Skocz do zawartości
Tynio

Czy warto kupić taki "zestaw" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz co Tynio moze to co2 Ci sie robi bo jest kontakt z powietrzem a mikser jest szczelnie zamkniety caly czas. A co do miksera pogadaj z Jankiem Fitasem on robi fajne mikserki. Ja wziolem od niego reaktor i jestem bardzo zodowolony super wykonanie i bardzo dokladne.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tynio, a jaką pompke masz jako dolewka? Chodzi mi o wielkość jednorazowej dolewki (rozcieńczonej wody wapiennej - bo rozumiem, że dolewasz wodę wapienną do wody RO w tym akwarium na dolewki?)

tez nad tym myślałem, ale u mnie dolewka jednorazowa, to tak około 20-50ml. (powiedzmy kieliszek) i boję się, czy nie za dużo na raz? Wodę wapienną powinno się dolewać kropelkowo (nie wiem, czy kwestia rozcieńczenia wody może coś zmienić?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Amphiprion :

@Tynio, a jaką pompke masz jako dolewka? Chodzi mi o wielkość jednorazowej dolewki (rozcieńczonej wody wapiennej - bo rozumiem, że dolewasz wodę wapienną do wody RO w tym akwarium na dolewki?)....

ooo z tą pompą to był nie mały problem bo szukałęm czegoś małego i wydajnego

600l/h podnoszenie do 1m z regulacją i bardzo mała

znalazłem coś takiego jak BluePower Ferplastu

http://colisa.com.pl/?/s-Ferplast-pomws-pomp.shtml

Ta 600l/h jest bardzo mała i miesie sie do reki

jest podłączona do automatycznej dolewki Wita która ma minimum w akwarium dolewkowym.

Wlewa sie około 10-30ml za jednym zamachem (nie jest to dużo )

nieraz sie zdazyło że wlało około 50ml-60ml ale to tylko kilka razy

pompa włącza sie kilka razy dziennie 10-20x na dobę (w lecie cześciej)

Wszystko wlewa sie do panela gdzie sie wymisza i dopiero potem do akwarium też jest to dodatkowy plus (tam gdzie kapie /leci jest spore zawirowanie)

czas wlewania tych 10-30ml to około 10-30 sek.

Ja jestem zadowolony akwarium działa i nic jescze nie szwankowało wiec jest OK

Pompa ma już niezły problem przy podnoszeniu 0,8-0,9m

i nieraz sie tylko sączy lub kilka kropel wyleci

@Piotr1

Właśnie z Jankiem już gadałem wstepnie chyba ze 2 tyogdnie termu ale teraz mnie wydatek tej chemi czeka wiec znowu brak kasy bedzie do końća miesiąca (bedzie limit wyczerpany)

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tynio, chodzi o dozowanie; musisz odpowiedno dopasowac ilosc wody do dosypanowego preparatu, inaczej masz wulkan, czyli najlepsza metada jest dozowanie z pompy perlastycznej rozmieszanego skladnika. U mnie musze w duzej ilosci RO lub slonej go rozpuscic, wtedy jest OK. Inaczej robi sie zawiesina.. w baniaku mleko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ZiZi :

tynio, chodzi o dozowanie; musisz odpowiedno dopasowac ilosc wody do dosypanowego preparatu, ...wtedy jest OK. Inaczej robi sie zawiesina.. w baniaku mleko.

Wiem o co Ci chodzi tylko wiadomo ile kosztują takie pompy co dodają kropelkowo ale i tak jest lepiej niż kiedyś dolewałem na "kieliszki"

Nie było mnie w domu od 7:00 do 17:30 a nieraz nawet do 19:00

Przychodze a tu brak np. 0,5 czy 0,7l i d*pa :D

musze dolewać co jakiś czas po troszku (bo kapanie z butelki nie miało nieraz sensu - kilka razy wpadła mi butleka do akwarium:) )

Bardziej sie meczyłem niż cieszyłem akwarium

Człowiek zrypany a tu jeszcze trzeba dolewać.

Teraz leje sie i nie martwi mnie że jak przyjde to bedzie problem.

Ale fakt musze pomyśleć by sie woda sączyła jeszcze wolniej.

Mleko mi sie nie robi ale kilka razy juz to miałem wiec wiem jak to wygląda. (raz nawet wpałem w panikę )

Powracając do tematu dałęm sobie spokój z tym

Marine starter kit - sa to 3 butelki po 125ml za kolosalną kase !!

jutro jadę do sklepu kupić jakiś jod (red sea) i narazie jodem potraktuje akwarium bo xenia naprawdę coraz mniej "klaszcze"

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam AM reef life iodine - to stosuje, podobno wystarczy stosowac raz na tydzien poniewaz skalada sie z kilku skladnikow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.