Skocz do zawartości
marot

Lampa HQI i promieniowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek chciałem się ze wszystkimi przywitać, i zadać

pytanie w sprawie szkodliwości fal jakie daje światło

z żarnika HQI. Jestem na ukończeniu prac przy budowie

takiego oświetlenia .Mam jakiś halopak włoskiej firmy

przystosowany do żarnika hqi,nawet mocowania są oryginalne 7x....coś tam,niepamiętam teraz.Tam jest jakaś szybka ale skąd mam wiedzieć,że to wystarczy przed promieniowaniem. Moje pytanie jak zabespieczyć życie, przed tymi falami.Jak najtaniej i jak najlepiej,a może te fale to jakiś mit.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

hejka!

Szklo ktore jest w tym halopaku napewno wystarczy.

ja zrobilem ekperyment i swiecilem zarnikiem 150W 16K bez takiego szkielka.Efekt byl taki ,ze korale zostaly poparzone w jeden dzien.Co prawda na reefkeeping niektorzy nie stosuja szkielek,ale wysokosc zawieszenia HQI jest znaczna,poniewaz trzeba pamietac o wysokiej temp. zarnika i mozliwosci zachlapania,a co za tym idzie - uszkodzenia (BUM!).

Pamietaj, jesli korale nie byly wczesniej przyzwyczajone do HQI musisz dam im czasu.Zwiekszaj czas oswietlania i obserwuj,czy korale sie nie kurcza.

pozdrawiam

Rafal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki pilot za odpowiedź.

interesuje mnie czy na pewno nie poparzę swoich podopiecznych.Napisałeś że one się kurczą i jak by mogły to by pouciekały z akwa,a mnie chodzi o pewność.

Może ktoś jeszcze robił takie doświadczenia?

a może ktoś jest pewny ,że im się nic nie stanie.

żarnik 150W 10000K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pilot :

... na reefkeeping niektorzy nie stosuja szkielek,ale wysokosc zawieszenia HQI jest znaczna

Nie o to chodzi.

Niektore zarniki sa juz zrobione ze szkla ktore redukuje promieniowanie UV.

W innych rozwiazaniach wlasnie ta szybka ma takie (m.in.) zadanie.

Kwestia otwarta jest jest zagadnienie, jak bardzo UV z zarnika ze zwykla szyba przeszkadza koralom.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te? kiedy? mia?em problem z promieniowaniem (szuka?em informacji). Zrobi?em sam lamp? 2x150W + 2x39W i da?em zwyk?? szyb? gr. 4 mm. OD 1,5 miesi?ca to ju? dzia?a i nie ma ?adnych problem?w. Mam SPS'y i LPS'y i mi?kkie. Wszystkie ?adnie si? rozwijaj? i rosn?. Lampa wisi ok. 30 cm. nad lustrem wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

@Piotr Jan Rogalski - juz slyszalem rozne wersje o zarnikach ktore maja w sobie filtr UV,roznych firm.temat byl dawno temu poruszany.moze amerykanskie sa lepsze. nie wiem.nie chce pisac o czyms,czego nie jestem pewien.

Po drugie nie wiem,czy koralom ,az tak bardzo przeszkadza szybka.Nie rozumiem ,co masz na mysli ?

Chyba nawet nie warto rozwazac o tym.

Piekne kolory SPSow,to nie tylko kwestia oswietlenia.

pozdrawiam

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pilot :

czy koralom ,az tak bardzo przeszkadza szybka.

Szybe po to sie stosuje, zeby zatrzymac UV - w przypadku zastosowania zarnikow ktore nie maja takiego filtra.

Przemek to troche dokladniej opisal tutaj

http://nano-reef.pl/page.php?id=51

Natomiast kwestia otwarta jest jest zagadnienie, jak bardzo UV z zarnika ( +zwykla szyba) przeszkadza koralom. Niektore korale w warunkach naturalnych rosna bardzo blisko powierzchni wody (wrecz sa prawie odslaniane podczas odplywu) a sloneczne promieniowanie UV w tropikach nie jest male.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

jak bedziesz okresowo spuszczal wode w tanku, przyjade zobaczyc :) :) :):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.