Skocz do zawartości
PanMandaryn

nowe 300litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilku przemyśleniach odważyłem się wstawić na forum kilka zdjęć mojej nowej 300-tki.

Akwarium zalane 10 dni temu skała włożona następnego dnia (przejscie ze 112litrów)

jak na razie jest w nim około 50 kg żywej skały ale planuje dodać jeszcze 10-15 kg

Koralowce włożone 2 dni po zalaniu (przeniesione ze starego 112l)

na razie tyle jesli chodzi o życie.

Teraz czas na sprzęt idąc od góry:

lampa samoróbka t5 ze stali nierdzewnej wysokiej jakosci pociętej na wymiar i wypolerowanej na lustro.

4 świetlówki podłączone do 2 stateczników (2xaktynika 2x10kK) z możliwością zapalenia po 2świetlówki. Lampa dodatkowo chłodzona 1 wiatrakiem komputerowym.

Akwarium proste o wymiarach 100x50x60 z wklejonym kominem 16x16 i 2 otworami w szkle na przeloty 25 i 40mm.

sump 112 litrów (stare akwa) wypełniony wodą około 1/3 poziomu.

w sumpie zestaw filtracyjny AM reef500 kupiony za 1/3 ceny sklepowej :)

Główna pompa obiegowa AM OR 6500 (ale nie jest ustawiona na pełną moc)

Hydraulika NIBCO Na 2 spływy (1 do filtra reef500 1 bezpośrednio do sumpa)

Do tego drobiazgi: grzałka 3 termometry, hydrometr w odzielnej komorze, zbiornik 16 litrów z "pół"automatycznym systemem uzupełniania wody, chłodzenie szafki na 3 wentylatory + 3 wentylatory chłodzące wode w akwa.

do tego "panel" własnej roboty na elektryke z włacznikami umożliwiającymi kontrolę wszystkich urządzeń w akwa + wyłacznik główny na kluczyk umożliwiający natychmiastowe wyłączenie całego systemu.

Cyrkulacja: marea 2400l/h +pompa AM Or6500 (po podniesieniu wody i redukcji przepływu około3500l/h)

W konkretnych planach na sprzęt mam kalkmikser własnej roboty na silniku wolnoobrotowym, który już zrobiłem - 2 obroty na minute)

Oczywiście całe akwarium i wszystkie rozwiązania techniczne wg własnego projektu. :)

732-1.jpg

732-1a.jpg

732-2.jpg

732-3.jpg

732-4.jpg

732-5.jpg

732-6.jpg

To na razie tyle. Czekam na Wasze opinie i sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny zbiorniczek - gratuluje

Jeszcze lepszy patent z ta szuflada na gniazdka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo fajnie. dodac wiecej swiatla i krewety na aiptasie;) pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe krewetki bedą już jutro, bo jade do Warszawy, a ponoć w atollzoo maja po 90zl. :)

światła więcej na razie nie chce. nie planuje spsów (na razie), uważam, że lpsom i miekkim tyle spokojnie starczy.

co ciekawe jest tam mała montipora (jakos przeżyła tydzień w ciemni, leżąć w dosłownie w "kupie" gdy trwała zmiania 112-->300)jak na razie otwarta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo podoba mi sie te akwarium ponieważ jest "inne" i wysokie :)

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne ułożenie skał!!!!!!!!!!!!!! Naprawdę pisałem ostatnio komuś żeby też tak zrobił :)

P.S kurde te 50kg wcale nie wygląda na 50kg. Ciężka musi być ta skała

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety to prawda skała stosunkowo ciężka. na dodatek kolumna po lewej sięga do przedniej szyby i pod nią jest naprawde sporo skały, której nie widać. Trzeba było tak zrobić bo inaczej by sie rozelciało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podobne wymiary zbiornika, z roznica, ze jeszcze wezsze - ciezko bylo mi ulozyc skale zeby jakos wygladalo. lubie taka aranzacje, ze jest gora skaly a dookola przestrzen - nie wszystko na kupe. w przyszlym baniaku zrobie podobnie. pzdr

890-calosc2.jpg

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny zbiornik

jak mozesz to daj zdiecia lampy

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B lany zbiorniczek , jak widac w moim topiku tez jestem zwolennikiem wysp , urozmaicaja baniaczek:), fajnie rozwiazane podlaczenie gniazdek a dokladnie ich wylaczniki. no coz Mandarynie nic nam nie pozostaje jak poczekac az baniaczki dojda do siebie na nowo

pozdrowionka

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PanMandaryn :

Niestety to prawda skała stosunkowo ciężka. na dodatek kolumna po lewej sięga do przedniej szyby i pod nią jest naprawde sporo skały, której nie widać. Trzeba było tak zrobić bo inaczej by sie rozelciało :D

Tak, czy tak- akwa zaczepiste. Jest to jeden z ładniejszych zbiorników, które tu widziałem.

Wszystko dobrze zaplanowane i ładnie wykonane. Bardzo estetycznie i z wielkim zapałem. POZDRAWIAM

P.S te wentyle bym wykopał bo IMHO to są 8. Kup 12 do szafki arctica http://www.allegro.pl/item126920990_arctic_cooling_arctic_fan_12_cichy_wydajny_gw_6lat.html

Sam składam komputery na codzien i je ładuje i moge je polecić. Naprawdę wydajnością bije na głowe 3 podłaczone 8. POZDRAWIAM

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za sugestie z wentylatorami. Własnie miałem problemy z chłodzeniem (dlatego tyle tego napakowałem)

W najbliższym czasie kupię te, które mi sugerujesz :D

Jutro rano wstawie zdjęcia lampy-własnie wróciłem z zakupów w Warszawie (wundermani+pare drobiazgów) i jestem ciut zmęczony.

Postaram się na bieżąco wklejać zdjęcia przedstawiające zmiany. (obniżyłem lampę i w akwa jest teraz dużo jaśniej-zdjęcia jutro)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. Wczoraj widziałem te akwarium na żywca:) Na prawdę robi wielkie pozytywne wrażenie:D Przedewszytskim pomimo tej ilości skały jest bardzo dużo przestrzeni.

Wykonanie wszytskich projektów DIY oceniłbym na bardzo wysokie - (zwłaszcza półatomatyczny system uzupełniania wody - Mandaryn - zakup wreszczie czujnik poziomu wody, poszukaj na allegro były dosyć tanie), a wyłączniki - bomba pomysł:D

Oby tak dalej - pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne ułożenie skał i patent z szufladą na gniazdka. Przeraża mnie tylko ten zasilacz komputerowy obok sumpa :D - to tylko kwestia czasu aż go zaleje i tragedia gotowa. Może go przykrecic pod szuflade?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.