Skocz do zawartości

Historia edycji

Nalesnick

Nalesnick

Trochę tego nie rozumiem. Bo w refraktometrze są dwie skale, równoległe. Wydają się być "nieprzesuwne". Tak jakby narysowane na jakiejś płytce. Nie rozumiem zatem, że "0" na PPT dające poniżej 1.000 S.G. mogłoby dać inny wynik w innej temperaturze. Pomijam już sam fakt że to świadczy że woda RODI ma gęstość poniżej 1.000.

Te dwie skale są (tak mi się wydaje) na stałe tak ustawione. A załamane światło pokazuje wynik na obu jednocześnie. Skala S.G. mogłaby się niezależnie od skali PPT przesunąć? Ze względu na temperature?

Mierzę wodę 25stC, pokojowa temp około 21stC. 

Refrsktometr Red Sea

aaa, szczegół - 0 PPT dała woda z RODI o temp coś koło 15stC

czyli pierwszy wniosek, to ogrzac wode z rodi do 25st i wtedy skalibrować?

Nalesnick

Nalesnick

Trochę tego nie rozumiem. Bo w refraktometrze są dwie skale, równoległe. Wydają się być "nieprzesuwne". Tak jakby narysowane na jakiejś płytce. Nie rozumiem zatem, że "0" na PPT dające poniżej 1.000 S.G. mogłoby dać inny wynik w innej temperaturze. Pomijam już sam fakt że to świadczy że woda RODI ma gęstość poniżej 1.000.

Te dwie skale są (tak mi się wydaje) na stałe tak ustawione. A załamane światło pokazuje wynik na obu jednocześnie. Skala S.G. mogłaby się niezależnie od skali PPT przesunąć? Ze względu na temperature?

Refrsktometr Red Sea

aaa, szczegół - 0 PPT dała woda z RODI o temp coś koło 15stC

Nalesnick

Nalesnick

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.