dawid_jg Zgłoś Napisano 28 Września 2015 Ok w takim razie zostajw przy reef crystal i uzbrajam sie w cierpliwosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 28 Września 2015 Ja bym zdecydowanie odstawil te wszystkie dodatki (kropelki), nie masz tak ogromnej obsady, same podmiany powinny wystarczyc. Ale przede wszystkim popracuj nad cyrkulacja, moze nie do konca wymiata detrytus ze skal... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 28 Września 2015 Jebao wp 10 chyba nie jest za slabe? Mam ustawione na fale czyli w1 i z moca posrednia. Wydaje mi sie ze to wystarczy na tak male akwarium, no chyba ze sie myle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 29 Września 2015 Akwarium nie jest duze, to i koszt nie bylby chyba nie do ogarniecia, gdyby tak zwiekszyc podmiany z 5 do 10% / tyg. Zawsze to pewna "gwarancja", bo rozcienczanie jest wieksze. Bez b. dobrego testu na PO4, nie bawilbym sie w jego podnoszenie. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 29 Września 2015 Ja ci mogę dać rade która ci pomoże ale pewnie nie posłuchasz. Rób tylko podmiany około 10% raz w tygodniu i nic wiecej (oczywiście karm życie). Z czasem będziesz sobie dodawał dodatki do akwarium ale to jak już nauczysz się nic nie robić przy akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 29 Września 2015 Wczesniej robilem po 10% tygodniowo i mialem problem z dino to radziki mi zebym robil po 5% podmiany bo to male akwa i 10% to za duzo, niektorzy twierdzili nawet ze te 5% to co 2 tyg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 29 Września 2015 nie wiem co masz w akwarium i jak ono wyglada. chodzi mi tylko o to ze im mniej sie rak pcha do akwarium to akwarium samo zaskakuje szybciej i dziala bez pomocy człowieka. jak wode dobrze napowietrzasz (to jest bardzo wazne i dlatego tak ludzie lubia miec duze odpieniacze oraz cyrkulatory skierowane na tafle wody) swieca duzo i robia reguralne podmiany to akwarium samo sobie w pewnym momencie radzi z parametrami. Nie wiadomo kiedy mnóstwo naturalnej filtracji sie rodzi rosna rurówki gąbki rokrecaja sie kiełża w kominie i sumpie parametry te Po4 i no3 o ktore tak ludzie sie gorączkuja nagle same spadają do 0 woda sie klaruje glony znikają cuda. Po takim czasie dopiero korale zaczynaja wołac o wiecej papu makro i mikro ale to juz stopniowo sam zobaczysz. W tak malym akwarium jak twoje to przy dobrej soli i jedzonkiem do akwarium nic ci nie potrzeba. Tyle od siebie pozdrawiam i powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 29 Września 2015 Dzieki za cenne informacje. Czyli mam przejsc na cotygodniowe podmiany 10% i nic oprocz bakterii i pozywki nie lac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 29 Września 2015 Ja nie używam bakterii. Nie wiem w zasadzie po co ludzie leją bakterie do działających akwariów. Dla mnie to nabijanie kasy firmom sprzedajacym bakterie. Wolal bym za ta kase kupić sobie korala rybe lub zostawic na lepsza sól. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach