opo Zgłoś Napisano 14 Listopada 2015 Jkojk Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheJoker Zgłoś Napisano 17 Listopada 2015 (edytowane) Pewnie macie mnie już dosyć ale ja się nie poddaje, walczę dalej. Dzisiaj pomyślałem o czymś zupełnie innym, mianowicie sumpie w obiegu dookólnym. Ale od początku. Znam już wymiary komina: 26,5x11,5x57 czyli wychodzi nam 17,5 litra brutto Lustro wody ( pewnie zrobie tak że nie będzie spływało ale co tam) 61x61x2 = 7.5 litra Rury - zakłądam ok 1.5 litra Więc spływ wychodzi mi 26.5 litra. Rysuję od nowa sumpa. Z wymiaru 53x48x40 odcinam bok na dolewkę 21.8 litra. Pozostałą część dzielę za 3 komory z tym że nie obok siebie a w układzie trójkąta (nie wiem jak wytłumaczyć, spójrzcie na zdjęcie. Zachowałem wymiary tak aby napewno weszły z luzem pompa i odpieniacz. Komora pośrednia oczywiście na kilka litrów siporaxu (wiem uparłem się ale co poradzę). W takim układzie w sumpie zostaje mi jakieś 29,8 litra na spływ. Zastanawia mnie tylko czy siorax w tym obiegu będzie działał prawidłowo, niby z jednej strony woda będzie wchodziła od spodu a z drugiej spływała górą no ale jak wiemy woda płynie najkrótszą drogą i nie wiem czy to ma do końca sens. Co myślicie? Ostatnie pomiary, zwiększam sump na szerokość o 2cm i wysokość 2cm to mamy 55x48x42. Dzięki temu dolewka będzie miała 26litrów. Zapas 31.8 litrów. No i wydaje mi się że lepiej będzie radził sobie przepływ przez siporax. Edytowane 17 Listopada 2015 przez TheJoker (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheJoker Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach