Skocz do zawartości
Tynio

Czy warto kupić taki "zestaw" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Jako że już jodu nie mam od ponad 2 tygodnie Xenia nie "mlaska" tak ładnie jak kiedyś i przymierzam sie do zakupu czegoś takiego

Marine starter kit - http://www.um-um.pl/product_info.php?manufacturers_id=116&products_id=2660

ile to ma ml ?? (każda buteleczka)

do tego jeszcze chciałem dokupić

Essential elements - http://www.um-um.pl/product_info.php?manufacturers_id=116&products_id=2669

oraz wacham sie jeszcze które z tych dwóch

Kalkwasser mix czy moze Turbo Calcium

http://www.um-um.pl/product_info.php?manufacturers_id=116&products_id=2690

http://www.um-um.pl/product_info.php?manufacturers_id=116&products_id=2662

no i na zakończenie oczywiście sól - już mam ją od jakiegoś czasu i jestem zadowolony tak jak kiedyś z TM ale teraz nie widze tej soli niestety :D

http://www.um-um.pl/product_info.php?manufacturers_id=116&products_id=2646

Czekam na wasze opinie oraz czy sie opłaca

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu wodorotlenek wapnia kupiłbym w POCH, jod w aptece, a jezeli chcesz dodatkowo uzupełniać wapń to spróbuj z Ballingiem. Taniej a efekt podobny (o ile nie taki sam)

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pawel2000 :

Na twoim miejscu wodorotlenek wapnia kupiłbym w POCH, jod w aptece, a jezeli chcesz dodatkowo uzupełniać wapń to spróbuj z Ballingiem. Taniej a efekt podobny (o ile nie taki sam)

To wszystko wiem

Sam stosuje od około roku coś takiego jak POCH wodorotlenek wapnia ale kończy sie

Jodu już nie mam (jak pisałem)

a nie mam dojscia do lekarzy my mi ktoś zrobił na receptę.

Wapń też sie skończył a nieraz dodawałem w małych ilosciach .

Ballingiem nie zawracam sobe jak narazie głowy bo nie mam czasu i wiecej to kosztuje na początku

Ja jak miałem jod i wapń to dawałem zawsze z rana kilka kropel i wieczorem kilka kropel

nie było to jakiś uciązliwe zajmowało mi to dosłowinie 1 minutę

Powiem że jestem w szoku że nikt nie stosował czegoś takiego (co podałem linki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Turbo calcium to chlorek wapnia jeśłi ma to być jedyna metoda podnoszenie wapna to nie za bardzo, wodorotlenek Kenta jest dobry IMO lepszy od POCH ale nie wiem czy warto przepłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balling nie jest taki drogi cenowo wyjdzie CI podobnie jak te bajery ktore chcesz kupic a jesli chodzi o jod to popros kogs kto idzie w najblizszym czasie do lekarza i bez problemu Ci zapisze.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącze się do tematu. A co konkretnie powinien zapisać taki lekarz? Bo też jestem zainteresowany jodem. A po co przepłacać :D

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

michu23, jak ty kupisz jod w butelce np. AM dla siebie to gwarantuję ci, że starczy ci go na 2 lata

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barty - dlaczego Kent jest lepszy od POCHu ?

bo mnie się nie wydaje.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ten POCH wodorotlenek wapnia czystość CZ i co ?

nie rospuszcza sie całkiem (około 70% tylko) reszta zostaje i wywalam do kibla.

Naprawdę napiszcie jaki kalkwasser sie opłac by był dobry może być tani i wydajny

Bo dziś znalazłem że jak ktoś dodawał jakiś magnez to tylko troszkę go podbijało a jak dodał POCH to odrazu Mg poszło i to bardzo dużo.

A i nurtuje mnie cały czas jeszcze jedno pytanie

Ile ten zestaw KIT ma ml. ? bo nigdzie nie mogę tego znaleść.

Lece dalej szukac jakis info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z jodem poradziłem sobie trochę inaczej. Kupiłem w sieci jod (coś około 8 zł za 50g). Następnie rozpuściłem w wodorotlenku potasu. Teraz mam 400ml roztworu który ma 12,5%, rozcieńczam to ok 1:20 idwakuje codziennie do akwa ok 1ml.

