Skocz do zawartości
Garbik-Dino

Emergency - ukwiał piaskowy

Rekomendowane odpowiedzi

Przedwczoraj, mój chłopak postanowił nakarmić dwa ukwiały piaskowe i quadricolora W tym celu rozmroził krewetkę królewską, zrobił trzy porcje i dał ukwiałom do dzioba.

Wczoraj po przyjściu z pracy zauważyłam, że któryś z ukwiałów nie zjadł swojej porcji gdyż resztki krwetki "walały" się w akwarium, i że ukwiały piaskowe są strasznie zmarniałe. Zazwyczaj były bardzo napompowane a teraz wyglądają jak zwiędłe kwiaty. Są też zauważalnie mniejsze, ale nie wiem czy to nie efekt braku napompowania.

Pytanie zasadnicze: czy nie załatwił właśnie swoich ukwiałów? Krewetka, z tego co wiem, była jedynie mrożona i bez dodatków, ale kto tam wie co jest w tym jedzeniu tak do końca. Podejrzewam, że na akcje ratunkowe jest za późno i pozostaje czekać, niemniej jestem ciekawa czy takie objawy się komuś przytrafiły.

Dodam też, że quadri ma się dobrze i nie zaobserwowałam żadnych zmian czy pogorszenia stanu jego zdrowia, a nawet bym powiedziała że był bardziej napompowany i wysunął się bardziej ze swojej kryjówki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze za duzo om dal poczekaj a ukwialy raczej wroca do siebie jak przetrawia

80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze za duzo om dal poczekaj a ukwialy raczej wroca do siebie jak przetrawia

Dziękuję za odpowiedź. Może już dzisiaj po powrocie do domu miło mnie zaskoczą :), bo przykro się na nie patrzy takie skulone.

Mam jeszcze pytanie: czy te resztki krewetki (nie zjedzone przez ukwiały) mogły w jakiś sposób pogorszyc warunki panujące w akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.