Skocz do zawartości
michu23

Przenosiny akwarium - dojrzewanie - glony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 3 tygodnie temu udalo mi sie przetransportowac stary zbiornik tj. jego zawartosc 300km dalej do mojego nowego lokum :) spodziewalem sie problemow ale wyjscia nie bylo. Trzebabylo przeniesc i przenioslem. Jak narazie obylo sie bez strat.

Nowy zbiornik to 300l, niestety udalo mi sie ze starego baniaczka zabrac tylko 70l wody. I jakies 8 kg skaly (tylko te kawalki na ktorych rosly korale). Calosc uruchomilem na suchej skale naturalnej i marcorocks. Razem 25kg. Piasek caly swiezy tj red sea zywy 10kg i 10kg suchego. Sol Kent.

Ze sprzetu to smiga tam RW8, Eheim StreamOn 4000+ jako cyrkulacja. Tunze 3162 i 3163 zasypane siporaxem. Odpieniacz AM EVO3000.

No i zaczelo sie... Dodam ze przed startem cala skala sucha 2tygodnie moczyla sie w ro, a woda w nowym baniaku mieszala sie rowniez dwa tygodnie.

Obecnie zbiornik wyglada jak na fotce. Glony. Niektore zanikaja pojawiaja sie nowe. Dojrzewanie. Korale maja sie ok. Ryby tez. Cos moge zrobic by pomoc lub czego nie robic? Zeby pomoc systemowi? Akwarium bez sumpa. To nie jest moje pierwsze akwa bo mam morskie od 9lat ale takie drastycznej zmiany nie mialem nigdy i wole popytac. Zapodalem bakterie FaunaMarin i regularnie dodaje. Moge podlaczy NO3xPO4 redsea i dozowac.

Z parametrow to malo co badam ale ph 8, no3 5, kh11 (bede sprawdzal jeszcze raz).

Bede wdzieczny za podpowiedzi. Dzięki

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Nie przeszly fotki...post-7193-1440276587,81_thumb.jpgpost-7193-1440276594,92_thumb.jpg

Edytowane przez michu23 (wyświetl historię edycji)

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się bałem przeprowadzki, tym bardziej że dodałem jedno zero, ze 100 zrobiłem 1000l, co mogę powiedzieć...

Nic strasznego, ale przygotowywałem się do tego dłuższy czas. Nowe akwarium miało czas na dojrzewanie - najpierw sump z DSB, potem pełny obieg. Jak zniknęło NO2, zacząłem przeprowadzkę i udało się. Ku mojemu zdziwieniu, dobranie (powiększenie obsady) spowodowało zmniejszenie bólu głowy.

O co chodzi... Otóż, po pierwsze startując na AF SeaSalt, suchej skale, suchym piasku, 200l wody z działającego akwarium od Włodzimierza i dodawanych 10 litrach wody co tydzień ze starego akwarium, obawiałem się plagi zielonych glonów. Było ok, dopóki nie włączyłem lampy nad zbiornikiem głównym. Po włączeniu lampy zaczęło się zielenić, ale czy to powod do zmartwień? Bez przesady... Może kiepsko wygląda, ale nie szkodzi. Problem pojawił się później - Cyano, to już szkodzi... Znowu odsyłam do RH, Bartek fajnie opisał sposoby Cyano na przetrwanie, dla mnie pierwszą oznaką, że coś jestn nie tak, było wychodzenie ślimaków kopiących na szyby akwarium. Teoretycznie można przetrwać, ale szkoda ślimaków - rozwiązanie - Chemiclean.

Zniknęło Red, pojawiło się Brown, no i problem Dino, czy Diatoms???? Można zajrzeć pod mikroskop, ale skoro ślimaki powróciły do piachu, to raczej nie Dino, więc dodałem rozgwiazdy piaskowe, trochę więcej ryb i ku mojemu zdziwieniu - akwarium zaczęło żyć.

Teraz z perspektywy czasu, a zwłaszcza pod wpływem jednej rozmowy z Testerem widzę to tak...

Drogi są dwie - dłuższa i krótsza, acz krótsza jest bardziej ryzykowna. Dłuższa - ewolucja, krótsza - transplantacja. Pytanie tylko, jak duża musi być transplantacja, aby zapobiec ewolucji????

