Skocz do zawartości
ZiZi

Nowy pokolec z scopas?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie da sie dolozyc jeszcze jednego pokolca do scopas, wiem, ze to jednen z najagresywniejszych pokolcow

obsada:

1 x scopas okolo 10-11 cm od 2 miesiecy w baniku

2 x clarki

2 x male garbiki

1 x babka

1 x wargatek

baniak 400l z duzo iloscia kryjowek

moze ew. lo volpinus?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

da się dołozyć , tyle że musiałbyś wyłowić swoja scopas na 2-3 dni , wpóścić nowego pokolca a dopiero jak sie nowy zaaklimatyzuje to po 2-3 dniach spowrotem scopas do baniaka. Lekkie przepychanki nadal będą , ale nie tak nasilone jakbyś wpóscił odrazu nowego , wtedy szanse są małe bo to naprawde agresywna rybka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje za odpowiedz, mam sump 60 litrow netto.. tylko jak ja wylowic.. ucieka jak sie zblizam do baniaka

a moze drugi scopas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepszym sposoben na złapanie bedzie pułapka, kaserkiem raczej nie złapiesz . lepiej odrazu pożycz pułapke jesli masz od kogo , bo jak wyczuje że chcesz ja złapać to będzie ciężko. No i jeszcze dobrze będzie jak na kilka dni przyłozysz lusterko do szyby, wtedy będzie atakować swoje odbicie , to tez osłabi jej agresję.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw sprawdze z lusterkiem.. potem sie zastanowie... moze dac duza druga rybe, tak z 15-17 cm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok... na razie lustra boja sie wszystkie ryby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze:

lo volpinus ?

lub

druga scopas ?

lub

dwa pokolce na raz wielkosci 8-10 cm ?

Sam nie wiem, bedzie cos malego - wykoncza go garbiki, bedzie cos wiekszego, to clarkii, bedzie cos jeszcze wiekszego (juz roslinozernego) to scopas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.