Rybkaa Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Witam, mam pewien problem . Mam akwarium 365l i ciagle skoki wody w sumpie w przegrodzie tam gdzie pompa i dolewka , pompa to deltec 6000 , czy to wina pompy ? czy moze napiecia ? mial ktos kiedys taki problem ? jak go rozwiazac ? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolter80 Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Z twojego opisu wnioskuję ze masz skoki napięcia w sieci ,które są odczuwalne przez twoja pompę objegową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Października 2015 mało danych .. może przytkany spływ i nagle chlapnie przez rewizję ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Skoki a wogule masz zawory na pompę i powrocie Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rybkaa Zgłoś Napisano 24 Października 2015 na pompie jest zawor kulowy a na splywie bramowy , a falowniki moga powodowac te skoki napiecia ? bo ja juz nie wiem 3 razy dziennie musze zaworem krecic , ze ustawiac .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Ustaw poziom wody w kominie tak aby część wody spływała rewizją . Powinno wtedy się uspokoić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rybkaa Zgłoś Napisano 24 Października 2015 od 2 tygodni juz tak jest i jeszcze czesciej musze krecic zaworem . Rewizja scieta pod katem 45 , nic nie jest zatkane , wszystko jest tak jak byc powinno wiec nie wiem skad problem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu3005 Zgłoś Napisano 24 Października 2015 odpieniacz pracuje 24h ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reigher Zgłoś Napisano 24 Października 2015 A masz może inną pompę żeby podłączyć i poobserwować co się dzieje? Może to wina pompy właśnie. Od jakiego czasu tak się dzieje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rybkaa Zgłoś Napisano 24 Października 2015 tak odpieniacz chodzi 24h , nie mam niestety innej pompy a pompa chodzi od poczatku czyli od jakis 2 miesiecy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spajdi Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Jeżeli masz rewizję ściętą i poziom wody w kominie ustalony tak, że przelewa się przez rewizję ok. połowy ścięcia to musiałyby być duże wahania wydajności pompy, żeby zmieniał się poziom wody w komorze pompy jakoś zauważalnie... To ścięcie daje "bufor" jeżeli pompa zwiększy wydajność to trochę więcej się przelewa przez rewizję, a jak wydajność pompy spadnie to trochę poziom wody w kominie spadnie i znowu układ się stabilizuje, a wahania w komorze pompy są, ale są pomijalnie małe. Jeżeli masz poziom wody w kominie w połowie ścięcia rewizji, a problem nadal występuje to znaczy, że wahania przepływu muszą być bardzo duże i coś nie gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rybkaa Zgłoś Napisano 25 Października 2015 wszystko wskazuje na to ze wahania przepływu sa duże tak jak mówisz tylko czym może to byc spowodowane? skoki napiecia? nie wiem już co robić czy kupić stabilizator napiecia czy myślec o nowej pompie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pipider Zgłoś Napisano 25 Października 2015 Jak masz możliwość to zmierz woltomierzem napięcie w gniazdku kiedy pompa pracuje normalnie i kiedy ma mniejszą wydajność. Ale trochę nie chce mi się wierzyć żeby skoki napięcia były aż tak duże. Nie zapowietrza ci się coś w instalacji? może masz jakieś kolanka i zawory gdzie może się zebrać bańka powietrza, która blokuje przepływ? Albo po prostu pompa szwankuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 25 Października 2015 Tak dopytam czy dolewka jest na czujnikach czy jakoś inaczej Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 25 Października 2015 (edytowane) wszystko wskazuje na to ze wahania przepływu sa duże tak jak mówisz tylko czym może to byc spowodowane? skoki napiecia? nie wiem już co robić czy kupić stabilizator napiecia czy myślec o nowej pompie :/ Witam Weź się w garść wszystko można opanować , lecz musisz znać przyczyny. Miałem tak bo wahanie napięcia były rzędu kilku wolt. Ale jak przedmówcy radzili ,dobrze wyreguluj spływ (niech się przelewa przez rewizję i po sprawie) Być może jest inna przyczyna , jaka? Jeśli jest w okolicy jakiś inny doświadczony akwarysta to zaproś. Na pewno problem rozwiąże . Pozdrawiam Edytowane 25 Października 2015 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rybkaa Zgłoś Napisano 25 Października 2015 dolewka jest z czujnikiem plywakowym i czesto gdy poziomy w kominie szaleja to dolewka albo leje jak glupia bo w komorze pompy spada poziom albo przez pol dnia plywak jest caly pod woda bo tak skoczy poziom.Co do regulacji to nie jest problem bo zaworem bramowym latwo i szybko mozna wszystko ustawic,rewizją też nie mogę sobie pozwolic zeby lało sie jak glupie bo nie idzie spac a i tak to nie wiele daje bo poziomy szaleją,dolewka co chwile sie włącza i po pewnym czasie w calym systemie jest za dużo wody i zasolenie skacze.Dziek uje wszystkim za porady;) a co do napiecia to bedę monitorować miernikiem jakie są skoki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach