Skocz do zawartości
bleq

Błazen - zbielały pyszczek i policzki + bijatyka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niestety dopadlo i mnie

Od kilku dni samiczka maltreruje samca, wzmożona walka nawet jak samiec odplynie na drugi koniec akwa:/

co gorsza zauwazylem ze samczyk ma zbielaly pyszczek…. policzki tez mi sie nie podobaja

delikatnie zbielale….. nie wiem czy to od bijatyki z samiczką ..

na pleśniawke to nie wygląda choć widac jakies mikro poszarpania skóry…

Ktoś mial podobna syt ????

zakropilem do akwa troche jodu

Mam nadzieje ze samiczce przejdzie agresor

Papu maja regularnie, 2 ukwialy do dyspozycji i 120 litrow ////

Jaminik 200 GT:)

240l w obiegu , dluugie na 1,7m.

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! :)

Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek.

w planie male DSB i refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dalej jak wczoraj zauważyłem, że błazenki u mnie w akwarium zaczęły się bić. Jeden większy (pewnie samiczka) nieustannie goni mniejszego. Doszło już do sytuacji, że mniejsza ryba siedziała sobie w samym kącie akwarium a większa podpływała z drugiego kąta i atakowała. Po zgaszeniu światła i włączeniu diody nocnej zauważyłem jak samiczka atakowała swoje odbicie w tafli wody.

Nie wiem skąd pojawiła się ta agresja, ale mam nadzieję, że minie i nie odbije się to na zdrowiu drugiej ryby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak miałem jak wprowadziłem do akwarium 2 a. clarkii. Większy tak ganiał małego, że ten nie miał już sił i siedział na dnie w rogu akwarium. Generalnie podobno dobrze jest przełożyć tego dużego do sumpa, dać małemu nabrać sił i wtedy wprowadzić dużego do akwarium. Mi się niestety nie udało złapać dużego, więc odławiałem małego.

Za trzecim razem się udało - teraz są dobraną parą i regularnie znoszą ikrę.

Ale generalnie clarkii to straszne agresory.

SPS + LPS 330l. + sump, Skimz SM-161, cyrkulacja: jebao wp-25 + wp-40, obieg: aqua-nova 3500, świeci LED + 3x39w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.