kaziko Zgłoś Napisano 5 Października 2007 a propos tlumaczenia kwiatka. mam test saliferta na Ca i mam pewne watpliwosci. Kwiatek pisze : "Wsypac 1 lyzke czubata Ca-1 do pojemnika testowego" w instrukcji po angielsku jest napisane : "Add 1 level spoon of Ca-1". gdzie tu jest mowa o łyżce czubatej? i dalej : (low resolution approx.1/2 spoon) : co ja rozumiem, dla mniejszej rozdzielczości (dokładności pomiaru) 1/2 łyżeczki, a nie "(dla lepszych wynikow mozna dodac 1/2 lyzke)." jesli pomiar wykonany byl w wersji "low resolution" wynik pomnożyc razy 2. (wiec musi byc mniej dokladny). Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 8 Października 2007 Kaziko ma oczywiscie racje. To logiczne, ze stosujac polowe dawki nie osiagniemy lepszej dokladnosci. Ktos blednie przetlumaczyl (w kilku testach), dlatego z ta czubata lyzeczka moze tez byc bledne (jestem tego pewien:D). Nie pamietam testu, w ktorym "czubata lyzeczka" bylaby miara objetosci. Mam ten test Saliferta na Ca i jak juz pisalem, w mojej instrukcji mowa jest o dodawaniu plaskiej lyzeczki (do plaskich 2 ml wody:D). Pozdrawiam Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek Zgłoś Napisano 8 Października 2007 Witam Mnie już też głowa boli od tych testów za każdym razem człowiek się dowiaduje co innego (kiedyś Andrzej sprowadził mnie na ziemię z powietrzem w strzykawce i z plastikową końcówką) teraz okazuje się że nie czubata a płaska, , a tak na marginesie słowo plaskie źle mi się kojarzy . Pozdrawiam Roman Cytuj gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alef Zgłoś Napisano 8 Października 2007 A wiecie ze w Polsce nie mozna legalnie sprzedawac czegokolwiek co posiada instrukcje w jezyku obcym a nie posiada w jezyku polskim ? Salifert jako 'prywatny import' to jedno, ale np taki Tropic Marin od nowego dystrybutora to drugie (tez nie ma polskich naklejek). W przypadku wizyty instytucji ukrywającej się pod nazwą PIH w sklepie, moze wystąpić mandat ) Od razu zastrzegam, ze mowie tu o sprzedaży przez FIRMY a nie prywatną sprzedaż jakiegoś przedmiotu ktory kupilismy sobie za granicą i sprzedajemy jednostkowo w Polsce np przez Allegro. pozdrawiam Cytuj """All you need in this life is ignorance and confidence, and then success is sure"" - Mark Twain" 160L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 9 Października 2007 kaziko :a propos tlumaczenia kwiatka. mam test saliferta na Ca i mam pewne watpliwosci. Kwiatek pisze : "Wsypac 1 lyzke czubata Ca-1 do pojemnika testowego" w instrukcji po angielsku jest napisane : "Add 1 level spoon of Ca-1". gdzie tu jest mowa o łyżce czubatej? i dalej : (low resolution approx.1/2 spoon) : co ja rozumiem, dla mniejszej rozdzielczości (dokładności pomiaru) 1/2 łyżeczki, a nie "(dla lepszych wynikow mozna dodac 1/2 lyzke)." jesli pomiar wykonany byl w wersji "low resolution" wynik pomnożyc razy 2. (wiec musi byc mniej dokladny). Ja nie tlumacyzlem tych testow wrzucilem tylko tlumaczenie. Sam wsyspuje plaska lyzeczke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
