Skocz do zawartości
jerzol_kominiarz

MŁODE WUNDERMANI

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w osobnym , bez pomp akwa młode WUNDERMANI !!! czy coś z tego może przeżyć ????

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam z dwoch miotow Wundermani. Jedne maja prawie miesiac i okolo 9mm, a drugie ze dwa tygodnie i maja od 3-5mm. Nie mam w akwarium ryb i rosna wesolo. Nie dokarmiam ich. Kilka jest w kominie i kilka w sumpie, ale bardzo duzo plywa w zbiorniku glownym.

Do tej pory nie zauwazylem aby wplywaly w korale: Parazoanthusy, Palyotha czy LPSy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zrobił tam lekką cyrkulację i na wlot pompy założył gąbkę zawsze to jakieś napowietrzanie albo chociaż kamyk do napowietrzania i pompkę

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, podłącze się do tematu, bo udało mi się zakupić wurdemanni z jajeczkami i pytanie brzmi czy fatygować się i odlkawiać ją do jakiegos małego akwa i pozwolić jej tam wyrzucić młode, bo w akwa są skazane na śmierć ze strony rybek, drugi raz nie dochowam się potomstwa bo krewetka tej odmiany jest tylko jedna w akwa. co bym musiał zapewnić ewentualnie wyklutym maluchom do życia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno masz l.wundemanni>> l.boggessi jest do niej podobna >> jest o połowę mniejsza i ma inny układ pasków... http://pl.reeflex.net/tiere/858_Lysmata_boggessi.htm L .wundemanni powinna mieć 7 cm czyli być wielkości l. amboinensis

w wielu sklepach sprzedają boggessi jako wundemanni oba gatunki jedzą apitasie ale...

musisz się zaopatrzyć w brachionusa i dobrego solowca

dobrze by było mieć jeszcze phyto

pozdr

POZDRAWIAM WAS!

2 Roślinne 100 l > Marsilea Hirsuta, Lilaeopsis New Zeland, Utricularia graminifolia, Glossostigma, hemianthus cuba, Hemianthus micranthemoides

Morskie 200 l

5 morskich kotników dla larw po 20 l każdy, koników morskich jak psów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno powiedzieć którą mam bo obie sa naprawde podobne do siebie ale moja chyba ma troche ponad 4 cm więc to raczej wundemanni, ale pytanie jest takie czy warto mi próbować rozmnożyć ją czy jako początkujący morszczak są jakiekolwiek szanse że wychowam potomstwo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lukasz.PL :

Ja mam z dwoch miotow Wundermani. Jedne maja prawie miesiac i okolo 9mm, a drugie ze dwa tygodnie i maja od 3-5mm. Nie mam w akwarium ryb i rosna wesolo. Nie dokarmiam ich. Kilka jest w kominie i kilka w sumpie, ale bardzo duzo plywa w zbiorniku glownym.

Do tej pory nie zauwazylem aby wplywaly w korale: Parazoanthusy, Palyotha czy LPSy.

wurdemanni w dobrych warunkach osiaga postac dorosłą po okolo 21-22 dniach (jak dobrze pamietam). jesli cos im nie odpowiada to okres larwalny moze byc nawet tak dlugi jak l.amboinensis czyli ponad 100 dni.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.