FunWorld Zgłoś Napisano 10 Października 2015 Ostatnio zapytałem jednego z okolicznych akwarystów jak sobie radzi z czyszczeniem skarpet filtracyjnych. Odpowiedział, że je pierze w normalnej pralce na programie płuczącym, później szybko płucze RO i zakłada do sumpa. Ja od miesięcy staram się nie dopuścić aby żadne detergenty się nie dostały do zbiornika i nawet po myciu rąk (z mydłem) później myje je jeszcze raz bez detergentów. Jak to jest z tymi sprawami u Was? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 10 Października 2015 Zawsze przepłukuję solidnie ręce po same łokcie zanim włożę łapki do szkiełka Resztę sprzętów i akcesoriów myję w bieżącej wodzie, trudniejsze zabrudzenia ocet lub kwasek cytrynowy i także płukanie pod bieżącą wodą. Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macc Zgłoś Napisano 10 Października 2015 (edytowane) Robię podobnie jak kolega Pirotechnic , z tym że sprzęty po myciu bieżącą wodą płukam jeszcze RO . Edytowane 10 Października 2015 przez Macc (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 10 Października 2015 A jak czyścicie skarpety filtracyjne? Da radę w pralce? Ja swoje płuczę pod prysznicem dużym ciśnieniem, ale efekt pozostawia wiele do życzenia i szybko się zapychają przez to. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 10 Października 2015 Dawaj nowa skarpetę i problem z głowy może być chodzona Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach