Skocz do zawartości
Gość Paragon

Morska Kostka 35x35x35

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paragon

W koncu po dlugich pszemyśleniach zakończyłem przygode z akwarium słodkowodnym zaczynam od małej kostki mam nadzieje że osiagne docelowe mażenie o dużo wiekszej solniczce a wiec na tą chwile wszystko zamówione idzie pocztą powinienem do końca tygodnia wszystko skompletować:

- Akwarium Optiwhite 35x35x35 szyba 4mm

- Oświetlenie DIY podwieszane około 30w taśmy led białe zimne + niebieskie

- Oświetlenie nocne led rgb

- Żywy piasek White Reef Sand 5kg

- Sól na start Instant Ocean

- Grzałka Aquael Easyheater 75W

- Filtr Aquael FZN-3

Co do żywej skały, mam 3kg suchej do ożywienia oraz chciałbym dokupić żywą tylko mam dylemat teoretycznie powinno być 20% czyli jakieś 8kg ale to bylo by mocne gruzowisko czy wystarczy 6kg było by 3kg suchej i 3kg żywej???

Kolejna sprawa że zostawiam na takim setupie na czas dojrzewania, potem zadecyduje czy nie dodać dodatkowo falownika i być może dodatkowe oświetlenie, ale to wyjdzie w praniu jeżeli ma ktoś jakieś sugestie i rady bardzo chętnie wysłucham ucze się i pewnie przedemną masę błędów :\

Na tą chwile skończyłem oświetlenie i tak jak pisałem czekam na dostawy reszty sprzętu będę starał się aktualizować na bierząco licząc na waszą pomoc :)...

post-25099-0-32951300-1447595021_thumb.jpg

post-25099-0-06525100-1447595961_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi byc 20% skaly, to zalezy przede wsyzstkim od Ciebie, metody jaka chcesz stosowac, co trzymac w akwarium itp, ja mam u siebie 4,5 kg w 45l i okolo 10 l w 105l (reefmax). 6 kg powinno spokojnie wystarczyc (o ile skala jest dobrej jakosci). Mysle subiektywnie, ze powinienes jeszcze wrzucic falownik, aby byl lepszy przeplyw w akwarium,a po za tym falownik sciagnie Ci troche syfu z akwarium,ktory mozesz poznirj odessac. Dodatkowo niektore korale, zwlaszcza miekkie lubia dosyc silny prad wody,wiec sam filtr fzn 3 moze nie wystarczyc.

Edytowane przez fiksiorek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej, 6kg skały to będzie max, nawet może wyjść mniej jak będzie dobrej jakości, porowata. Falownik faktycznie się przyda, np. Koralia 900. Daje fajny rozproszony strumień.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Ok a wiec zamówie 3kg żywej skały razem będzie 6kg, co do falownika czytałem różne opinie jak będzie już wszystko działało to podejmę decyzję, ale myślałem nad jebao rw-8 wiem że za mocny ale można go skręcić a na pewno przyda się później,

Mam jeszcze pytanie co wsypać do kaskady podczas dojrzewania wystarcza same gąbki te które są w standardzie z filtrem?, a po tym okresie myślałem obciąć gąbki do połowy a resztę z jednej strony wysypać węglem a drugą siporaxem, jakieś sugestie???

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak zrobione, ze w jednej komorze mam sacheama i siporax, na to idzie skarpetka z weglem i wata na sama gore. Gabki wyrzucilem, fakt ze wate trzeba zmieniac okresowo nawet czesciej niz przeplukiwanie gabki, ale wate biore wyrzucam i wsadzam nowa. W drugirj komorze mam troche siporaxu, glona wsadzonego i diody, aby troche wspomoc jego wzrost.

Edytowane przez fiksiorek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Ok ale jaki powód wywalenia gąbek źle wyłapywały syf, czy po prostu wolisz wywalać watę niż myć gąbki ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosciej jest wywqlic wate, niz bawic sie z myciem gabki, poza tym z gabka tak jest, ze po jakims czasie ilosc wchloniego syfu jest tak duza, ze nawet jej przeplukiwanie nic nie da. Chodzi przede wszystkim o zwiazki, ktore wchlonela, oczywiscie mozna ja przeplukac z widocznych resztek, ale zawsze cos moze zostac. Sama wata to koszt 2 zl, s wymieniam ja co dwa,trzy dni i wystwrvzy jedno opakowanie prawie na miesiac:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok a wiec zamówie 3kg żywej skały razem będzie 6kg, co do falownika czytałem różne opinie jak będzie już wszystko działało to podejmę decyzję, ale myślałem nad jebao rw-8 wiem że za mocny ale można go skręcić a na pewno przyda się później,

Mam jeszcze pytanie co wsypać do kaskady podczas dojrzewania wystarcza same gąbki te które są w standardzie z filtrem?, a po tym okresie myślałem obciąć gąbki do połowy a resztę z jednej strony wysypać węglem a drugą siporaxem, jakieś sugestie???

Tak jak koledzy wspominają falownik/cyrkulator musi być. Zanim wsypiesz piasek cyrkulator "wydmucha" Ci syf ze skały, który odessiesz. RW-8 będzie za mocna do takiej kostki. RW-4 jest o połowę mniejsza i wciąż jest bardzo mocna. W moim zbiorniku powyżej ustawienia 3/8 rozdmuchuje piasek. Wg mnie tunze 6015 byłaby w zupełności wystarczająca. Tak w ogóle to bardzo fajnie wygląda ta lampa (miejsce, gdzie będzie stało akwarium też ekstra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Prosciej jest wywqlic wate, niz bawic sie z myciem gabki, poza tym z gabka tak jest, ze po jakims czasie ilosc wchloniego syfu jest tak duza, ze nawet jej przeplukiwanie nic nie da. Chodzi przede wszystkim o zwiazki, ktore wchlonela, oczywiscie mozna ja przeplukac z widocznych resztek, ale zawsze cos moze zostac. Sama wata to koszt 2 zl, s wymieniam ja co dwa,trzy dni i wystwrvzy jedno opakowanie prawie na miesiac:)

A dajesz wate na spod a potem wkłady, czyna samą górę?

Tak jak koledzy wspominają falownik/cyrkulator musi być. Zanim wsypiesz piasek cyrkulator "wydmucha" Ci syf ze skały, który odessiesz. RW-8 będzie za mocna do takiej kostki. RW-4 jest o połowę mniejsza i wciąż jest bardzo mocna. W moim zbiorniku powyżej ustawienia 3/8 rozdmuchuje piasek. Wg mnie tunze 6015 byłaby w zupełności wystarczająca. Tak w ogóle to bardzo fajnie wygląda ta lampa (miejsce, gdzie będzie stało akwarium też ekstra.

Ok przemyśle sprawę, co do rw-8 to bardziej stawiam na ten model bo mogę go skręcic a jak zdecyduje sie na przesiadke na wiekszy baniak będzie jak znalazł a jest tylk 50zł drozszy od rw-4

Dzieki trochę sie nad nia namęczylem mam murek w kuchni z kostki elewacyjnej i chciałem jakoś wpasować w plener, obawiam sie tylko że swiatło może być za słabe, jest duże prawdopodobieństwo że jeszcze coś będę modyfikował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sama gore, latwiej ja wymieniac :) a akwqrium stoi w swietnym miejscu, abstrahujac juz od wkladu do fzn 3:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Na sama gore, latwiej ja wymieniac :) a akwqrium stoi w swietnym miejscu, abstrahujac juz od wkladu do fzn 3:)

No niby tak łatwiej, ale nie zbiera sie syf we wkładach pod watą? :nuke: , hehe ok już wiem wszystko o wkładach dzieki fajnie że Ci się podoba czuje sie podbudowany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesciowo sie zbiera,ale jezeli bym dal na sam dol, to musialbym wszystko wyciagac, caly wklad, co mogkoby przyczynic sie do niepozadanych reakcji w akwarium, a tak sciagam ppokrywe, biore wate i wymieniam. Minuta roboty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Dzisiaj przyszło kilka rzeczy dokończyłem moja mieszalnie solanki oddzielnym przewodem idzie spadek wody po filtrze RO/DI ( w przyszłości będzie służyć do automatycznej dolewki), a drugi przewodem do beczki 60l gdzie będzie mieszana solanka:)

