Skocz do zawartości
Maciek J.

Promieniowanie UV-A i ostrzeżenia 'blue hazard'.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

możliwe, że już było, ale znalazłem taki oto ciekawy artykuł:

http://www.aquarium-design.com/reef/uvlighting.html

Do poszukiwań zmusiła mnie świetlówka DD PowerChrome Puer Actinic o takim widmie jak na załączonym zdjęciu. Akurat tak się zbiegło, że używając jej w zestawieniu łącznie 3x24W korale zaczęły podupadać. Świeci pięknie, kolor podoba mi się niesamowicie, a fluorescencja jest wspaniała, mimo wszystko, straty bolą mnie najbardziej. Po jej odłączeniu wszystko wraca powoli do normy. Poza tym, świetlówka ma ostrzeżenie 'blue hazard', które informuje, iż dłuższe patrzenie na lampę bez zabezpieczenia może prowadzić do uszkodzenia siatkówki oka, więc dlaczego nie miałaby uszkadzać korali, ich tkanek czy zooksantelli. Możliwe, że używając jej w zestawieniu 6/8x?W nie będzie takiego efektu, a na pewno ładnie uzupełni widmo. Jakie są Wasze doświadczenia w tej materii?

Pozdrawiam.

post-10774-0-61362000-1446105781_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwię się że są w ogóle takie świetlówki "akwarystyczne". Wszystko co poniżej 390 jest szkodliwe dla oczu.

Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast.

Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Słonce emituje światło o długości o wiele mniejszej niż 400 nm - światło którego nie widzimy. Ludzkie oczy są do pewnego stopnia zabezpieczone przed światłem UV. Co więcej ludzie nie są w stanie przetrwać bez światła UV bo dzięki niemu w ludzkim organizmie zachodzi synteza witamin. Z tego powodu ludzie żyjący na północy mają jasną skórę ,która nie zawiera pigmentu absorbującego promieniowanie UV. Oczywiście co za dużo to nie zdrowo...

Do fotosyntezy nie potrzebne jest światło o długości mniejszej niż 410 nm. Światło UV to światło które ma falę krótszą od 400 nm... Czyli światło UV nie jest potrzebne do życia koralom.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W lampie z trzema rurami, byloby mi troche szkoda tego podarowanego swiatla. Teraz w zasadzie swieca przydatnie tylko dwie rury.

Za to sa kleje do akrylu, ktore potrzebuja tego swiatla do wyschniecia. :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy to do końca możliwe żeby z powodu jednej świetlówki ci korale podupadały? jakie masz pozostałe świetlówki?

Tisze jediesz dalsze budiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były to Narva Blue2 i Sylvania Marinestar. Nie wiem, ile to zmienia, ale zbiornik jest mały, a lampa tuż nad taflą. Dodam, że stanowiła ponad 30% całego oświetlenia i świeciła 10h na dobę.

Edytowane przez Maciek J. (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.