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym Tynio przy takim zbiorniku z tyloma ciekawymi koralami jak Ty masz i przy takiej ich ilosci jednak nie kombinowal tylko postawil na Ballinga. Lanie zabierze Ci ponizej minuty dziennie a przy 144l nie bedziesz tego zuzywal duzych ilosci.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Rah :D

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tynio jeśli ci się ie rozpuszcza cały to poprostu znak że lejesz złą wodę (nasyconą CO2) cz oznacza że jest czysty :D

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Qbab :

Tynio jeśli ci się ie rozpuszcza cały to poprostu znak że lejesz złą wodę (nasyconą CO2) cz oznacza że jest czysty :D

Co do czystości to jest CZ.D.A.

A co do wody myśle że włąsnie dzięki tej wodzie nie mam problemów z glonami (niektórzy niestety mają )

czemu tak myśle bo woda jest zakupowana w elektrociepłowni z destylarki (nie miedzianej)

Wiele osó z wrocławia kupowało tą wodę dla palet i zyły i rozmnażały się.

Woda jest szysta i tak jak błazej zastanawiam sie z kąd w wodzie jest CO2 ?? - czekam na wyjasnienia

@ do wszytkich Ballingowców

Wszystko fajnie ale i tak musze kupić jod , strom i inne doperele niestety

liczyłem że musze wydać około 230 zł za wszystko + do tego Jod z dodatkami i sól 130-150 zł

Wiec wychodzi kwota około 400 zł !!!

Jak dla mnie to jest spory wydatek na jeden raz (całe moje kieszonkowe - resztę wypłaty daję żonie)

- moja dezyzja jest taka na 100% muszę kupić Jod i jakieś inne dodatki.

Napiszcie jakie firmy stosujecie (Jod Strom Magnez)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tynio CO2 jest z powietrza - rozpuszcza sie w wodzie i momentalnie wiaze sie z dodawanym Ca(OH)2. Dlatego najlepiej gdy rozpuszczanie dokonuje sie przy praktycznie zerowym dostepie powietrza ( jak w mikserze ). Ca(OH)2 czda z POCH ma czystosc rzedu 96% i osadu nie powinno zostawac wiecej jak 1/20 dawki.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tynio - ja stosuje jod i strond Kenta - moze i mozna lac plyn lugola, ale u mnie wszystko rosnie dobrze, wiec nie mam zamiaru kombinowac i zmieniac, zwlaszcza ze taka buteleczka starcza spokojnie na dobry rok

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
joopa :

@Tynio - ja stosuje jod i strond Kenta - moze i mozna lac plyn lugola, ale u mnie wszystko rosnie dobrze, wiec nie mam zamiaru kombinowac i zmieniac, zwlaszcza ze taka buteleczka starcza spokojnie na dobry rok

Też jestem podobnego zdania

może faktycznie ten lugol jest ok i tańszy oraz wydajniejszy ale jakoś mam "lęki"

Stać mnie jeszcze by raz na 6-8 miesięcy kupić jod za 30-40 zł :D

Co do jodu i innych odatków to jakoś sobie poradzę w sobote byłem w sklepie we Wrocku i tez tego jodu tam używają oraz JBLa i oba są dobre (tak mówił sprzedawca)

Ale mnie coraz bardzoej nurtuje ten cały Kalkwaserr :D

może faktycznie bym został dalej przy tym z POCH czystości CZAD

Ale też znalazłem sporo firm które też robią coś podobnego

Chodzi mi tu o Red Sea , AM , TM ,Kent , JBL , KNOP

Dam linki to tych produktów co mnie interesują.

http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=2485{14}698 - TM

http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=2690{14}696 - KENT

http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=4389 - RED SEA

http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=3010 - AM

http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=4512 - JBL

Nie ukrywam że 3 ostatnie sa bardzo tanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Qbab :

cz oznacza że jest czysty :D

Qbab, nie masz racji.

skrot /cz/ oczywiscie oznacza ze jest /czysty/,

ale istnieje w POCH rowniez inne oznaczenie preparatow o podwyzszonej (w stosunko do "normalnej") czystosci, mianowcie /cz.d.a./ czyli / czysty do analiz/.

