Skocz do zawartości
Areya

Sera Marin Cube 130l + SUMP

Rekomendowane odpowiedzi

Planując drugą i ostatnią przeprowadzkę zebrałam się w sobie by pomyśleć wreszcie o dorobieniu sumpa do mojej Sery.

Wiercenie oczywiście nie wchodzi w opcję, więc odważne propozycje pt. rozwiercamy szkło za panelem od razu usuwamy :)

Szafka pod Serę ma z 90cm wysokości, więc pompa będzie musiała podnieść wodę na jakieś 1,40-1,50m. Do tego chyba pudełko przelewowe i tu się rodzi problem - czy wylew robić bezpośrednio ze szkła do sumpa i spowrotem a oddzielną minicyrkulację przez panel puścić na obecnej pompie (tam siporaxy i inne - panel jednak jest głupi w obsłudze, bo widzę ile syfu mi się tam gromadzi) czy przelew z panelu (1 komora) i powrót do szkła do komory ostatniej?

Jak to rozwiązać pod względem technicznym? Pudełko przelewowe? DIY?

Jestem matołkiem technicznym i musiałabym znaleźć rozwiązanie raczej na zasadzie kup-to-sam niż DIY ;) Choć DIY w ograniczonym zakresie oczywiście też wydłubię :D

Nie wiem też jak duży zrobić sump, bo do szafki więcej niż 54x50 po podstawie nie wejdzie, ale powinien być mniejszy żebym dała radę wepchnąć tam jeszcze dozowniki, dolewki i inny bajzel :)

Koledzy i koleżanki, pomóżcie, bo ja jak dziecko we mgle - coś tam widziałam, coś tam czytałam.. ale jakoś nie potrafię tego do kupy złożyć dla siebie.

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra mam plan w głowie, ale bez weryfikacji będę miała niejasności dlatego proszę szanownych kolegów i koleżanki o ew. komentarze.

Sump 40x25x25, wchodzi do szafki idealnie i zostaje miejsce na dolewki i takie tam.. Malutki, ale lepsze to niż nic. Rozpatruję jednak zamówienie wyższego (40x25x40), bo musiałabym bardzo wysoko dać spływ i powrót do szkła, żeby nie przebrał w razie braku prądu (mam już aku żelowy i przetwornicę do podłączenia, więc brak prądu nieprędko nastanie ;) ) Dwie komory - jedna dla odpieniacza, druga dla dolewki i pompy obiegowej (Jebao DCT-8000? - sterowalna i z "zapasem" na przyszły rozwój a zależy mi na wytworzeniu dobrego przepływu w displayu).

Baniak wraz z panelem zostanie dolany do pełna (a właściwie nieco ponad lockline żeby w razie czego nie spłynęło mi za dużo wody :) ), woda będzie wpadać do panelu przez grzebień, przejdzie wszystkie komory i w ostatniej zrzut do sumpa. Powrót bezpośrednio w lockline. Nie wiem tylko czy w panelu nie powstanie mi w ten sposób za słaby przemiał i martwa strefa..

Zrzut wody musi być custom made - pudełka przelewowe raczej nie wejdą, bo mam obramowanie na szkle pozostawione po zdjęciu pokrywy i raczej nie widzę szansy na pełen demontaż - za dobrze siedzi :)

Czy takie rozwiązanie ma sens? Może jakoś inaczej jeszcze rozplanować całą imprezę (zwłaszcza w zakresie połączenia z sumpem?)

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa to raczej o polowe mniejsza,czyli DCT-4000,a i tak bedzie nadmiar,ze ho,ho...A impreze to najlepiej tak rozplanuj,ze pieniadze inwestuj juz w nowy projekt,a ten niech sie kulga,jak do tej pory;). I nie wmawiaj sobie na sile,ze w przeciagu kilku/kilkunastu miesiecy przesiadka nie wchodzi w rachube :p.

baszurek nadaje mobilnie...

Edytowane przez baszurek (wyświetl historię edycji)

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muahahahaha :) Baszurek jak zwykle celnie ;)

Co mam powiedzieć - stoi Sera, bo mi się podoba kształcik. A RSM jakoś miałam odłożyć w czasie... Zresztą Sera wczoraj dopiero przeprowadziła się do nowego domu i na razie jej nie ruszam. Cała przeprowadzka to masakra, choć logistycznie byłam przygotowana doskonale i poszło gładziutko nie chwaląc się :)

Myślę nadal nad większym projektem, ale Serę chętnie bym sobie stuningowała, bo zawsze może zostać u mnie jako drugie szkło :)

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Twoim przypadku pudełko przelewowe byłoby najrozsądniejsze. Wrzuć fote jak ten rant wygląda. Może można by zrobić szersze pudełko i wtedy rant nie straszny.

W tym temacie kolega facta lux pudełeczka robił, możesz spróbować napisać może coś podpowie.

http://nano-reef.pl/topic/41970-pudelko-przelewowe-diy/

Edytowane przez reigher (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. Zalookam. Choć fakt faktem - wiele osób odradza zabawy w sump pod Serę i postawienie od razu RSM 250.. z eRybką (która miała lepić mi sumpa) włącznie :D podumam, pokombinuję jeszcze.. w końcu kto powiedział, że mam mieć tylko jedno szkło w domu :D

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.