Skocz do zawartości
błażej

alternatywa dla chelmona rostratusa??

Rekomendowane odpowiedzi

po ostatnim niepowodzeniu z tą rybką postanowiłem że więcej jej nie kupie ale bardzo bardzo mi sie podoba stąt też szukam gatunku zastapczego.znalazłem to:http://www.meerwasser-lexikon.de/index.php?name=Chelmon%20marginalis%20%20%20&kategorie_id=8&tier_id=92&sprache=eng

co myślicie o niej, może ktoś ja kiedyś miał??czy jest możliwość aby ta rybka była do kupienia w pl??

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chelmona rosatusa od 2 lat i jest super , najbardziej oswojona rybka w akwarium.Różnica między nimi to chyba tylko ten środkowy pas i słabiej zarysowane tzw oko, więc może się okazać że pojawia się jako rosatus a nie marginalis.Ciekawe że jest znacznie łatwiejszy w utrzymaniu niż rosatus.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde boje sie znowu kupić coś co mi padnie.....chyba że ktoś zaproponuje takiego przestawionego to wtedy sprubuje.

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blazej kup sobie ta rybe ktora Przemek dostal w ostatniej dosatwie. Na aiptasie dziala jak pies na kota lyka ino huk leci. Ja ja mam i polecam

http://www.reefshop.pl/view_product.php?product=PARKJ9ZR35

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Danek a czy Twoj pobiera pokarm po wylaczeniu pomp czy je bez problemu? I czym go zywisz??

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz nie mam szklanych roz dzieki :

Acreichthys tomentosus

Seegras - oder Tangfeilenfisch

Bardzo spokojna rybka. Podobno teraz moze sie przestawic na korale. Mam ja od ok.2-3 miesiecy. Mysle, ze na chemie bym wydal wiecej pieniedzy nie mowiac o robocie. Mialem tych roz naprawde sporo.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale paskuda ten Acreichthys tomentosus. Jaki ona prowadzi tryb zycia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie plywa b.powoli i przewaznie za skalami. Jest b.spokojna. Zmienia swoje ubarwienie w zaleznosci od otoczenia. Wazne jest zeby jej w dwoch pierwszych tygodniach nie karmic (u mnie nie je platkow) zeby zglodniala i zabrala sie za roze. Nigdy nie widzialem jak to robi ale po miesiacu juz je przetrzebila a po dwoch pozostalo tylko kilka sztuk. Chetnie je mrozonki. Jest tak brzydka, ze az ladna.:)

A poniewaz przy szybie jej nie widac i przy okazji rozy tez nie.....

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr1 .Pobiera pokarm zarówno jak pompa jest właczona jak i wyłaczona. Karmię go artemią , krylem, i posiekaną krewetką koktailową. to jego całe menu , bo aiptasje i rurówki wcioł już dawno. 2 razy wpadał mi w niestrawnośc :con i jadł tylko artemię ale wracał po kilku dniach do swojego jadłospisu.Zobaczył bys go jak lata przy szybie za mną i potrząsa ciałem by zwrócić na siebie uwagę i dostać papu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie caly czas nad jego kupnem ale boje sie ze mi padnie. Chociaz Oliver ma tez u siebie w zbiorniku osobnika ktory je w przy wlaczonych pompach. Pokaywal mi jego karmienie i faktycznie jadl ale bardzo ostroznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój w zbiorniku jest już 2 lata i sporo się w tym czasie nauczył :). Mam 13 ryb (chelmon jest największy) i jak karmie to ta banda niezle rywalizuje o pokarm .Pomp cyrkulacyjnych nie wyłączam więc wszyscy sie tam niezle uwijają włącznie z chelmonem jak część jedzenia wpadnie w strumień tunze 6060 i zasuwa wzdłuż zbiornika. Mój chelmon jest z Aquamedic wybierany z 3 które widziałem że skubią skały. Trafić na egzemplarz bezproblemowy to jednak problem bo koledzy go mieli i mają. Mój przeszedł na mrożonki po 2 dniach od wykończenia aiptasji i rurówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.