Skocz do zawartości
smk

Kupie - czujnik poziomu wody z alarmem

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że cuś takiego jest do własnego montazu ale ja mam 2 lewe ręce do lutowania więc jakby ktoś miał na zbyciu / zrobiłby coś takiego to kupie:

- czujka poziomu wody która po zetknięciu z wodą załącza alarm dzwiękowy

po prostu zawsze jak odpalam osmozę do RO to mam atak klientów i zapominam, więc efektem już było 4 krotnie przelanie wody w baniaku na dolewki.

help please!

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smk

Gardena ma taki zegar nakrecany na kran. Nie jest to takie dokladne jak elektronika ale tanie i sie sprawdza.:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tańszych rozwiązań tylko pływaczek.

Niestety woda RO a zwłaszcza po DI jest pozbawiona jonów które przewodzą prąd więc czujniki konduktancyjne nie bardzo teges :)

Ta gardena to niegłupi pomysła le PRZED osmozą oczywiście.

Kupujesz pływaczek - z pływaczka wychodzą 2 kabelki.

Kupujesz brzęczyk - ma 2 końcówki

Bierzesz zasilacz regulowany z allegro - za 10zł

Ustawiasz go na 5V

Plus zasilacza łączysz z Plusem brzęczyka, Minus brzęczyka łączysz z jednym z kabelków pływaczka.

Drugi kabelek pływaczka łączysz z minusem zasilacza

Koniec - działa. Jak pływak sie podniesie - wewnątrz zewrą sie styki, zamkną obwód popłynie prąd a brzęczyk zacznie wyć.

Pływaczek: http://www.tme.com.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=KSL-35-pp&idp=1

Brzęczyk: http://www.tme.com.pl/arts2/pl/b14/bmt-1203ux.html (ten na 5V znamionowe)

Zasilacz: http://www.allegro.pl/item124377601_tanio_zasilacz_1_5_12v_5_wtyczek_zobacz_.html

i tak bedzie chyba najtaniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo Loccutus !

Az sobie to wydrukowalem na przyszlosc.

Moze sie przydac:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki loccutus - jesteś wielki - takiej produkcji to ja chyba nawet nie jestem w stanie spierdzielić (zlutować 3 kabelki :) )

a jakbym zamiast zasilacza podpial baterie 9V to mniej wiecej na ile by mogła starczyć (zakłądając że obwód otwiera się tylko przy podniesieniu pływaka)

A tak offtopicowo jak na targowisko mam pytanko jako kompletny lajkonik w tych sprawach:

zmontowałem do szafki wiatraczek komputerowy, ma 3 kabelki (czerwony, biały i niebieski) wiec jest sterowanie mocą (ten niebieski chyba) i teraz jak podpinam zasilanie 12V na czerwony i biały do zakreci nim przez sekunde dwie i staje. Potrzebuje coś jeszcze wstawić między wiatraczek a zasilacz?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeważne jest czerwony żółty czarny:) - skąd masz ten wiatrak ?

3ci przewód to z reguły wyjscie do licznika impulsów - wiatrak kręcąc sie zwiera ten 3ci przewód do masy i elektronika może na tej podstawie określić czy wiatrak sie kręci czy nie a jak tak to z jaką prędkością.

jak chcesz baterie 9V zamiast zasilacza - to musisz wziąć brzęczyk na 12V czyli ten 1212UX

na jak długo to wystarczy - ??. Brzęczyk pobiera około 30mA prądu, mój akumulatorek 9V ma 160mAh pojemności - ile ma bateria nie wiem bo nie podają - ale załóżmy że ze 120mAh - to wychodzi z prostej matematyki że starczy na 120/30 = około 4 godzin wycia non stop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czerwony - to 5 lub 12V

czarny - to masa

zolty to 12V lub licznik inpulsow - w zaleznosci od konfiguracji:

czerwony + zolty + czarny - to przewaznie 5V + licznik

czerwony + czarny - to 5V lub 12V - naklejka duzo powie

nie uszkodzisz wiatraka podlaczajac 5V - nominalnie 12V - zazwyczaj zachowuje sie tak jak piszesz - to moze wiatrak na 24V masz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przepraszam że z innej beczki ale chciałem skorzystać z obecności Loccutusa.

Znalazłem taki opis na allegro i mam pytanie (laika) co potrzebuje żeby podłączyć to do silniczka krokowego i żeby to pracowało(gość pisze o sterowaniu obrotami więc wnioskuje że musi być jakiś regulator,potencjometr(sterownik to tylko płytka z kabelkami)

,,Sterownik silników krokowych unipolarnych cztero fazowych.

ma własny generator..

regulacja prędkości .

zmiana kierunku obrotów.

stop na tzw.hamulcu

napięcie zasilania 3-18V.

prąd max 5A/faze,,

Pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurna ale offtopic :)

jesli to regulator to powinien mieć np.potencjometr lub wejście do podlączenia czegoś do sterowania

regulatorem - możesz wkleić link ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiatrak komputerowy PAPST 12V - tyle jest napisane na naklejce. Kabelki czerwony, biały, niebieski

o cos takiego

http://www.allegro.pl/item125623960_papst_8412n_80x80mm_nieuzywany_za_pol_ceny_.html

to do czego podlaczyc ten trzeci kabel i dlaczego sie tak dziwnie zachowuje moj wiatrak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czerwony +, Niebieski -, Biały - licznik impulsów (nie podłączać do niczego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wlasnie nie buja sie - zalacza i potem po sekundzie staje. Myslalem ze ten 3 kabel mam gdzies wpiac. W takim razie moze zasilacz zwalony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisałeś że podpinasz na czerwony i biały a ma być czerwony i NIEBIESKI :)

a co to za zasilacz - nie czasem jakaś ładowarka impulsowa od komórki ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh - działa. Nie wiem dlaczego nie wpadłem na to ze niebieski to moze byc "-" i sie uparłem na ten biały :)

mówiłem ż jestem zielony w tych sprawach (no nie moge być idealny w końcu :) )

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niewiele to zdjęcie i opis wnosi,jest podany Skype do autora wiec najprościej bedzie się bezpośrednio niego zapytać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.