RoN_01 Zgłoś Napisano 16 Września 2015 Poligon doświadczalny a raczej gruzowisko Akwarium zalane w Listopadzie 2014 pierwsze życie wpuszczone w styczniu 2015 niestety ale przez trochę złych decyzji oraz plag niedawno zacząłem prawie od nowa Zycie 2x Błazenki 1x Pictichromis porphyrea 1x Pterapogon Kauderni 1x Salarias fasciatus 1x Krewetka szkarłatna 1x Krewetka czyszcząca 2x Krewetka Lysmata wurdemanni 1x Turbo 1x Nosal I tu sie zaczną schody - Caullastrea - Euphylli - Sinularia - zoiki - Acanthastrea rainbow - Ricordea yuma - Briareum - Xenia - Clavularia viridis PAPAYA - hydnophora - grzybki - Gąbka - Montipora Zielona i czerwona (obecnie obie brązowe się zrobiły) Światło Niebieskie od 9 do 21 1x ATI BLUE PLUS Białe od 10 do 20 1x ATI Aquablue Special 1x ATI Reef White 15K Cyrkulacja 2x Chinczyk 2000l/h ale w szafce leży już reef 2600 tylko na razie za mocny chyba do tak słabej obsady Grzałka aquael gold 100 Start był na red sea salt teraz jest coral pro salt Temperatura 25 stopni no3 2-5 po4 0 zasolenie 1,022 Automatyczna dolewka Aqua Medic SP 3000 Niveaumat Diodę zostawiacie na noc ? Widzę że wtedy korale się nie zamykają i prawie jej nie śwecę Co sądzicie o takim rozmieszczeniu korali ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JayJay Zgłoś Napisano 16 Września 2015 Ja mam nocna diodę cała no włączone zeby ryby sie nie denerwowały korale u mnie zamykają sie normalnie mino ze swieci na nie . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik25 Zgłoś Napisano 17 Września 2015 Fajna skała i jej ułożenie. Znajomy trochę diodę taśma zasłonił żeby słabiej świeciła i pali się 24/7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufcik Zgłoś Napisano 17 Września 2015 Te twoje gruzowisko mnie się podoba, a czemu napisałeś poligon doświadczalny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekinfo Zgłoś Napisano 17 Września 2015 Ładna solniczka, no i zdjęcia super Ci wychodzą, tylko pozazdrościć . Możesz zdradzić czym robisz takie fotki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RoN_01 Zgłoś Napisano 18 Września 2015 (edytowane) Ja jak zostawiałem diodę zapaloną i wracałem o 2 w nocy z roboty to ryby normalnie kursowały po akwarium i korale były do połowy po otwierane. Teraz jak jej nie palę to ryby o 22-23 już śpią i nie pływają a korale się zamykają całkowicie prawie. No to nie wiem teraz jak zrobić Poligon doświadczalny bo jest to moje pierwsze akwarium morskie i odkrywam wszystko na nowo Tak mogę zdradzić czym robię fotki - Aparatem A tak na poważnie to canonem 5dmark III tu akurat tylko jeden obiektywem wszystko było robione trochę na szybko aby coś pokazać Edytowane 18 Września 2015 przez RoN_01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 18 Września 2015 U mnie w nocy świeci światełko nocne . Wcześniej gdy w nocy niczym nie swieciłem parę razy ocealarisy wyskakiwały mi z akwa do panela . Odkąd świeci światło nic takiego nie miało miejsca :-) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemasLKR Zgłoś Napisano 23 Września 2015 Ja jak na razie mam całkiem ciemno w nocy. Ale nie mam podrywy ani korony jak na razie i będę zmuszony do zamontowania diody nocnej ze względu na błazenki. Jeden cholernie się boi i już raz był zabierany z podłogi Miał ogromne szczęście że "Wielka stopa" go nie dosięgła Cytuj 180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik25 Zgłoś Napisano 24 Września 2015 Przyjemno zbiorniczek. Teraz tylko czekać aż korale się mocniej rozrosną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RoN_01 Zgłoś Napisano 24 Września 2015 No niestety dziś przy czyszeniu tylnej szyby moje gruzowisko stało się prawdziwym gruzowiskiem środkowa półka razem z dużą skała (środkową) przewróciły się łamiąc korale będące na niej ogólnie sporo syfu teraz unosi się w akwarium bo nie mogłem ich ułożyć i trochę musiałem piasek podkopać Jutro spróbuje posklejać te skały ze sobą bo jakoś nie mogę ich ułożyć SOLIDNIE niby je ułożyłem ze się nie ruszają ale ostatnio też się nie ruszały Chyba nie powinno być problemem aby skleić te skały ze sobą ? w akwarium. Ogólnie z tą półką jakoś od początku miałem problem i z tą skałą za nią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RoN_01 Zgłoś Napisano 28 Września 2015 Jako że zrobiło się chłodniej zauważyłem ze chyba chłodzenie coś szwankuje. Mogę ustawić temperatura maksymalną przy której się włącza ale nie mogę ustawić przy jakiej się wyłącza i cały czas chodzi i w nocy dość mocno zbija temperaturę jak go nie wyłączę ręcznie jakiś pomysł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 29 Września 2015 (edytowane) Pomysl jest taki,ze chlodzenie pracuje prawidlowo - po schlodzeniu do zadanej temp. wiatrak pracuje na wolniejszych obrotach i tak ma byc. U mnie w nocy tez zbija kilka dziesiatek ponizej 25st,a mam chlodzenie ustawione na 25,5st. Do ilu Ci spada? baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 29 Września 2015 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RoN_01 Zgłoś Napisano 29 Września 2015 miałem ustawiony na 25,2 (teraz ustawiłem na 25,8) i rano jak wstawałem było 24,2-24,4 cos około tego. Bardziej chodzi mi że hałasuje w nocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RoN_01 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Akwarium trafiło na allegro a na jego miejscu stanęło nowe Niestety ze względu na ograniczenia przez szafkę oraz parapety ma wymiary tylko 80 45 50 ale w porównaniu na reff maxa to wydaje się bardzo duże Nie długo postaram się napisać coś więcej Na razie jedno zdjęcie zrobione na szybko w dniu zalania Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez RoN_01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2016 Napisz coś więcej o tej lampie. Jeśli dobrze widzę toe Zetlight 6600? Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RoN_01 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie jestem jakimś specjalistą ale lampa wydaje być się bardzo fajna. Co prawda kupiłem ją z myślą o większym akwarium (tak samo jak odpieniacz). Nie ma teraz upałów ale wentylatory na lamie włączają się sporadycznie na krótki czas i są w miarę ciche. Można zaprogramować 5 pór dnia oraz modyfikować intensywność świecenia poszczególnych kolorów. Ogólnie ma sporo możliwości ustawienia barw i jak na razie jeszcze ją poznaje ale wydaje się być spoko Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez RoN_01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach