Skocz do zawartości
rob_taczis

Nowe 275 l + sump do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie .Kompletuję sprzęt do odpalenia nowej solniczki (275 l) z sumpem i chcę się podzielić jaki sprzęt już mam ,a jaki chcę zakupić.Proszę doświadczonych morszczaków o swoje sugestie ,a przede wszystkim o pomoc w projekcie sumpa ,który sam zaprojektowałem obserwując na forum różne projekty.Nie jestem do końca pewien czy dobrze podzieliłem komory ,odległości , wysokości itp.Ale do rzeczy:

Odpieniacz Vertex Omega 150 + Vertex Vectra Engine ( to już mam)

Pompa obiegowa Aqua Medic eco runner 2700

Cyrkulacja Aqua Medic Nano prop 5000 lub Tunze 6045 oczywiście 2 szt

Grzałka jager 200 w

Oświetlenia led pomysłu Waldiego + ewentualnie T5 2 x 39

Osmoza 100 GDP

Autodolewka Eb Tech typu C

post-23518-0-65261600-1443897943_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumpie dałbym pompę bezpośrednio pod wylotem w kominie - dlaczego? Ponieważ jeśli dasz kolanko to z automatu tracisz moc na pompie. Ew. jeśli chcesz zrobić jak narysowałeś o daj mocniejszą pompę powrotu.

Najlepiej zrobić tak by rewizja i pompa była bezpośrednio pod kominem, natomiast spływ może być na kolankach.

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumpie dałbym pompę bezpośrednio pod wylotem w kominie - dlaczego? Ponieważ jeśli dasz kolanko to z automatu tracisz moc na pompie. Ew. jeśli chcesz zrobić jak narysowałeś o daj mocniejszą pompę powrotu.

Najlepiej zrobić tak by rewizja i pompa była bezpośrednio pod kominem, natomiast spływ może być na kolankach.

Dzięki. Powiem szczerze że też o tym myślałem bo widziałem takie projekty i opinie użytkowników.Myślę że lepiej zamienić pozycjami i będzie po sprawie niż kupować mocniejszą pompę.A co myślisz o samym sumpie wymiarach itd?Chcę zamówić po niedzieli , a nie chcę popełnić błędu w wyliczeniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl o kominie zewnetrznym, lepiej ustawić cyrkulację i skałę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl o kominie zewnetrznym, lepiej ustawić cyrkulację i skałę :)

Dzięki Kuba503 .Trochę mi tym pomieszałeś w głowie ,ale przejrzałem temat i raczej się zdecyduję na zewnętrzny .Dam na bocznej szybie na środku .Nie wiem tylko jakiej wysokości ma mieć ten komin ,bo widzę na zdjęciach że z reguły ma ok 1/2-2/3 wysokości akwarium.Jak masz taki komin w zbiorniku to podziel się wiedzą .Podoba mi się coś takiego jak na zdjęciu poniżej .Z góry dzięki za opinie.

post-23518-0-24135300-1443955828_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukam gdzieś moich rysunków to zobaczysz jak może wyglądać sump :)

Generalnie pierwsze akwa miałem z kominem wew. i przy drugim projekcie już tak nie robiłem bo wcześniej było niewygodnie z ustawieniem skały, ustawieniem cyrkulacji a na koniec weź wyciągnij rybe jak tam wpadnie i masz 3 rury do samego dna :D

W zew. jest dużo wygodniej.

PS. mam na sprzedaż akwa 100x50x50 z opti ale komin zew. jest z tyłu po lewej :)

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj tematy ze zbiornikami w wielkosci Twojego a napewno wszystko znajdziesz, ja akurat wewnetrzny mialem obecnie mam panel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu dzisiejszym nastąpiła mała zmiana projektu .Komin będzie na zewnątrz ,ale przez to główny zbiornik muszę skrócić o 5 cm. ze względu na miejsce.Zmienił się też sump .Proszę o ocenę zestawu bo chcę w tyg.złożyć zamówienie.

post-23518-0-81381500-1443986081_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.