And Zgłoś Napisano 9 Października 2007 To juz wiem czemu skonczyl mi sie ten proszek tak szybko - tez mialem instrukcje z "czubatą łyżką" - ciekawe czy to mialo wpływ na pomiar ? A winny musi być - obojętnie kto mozesz być i ty Kwiatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 9 Października 2007 And :A winny musi być - obojętnie kto mozesz być i ty Kwiatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanuszD Zgłoś Napisano 23 Marca 2008 Witam. pytanko 1 do testu ca do strzykawki z "gumką" nabieram 1 ml odczynnika czy odczynnika z powietrzem 2po obróceniu jest od dolu gumowy tłok,powietrze ok 1cm i odczynnik jeśli nabieram odczynnik z powietrzem o żeby nabrać 1 ml odczynnika tłok prawie wychodzi na zewnątrz. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/48524-moja-rafa/page__hl__%2Bmoja+%2Brafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati Zgłoś Napisano 23 Marca 2008 4. Nałożyć plastikowa końcówkę na strzykawkę i nabierać nią Ca-3 dopóki na wskaźniku będzie dokładnie 1,00ml. Wewnątrz będzie trochę powietrza, ale to normalne i nie ma wpływu na wynik testu. Tak wiec pod uwage bierzesz tlok a nie ilosc odczynnika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanuszD Zgłoś Napisano 23 Marca 2008 Ok dzięki Cytuj http://nano-reef.pl/topic/48524-moja-rafa/page__hl__%2Bmoja+%2Brafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Onironauti1 Zgłoś Napisano 4 Marca 2010 mam pytanko odnosnie testu saliferta na Ca wykonuje pomiar zgodnie z instrukcja, która miedzy innymi w tym topicu sie znajduje, ale kolor odczynnika wogole sie nie zmienia z tego co rozumiem instrukcje to odczynnik powinien zmienic kolor z rozowego na niebieski natomiast u mnie płyn robi sie niebieski odrazu, znaczy zanim dodam Ca-3, a dodawanie Ca-3 nie wywołuje zadnych zmian koloru wiecie moze o co kaman? odczynniki: Ca-1 batch:1008-D Ca-2 batch:1008-T Ca-3 batch:1008-K dodaje: 2ml wody, płaska łyzka Ca-1, 8 kropel Ca-2 i po wymieszaniu odczynnik jest juz niebieski dodawanie ca-3 nic nie zmienia z gory dzieki za pomoc Cytuj 120x40x50/Hailea 4x54W T5/2xTunze Nano Stream 6045/AM Turboflotor 1000 Multi SL + AB2000/1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krotki Zgłoś Napisano 4 Marca 2010 Może data przydatności się skończyła? Cytuj Akwarium 120 * 40 * 50 h Oświetlenie BP EX+ 120 W Cyrkulacjia Hydor - Koralia 4 (2 szt.) 4600 l/h Odpieniacz Deltec AP 600 Obieg AM OR 3500 l/h Start niedługo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Onironauti1 Zgłoś Napisano 4 Marca 2010 2013, nie mam pojecia co jest nie tak w dodatku w pudełku nie ma nawet instrukcji po angielsku nie powiac juz o polskim;/ czy to moze jakas nowa wersja odczynnikow? (chociaz patrzac na instrukcje po szwabsku to wydaje sie byc to samo co na forum) Cytuj 120x40x50/Hailea 4x54W T5/2xTunze Nano Stream 6045/AM Turboflotor 1000 Multi SL + AB2000/1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krotki Zgłoś Napisano 4 Marca 2010 a test nówka sztuka czy to nagle po jakimś czasie używania? Cytuj Akwarium 120 * 40 * 50 h Oświetlenie BP EX+ 120 W Cyrkulacjia Hydor - Koralia 4 (2 szt.) 4600 l/h Odpieniacz Deltec AP 600 Obieg AM OR 3500 l/h Start niedługo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Onironauti1 Zgłoś Napisano 4 Marca 2010 nowy Cytuj 120x40x50/Hailea 4x54W T5/2xTunze Nano Stream 6045/AM Turboflotor 1000 Multi SL + AB2000/1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krotki Zgłoś Napisano 4 Marca 2010 ja bym reklamował Cytuj Akwarium 120 * 40 * 50 h Oświetlenie BP EX+ 120 W Cyrkulacjia Hydor - Koralia 4 (2 szt.) 4600 l/h Odpieniacz Deltec AP 600 Obieg AM OR 3500 l/h Start niedługo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach