Skocz do zawartości
Myrcin

błazenki-ocellaris?percula?

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich.

czy jest jakiś klucz do prawidłowego oznaczania błazenków ocellarisów i percula? na reeflexie na zdjęciach wyglądają tak samo, w sklepie też trudno jest je rozróżnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Percula jest zdecydowanie ciemniejszy (kolor pomaracznowy jest ciemniejszy). Rośnie też mniejszy.

Mój wygląda dokładnie tak: http://www.google.pl/search?q=amphiprion+percula&biw=320&bih=508&prmd=iv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIo6fIoNi-xwIVR9YsCh104APV&dpr=1.5#imgrc=Sh8KEcz9_GNxkM%3A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niby tak, ale ja mam kupowane w różnych sklepach, i jeden wygląda jak twój, inny jest jasnopomarańczowy, a jeszcze inny ma "niedociągnięte" do końca białe paski...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój jak był młody to też tego ciemnego koloru było mniej. Teraz wyraźnie widać że to percula i patrząc na żywo nie da się ich pomylić.

Najwidoczniej masz jedne i drugie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale ze 100% pewnoscią nie da się odróżnić. Percula są mocniej wybarwione, i paski dookoła białego mają szersze. Różnią się też liczbą promieni chyba w płetwie grzbietowej (10 i 11) ale to na żywej rybie nie sprawdzisz, chociaż to podstawowy oficjalny warunek do rozróżnienia. No i należy pamietać, że mogą się krzyżować miedzy sobą. Percula są bardziej agresywne.

Mojego najmniejszego błazenka zaczynam podejrzewać o bycie perculą. Ma smark jakieś 2 cm i jak tylko włożę rękę do akwarium to do goni za nią i atakuje.

Edytowane przez TMK (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie o to krzyżowanie się martwię.

Tamaro, dzieki za fachową odpowiedź, może coś w tym kierunku spróbuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.