Na wodorotlenku wapnia roznica w cenie miedzy /cz/ a /cz.d.a/ jest prawie 300% a to chyba o czyms swiadczy.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Piotr masz racje doczytałem

o czystości i cenach w POCH i faktycznie cena jest wyższa ale czy przy naszcy warunkach jest aż to tak ważne ??

Myślisz że taki AM czy RED SEA daje czystość Cz d.a. ??

myśle że dają zwykłe Cz. i sprzedają za wiekszą kasę

moze nawet jakieś wypełniacze stosują :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja odpowiem po koleji :D

1. CO2 w wodzie bierze się z powietrza :D i właśnie głównie dwutlenek węgla jest odpowiedzialny za to że woda po RO ma pH w okolicach 5.5 (bo gdyby go tam nie było to miała by bardzo bliskie 7.

niestety nie ma rady i ilość CO2 trzeba zmniejszać poprzez ograniczenie kontaktu z powietrzem "świerzej wody".

W produktach komercyjnych do "kalkwaser" czyli wody wapiennej (wolę po polasku) dodaje sie pewne substanbcje które mają powinowactwo do CO2 większe niż Ca(OH)2 i tworzą z nim rozpuszczalne związki. Powoduje to co prawda nie powstawanie dużych ilości osadu ale równocześnie podnosi cenę i skutkuje dodawaniem do akwa także innych nie określonych precyzyjnie substancji (oczywiście nie wszystkie firmy to robią - widać wyraźnie że preparaty różnią się od siebie).

Osad jaki powstaje to CaCO3 - w całości nieszkodliwy dla naszych podopiecznych. Rachunek ekonomiczny wkazuje na opłacalność stosowania odczynników chemicznych - nalezy jednak bardzo uważać ponieważ są poprostu żrące (do każdego powinna być dodana tak zwana karta charakterystyki substancji niebezpiecznej - do ściągnięcia ze strony np. POCHu)

2 co do oznaczeń :D

istnieją podstwawowe trzy oznaczenia:

a) tech. - oznacza czystość techniczną - najniższa klasa czystoci

:D cz. - czyli czysty - to już substancja o wysokiej czystości a zanieczyszczenia jakie w niej są powinny być opisane na etykiecie - do zastosowań akwarystycznych zazwyczaj wystarcza ta czystość - choć warto czasem sprawdzić czy nie zawiera dana substancjia np. soli metali ciężkich.

c) cz.d.a. - czyli czyty do analiz - to substancjie o bardzop wysokiej czystośći a zanieczyszczenia są dokładnie sprecyzowane.

czasami trafiają się także odczynniki o innych oznaczeniach jak chośby cz.d.ch. czyli czysty do chromatografii - to są juz nadzwyczaj czyste substancjie za które nie warto przeplacać - mają bardzo wąskie zastosowanie w labolatoriach a w akwarystyce to poprostu wyrzucanie pieniędzy.

tutaj link do opisu oznaczeń w wikipedii (całkiem zgrabnego) :D

http://pl.wikipedia.org/wiki/Czysto%C5%9B%C4%87_substancji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tynio a Ty podajesz kalkwasser poprzez mikser??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tynio ja mam TM bio-calcium, dla mnie fajnie rozwiazanie bo dodatkowo z mikroelementami, ale dozowaniem niewielkie problemy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piotr1 :

Tynio a Ty podajesz kalkwasser poprzez mikser??

Widzisz własnie niestety nie mam :D

Ja wlewam wodę do 1,5l i wsypuję kalkwassera i

robie góra-dół dół- góra i tak kilka razy :D

Potem tak "moczy sie" około 4-5 godzin i znowu powtarzam kilka razy.

Na koniec wlewam już czyste do baniaczka 5l a z niego wlewam do mojego 12l akwarium (dolewka) i to juz cały proces.

Mam zamiar kupić jakiś mikser ale wiadomo jak to jest z kasą :D ale jestem chętny na zakup czegoś do około 200-250 zł (już nawet były wstepne rozmowy ale narazie sie wstrzymałem)

@ZiZi

A jakie jest problem z tym TM bio-calcium ??

Napisałeś " ale dozowaniem niewielkie problemy... "

Bo z tym co ja teraz mam to nie jest jakiś wielki problem chwika robienia mieszania i do akwarium leci (na dolewki oczywiście)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.