexi sie odgieło masz na to jakis patent?

Ja mam dwa patenty- spróbuj po ściągnięciu tego gumowego kołnierza obrócić pompe o 180' w osi obrotu wirnika i wtedy próbuj wyciągać. Jak nie pomoże to rozlacz ja na dwie części i wyciągnij w kawałkach')

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

na ebayu też nie mają ?

bo szkoda czasu ... jak ma być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój patent był taki:

pompę trzeba najpierw wysunąć trochę z uszczelki i pchnąć tylną częścią do dołu. Wówczas wychodziła z uszczelki do dołu. Następnie przekręcamy wylotem do góry i wyciągamy.

Był bo wymieniłem na Tunze 9040, w tej AM cały czas pękała mi ceramiczna ośka (3 razy wymieniana w ciagu 3 mc-y) a i kultura pracy tej pompy zostawiała wiele do życzyenia.

Pozdrawaiam

Jacek

Pozdrawiam

Dżeq

6e48f0ce1f1cbba4d1ce089117b7bf53u896a780.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 36

Dojrzewanie przebiega powoli, acz zauważalnie...czego oznaką są niezbyt nachalnie rozrastające się zielone glony oraz...cyjano;/ Oba objawy dojrzewania nie są zbyt uporczywe lecz nie ukrywam, że pojawienie się cyjano nieco mnie zmartwiło. Póki co mniej więcej co tydzień/półtora odsysam bordową mgiełkę ze skały, której na całe szczęście, jak wcześniej wspomniałem, nie jest zbyt dużo. Mam nadzieję, że wraz z ustabilizowaniem się parametrów wody cyjano zaniknie i wejdzie w fazę uśpienia (oby na wieki;) )

Co do parametrów wody:

temp- 25

zasolenie- 1.023

ph- 8,1

kh- 11dKH (sądzę, że za tak wysokie odpowiedzialna jest sól i brak konsumentów mg i ca- jeżeli się mylę poprawcie mnie)

nh4- 0-0,1 ppm

no2- 0,1 ppm

no3- 100 ppm

po4- 1 ppm (dwa dni temu było 0-czy przyczyną może być moje weekendowe grzebanie w akwarium?)

Do zbiornika jakieś dwa tygodnie temu trafił piasek Natures Ocean Samoa Pink #1 (uff praktycznie wcale nie jest różowy :) w ilości ok. 6-7 kg.

Powiedzcie czy w obecnym czasie i przy aktualnych parametrach mogę już wpuszczać ekipę czyszczącą??

I drugie pytanie: jaki skład ekipy czyszczącej proponujecie??

VEFyn3J.jpg

NZP3mgp.jpg

hLSPvYM.jpg

ysnfOcJ.jpg

ay85hLm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzien 78

Wczoraj wieczorem po 72 godzinnym zaciemnieniu i podniesieniu dawki bakterii akwarium zostało odsłonięte. Powodem zakrycia akwarium dwoma kocami była druga po cyjano plaga- dino. Cyjano było obecne czas jakiś lecz w przeciwieństwie do dino odeszło samo, mam nadzieję, juz na zawsze. Z dino początkowo sądziłem, że będzie podobnie. Jednakże po dwóch tygodniach odsysania wciąż rozrastajacych się glutow postanowiłem coś z tym zrobić. Dziś, czyli w pierwszym dniu po zaciemnieniu, akwarium oswietlane bedzie tylko światłem dziennym. Od jutra planuje stopniowo dodawać oświetlenie lampą, póki co tylko niebieskie.

Od ostatniego wpisu do akwarium trafilo nieco zycia. W pierwszej turze (ponad miesiąc temu) euphilia, zoa, favia (favites?), mitrax oraz 6 małych turbo. W drugiej (tydzień temu) kolejna euphilia, kolejne zoa, bubble coral, jeszcze 2 turbo i 3 strombusy.

Dziś również zbadałem wodę:

temp- 25

zasolenie- 1.023

ph-8,0

kh-11,8

nh4- 0,1 ppm

no2- 0 ppm

no3- 70 ppm

po4- 0,8 ppm

Wciąż znacznie podwyższone azotyny i fosforany oraz rozwój glonów zielonych wskazują na dojrzewanie w toku- poprawcie mnie jeśli się mylę.

Podniesione parametry zdają się jednak nie przeszkadzać zwierzakom- euphilia z pierwszego "wrzutu" pompuje sie i rozrasta jak szalona- podobnie zoa i w nieco mniejszym stopniu favia. E. ancora przywieziona przed tygodniem podmeczona zaciemnieniem dzis w dziennym świetle, ku mojemu zdziwieniu, szaleje już od rana:)

Pozatym żadnych strat w ekipie sprzatajacej.

Wracajac do parametrow mam pare pytań.

Po zaciemnieniu odsysac resztki glonow/dino ze skał czy nie grzebać??

Ze względu na dino i trwające dojrzewanie czekać z podmianami? Jeżeli tak to do kiedy się wstrzymać?

Dołożyć absorbery?? Myślałem o purigenie i phosguardzie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi j sugestie.

P.S niedlugo postaram się powrzucać trochę zdjęć

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstepie bardzo dziekuje za liczne odpowiedzi na moje pytania ')

Mimo Waszych wyczerpujących odpowiedzi plaga dino powrocila.

A tak powaznie to mam nadzieje, ze ktos pomoze mi z tym ustrojstwem...

W akwarium od tygodnia moczy sie phosguard, purigen i wegiel.

Dwa dni od dołożenia absorberow zauwazylem male ogniska dino w paru miejscach (ciemne gluty i bable powietrza). Zmniejszylem oswietlenie do samego niebieskiego na minimum i zwiekszylem dawkowanie bakterii. Nie wiem co moglo byc powodem nawrotu. Stawiam na biale swiatlo ktore od zaciemnienia zacząłem wlaczac tydzien przed ponownym pojawieniem sie dino (oczywiscie stopniowo). Teraz wrocilem do swiecenia tylko niebieskim i wydaje mi sie ze rozwoj dino zostal nieco zahamowany. Podejrzewam rowniez zywice di. Tds po membranie pokazuje 0,02 a po di 0,05...

Co teraz??!! Akwarium ma dopiero 3 mc i nie chcialbym dzialac zbyt agresywnie...

Lac bakterie, swiecic na niebiesko, szorowac, odsysac i czekac?

Czy

Ponownie zaciemnic zbiornik na 72h?

Czy

Ponownie zaciemnic zbiornik i zastosowac kuracje H2O2??

Mam nadzieje ze tym razem ktos sie wypowie i troche mi dopomoze z tym problemem...przy wczesniejszych zbiornikach dino i cyjano ominely mnie szerokim lukiem wiec niestety brak mi doświadczenia w tym temacie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.