Skocz do zawartości
LittleJellyfish

Wystające 'coś' ze skrzela Pterapogona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów! Nie znalazłam podobnego przypadku nigdzie, więc zakładam nowy wątek.. Od 4 dni jesteśmy posiadaczami małego ok 3-4cm Pterapogona kauderni. Maluch przybył do nas całkowicie zdrowy, został zakupiony od kolegi z forum, jego akwarium tętni pięknym życiem, więc wykluczam jakąkolwiek przywleczoną chorobę, a koledze jeszcze raz serdecznie dziękujemy za pocieszną rybkę ;)

Niestety dzisiaj zaniepokoiła mnie owa rybcia.. Z lewego skrzela wystaje jej taki biały 'kłujek', wygląda jak mała ość, albo kawałek czułki od krewetki czyszczącej :( Do tego, owe wystające 'coś' tak nieszczęśliwie wystaje, że blokuje boczną płetwę Pterapogona, do tego stopnia że praktycznie cały czas ma ją położoną przy ciele.. Mimo wszystko nie zauważyłam żeby miała jakieś problemy z pływaniem. Co to może być? Czy to jakiś pasożyt się przyplątał, czy rzeczywiście może być to mechanicznie wbite 'coś'?

Akwarium mamy od lutego, czyli będzie jakieś 8 miesięcy. Całą ekipę czyszczącą, w postaci krabów, krewetek, rozgwiazdy piaskowej i ślimaków mamy od ok 5 miesięcy. 2 września została wpuszczona mała babka kopiąca Valenciennea sexguttata, a następnie 13/14 wrzesień Ptarapogon, 14/15 wrzesień została wpuszczona parka błazenków (odratowana przed clarkim także od innego kolegi z forum, koledze też dziękujemy serdecznie :) ). Nikt nikogo nie goni, wszystkie stworzonka żyją w zgodzie, wszystkie jedzą, choć Pterapogon to z nich największy niejadek, nawet ikra homara nie zawsze mu pasuje.. Często bierze do pyszczka i wypluwa, ale ogólnie coś tam skubie (podaję tez z mrożonek artemie, mysis i czerwony plankton), suchego nie dotknie. Podejrzewam, że gdy babka robi lekką rozróbę w akwa i śmieci z dna fruwają w wodzie, to Pterapogon połknął coś i przeleciało mu to przez skrzela.. Lecz nie wiem czy jest coś takiego w ogóle możliwe..

Martwię się o maluszka.. Mam nadzieję, że ktoś nam pomoże w zdiagnozowaniu problemu.

Jeśli miałby na to wpływać parametry wody to podaję:

pH 8,2

KH 7,7

NH3 0,02

NO3 5 (dopiero po wpuszczeniu ostatnich ryb tak skoczyło, przez ostatnie miesiące utrzymywało sie ciągle na poziomie 0,1-0,5)

PO4 0

Mg 1455

Ca 430

Wszystkie testy Salifert, od maja-czerwca wyniki na tym samym poziomie.

Nie jestem najlepszym operatorem kamery, ale nagrałam filmiki z obu stron pływającej rybki. Jeden filmik z lewej strony, drugi filmik z prawej. Z lewej strony widać taką białą jakby ość wystającą z skrzela oraz nie widać bocznej płetwy, gdyż przeźroczysta jest przyciśnięta do ciała. Prawa strona prawidłowa.

Polecam wyciszyć filmy, gdyż zapomniałam wyłączyć tv :p

- Prawa strona

- Lewa strona

Ciągle mam nadzieję, że to nic poważnego i rybka sama sobie poradzi... Liczę na Wasze porady!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.