Zawsze zastanawiały mnie pytania typu - przestawienie skały w działającym akwarium, albo dołożenie skały... Jeśli akwarium jest dobrze zorganizowane, jest dobra cyrkulacja, brak martwych stref, do dlaczego mam się bać przestawiania skały??? Jeśli wprowadzam skałę, nową, to muszę sobie zadać pytanie, ile organiki z nią wprowadzam, bardziej chodzi o tą martwą organikę, bo żywa sobie da radę. Dlaczego nikt nie pyta co się stanie po przemieszaniu Siporaxu, albo po dołożeniu nowego, a co jakś czas każdy taki manewr wykonuje(???) Czym to się różni?

Moim zdaniem, ewolucja zawsze będzie, niezależnie od ilości transplantowanego organu, ale im bardziej odtworzymy warunki poprzednie, tym mniejsze ryzyko odrzucenia przeszczepu ;-). Musimy sobie zdawać sprawę z tego, że różne organizmy wykształciły różne sposoby na przetrwanie, dla glonów wyższych wcale nie musi być dużo PO43-, wystarczy że woda będzie zawiesiną cząstek organicznych. Glony sobie je wyłapią w swoje pędzelki i można powiedzieć że strawią i staną się plagą. Można zastosować filtrację (gąbki, waty) ale można wprowadzić ryby, które będą skubały pędzelki, uniemożliwiając glonom łapanie pływającego "syfu". W moim przypadku chyba, wprowadzenie Borsuka rozwiązało problem.

Trochę się rozpisałem, ale do czego zmierzam... Bartek powiedział mi coś w tym sensie... Albo pozwalamy działać naturze, dajemy jej czas na zbudowanie piramidy pokarmowej, albo transplantujemy ją w całości. I tu jest odpowiedź na Twoje pytanie, tylko musisz sobie odpowiedzieć szczerze, czy odtworzyłeś warunki poprzedniego zbiornika, transplantowałeś całość, czy nie. Jeśli odpowiedź jest nie, muszisz poczekać aż ustali się równowaga, akwarium dojrzeje. Czy możesz jakoś mu pomóc? Tak. Sposobów jest wiele, od "nie przeszkadzać", przez odżywki (wódka, ocent, cukier, bakterie), do świadomego zwiększenia/zmniejszenia obsady, ale to już kwestia doświadczenia i umiejętności obserwacji zachowania systemu. Kiedyś równowaga się ustali i to będzie cieszyć Twoje oko, ale póki co - spokój i obserwacja. Powodzenia.

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dojrzewanie w pelni mysle ze na tym etapie tylko czekac.

Podmianki co tydzien bakterie i nic wiecej , staraj sie utrzymac stale parametry wybrane pezez siebie

kh troche przesadzone ale jesli juz takie jest na sile nie zmieniaj samo spadnie

Majac doswiadczenie mysle ze spokojnie przejdziesz z tym dojrzewaniem

W miare mozliwosci przy podmiankach oczyszczaj z nadmiaru glonow i tyle

DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST

POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW

Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za podpowiedzi. Nic wiec nie bede mieszal. Stosuje bakterie FM Bakto Blend no preparat RedSea NO3XPO4. I tak zostawie. Wegiel wyciagnac?

Wlasnie nie mam obecnie mozliwosci dolozenia zwiarzakow. Sa 2 kopiace tylko...

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No3xPo4 dozujemy pod kontrola testow, poniewaz jest to pozywka dla bakterii tych dobrych jak i niedobrych

Wiec pamietaj ze wszystko co lejesz musi byc podparte potrzeba, Tak ze testy na no3 po4 sa niezbedne

Jesli piszesz ze testy malo co robisz to nic dobrego nie wrozy.

DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co do tej pory bylo mi robic testy jak wszystko bylo ok? Sprawdzilem co jakis czas kontrolnie jakie NO3, pH i tyle. Testy oczysiscie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory to stary zbiornik a od trzech tygodni nowy zbiornik ? Wiec nie piszemy o tym co bylo w starym tylko o tym nowym Trzy tygodniowym, Do ktorego cos lejemy i testow musimy byc pewni

Edytowane przez marine (wyświetl historię edycji)

DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory tzn przez 9lat :)

A teraz to napisalem jakie no3 mam na wczoraj. W 1poscie.

Pomijajac wszystko z tego co wiem preprat redsea nie ruszy bez wykrywalnego po4. U mnie jest 0,02. Testy sailfert. Takze czekam. Bede obserwowal i czekal co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.