- Beczka 60l

- Falownik jvp 101

- Grzałka Jager 150W

- Termometr cyfrowy

- Miernik TDS Dual

- Filt RO 75 GPD + DI

post-25099-0-56444000-1447783379_thumb.jpg

post-25099-0-36268400-1447783415_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co się orientuje, to żywica powinna być ustawiona pionowo, ponieważ w poziomie, woda, która przez nią przepływa, po jakimś czasie wykaże więcej na tds (żywica się kurczy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

z tego co się orientuje, to żywica powinna być ustawiona pionowo, ponieważ w poziomie, woda, która przez nią przepływa, po jakimś czasie wykaże więcej na tds (żywica się kurczy)

Wiesz nigdy sie nie zastanawiałem na mierniku mam na wejściu 250-280ppm a po filtrach 8-12 ppm nigdy nie udało mi sie zejść poniżej tej wartości może słabej jakości żywica może membrana słaba nie wiem, co do kruszenia rozbiłem zużyty wkład z żywicą to takie złote kuleczki mają takie być? Nie wydawały sie pokr uszone raczej jak miniaturowe śruty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku miałem filtr RODI i woda na końcu obiegu, jak przyłożyłem tds, miała około 0,5-0,6.Dopiero po dokupieniu drugiej żywicy pokazuje 0,1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Na początku miałem filtr RODI i woda na końcu obiegu, jak przyłożyłem tds, miała około 0,5-0,6.Dopiero po dokupieniu drugiej żywicy pokazuje 0,1.

Pewnie po wykończeniu tego wkładu cos pokombinuje, teraz po przepłukaniu pokazuje na mierniku przed 278 i po 010, dzisiaj rozrabiam solankę jutro ma przyjść żywa skala około 4kg w jednym kawałku w domu mam dwa mniejsze kawałki o wadze 3kg łącznie będzie około 7kg myśle, że więcej nie ma sensu pchać :D

Wczoraj przyszła żywa skała, ale niestety rozczarowanie, skała miała być w jednym kawałku a przyszła w czterech :(

post-25099-0-55564500-1448031782_thumb.jpg

post-25099-0-86003900-1448031786_thumb.jpg

post-25099-0-30964800-1448031789_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Doszła cyrkulacja Hydor Koralia Nano 900 x2 Smart Wave, oraz na początek mało wymagające żyjątka:

- ślimaki nie znam nazwy

- asteriny

- xenie pulsujące

- zeo?

- jakiś brązowy żyjątek nie znam nazwy może ktoś rozpozna?

post-25099-0-27584800-1448993958_thumb.jpg

post-25099-0-08741300-1448994243_thumb.jpg

post-25099-0-47735300-1448994311_thumb.jpg

post-25099-0-05267000-1448994392_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładnie się rozkręca, będę obserwował. powodzenia i wytrwałości ;)

K ;)

e84f5d89d678acfe9bd44418e4d4a29cu825a905.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za szybko trochę z życiem i koralami??, Z tego co widzę to dopiero 1 brązowy cykl dojrzewania Ci się zaczyna.

Nie wiem czy ktoś stosował zwykłe taśmy LED jako oświetlenie morszczaka (chodzi temperaturę barwową) ale dodam do obserwowanych ciekaw efektu koncowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Być może za szybko mam nadzieję że nie pożałuję i będzie ok, co do ledów to barwa biała zimna i niebieskie plus świetlówka kompaktowa blau/blue , co z tego wyniknie czas pokaże wizualnie bardzo mi sie podoba jest dokładnie jak chciałem, a co to za koral koloru brązowego na drugim zdjęciu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada to jeszcze postaraj sie odsunac skale od bocznych szzyb bo czysciekiem tam mozesz nie wjechac.

Poczekaj sobie ze 3 tyg i mozesz jakiegos jeszcze korala wrzucic a po kolejnych 3 tyg jakas rybcie :)

Dojzewanie jeszcze nie zaskoczylo na dobre, wiec jak przyjdzie jakas plaga zielonych glonow albo cyjano/dino to mozesz odeslac na wieczna rafe korale, ktore nabedziesz za szybko (nie mowiac o pieniadzach za nie). Dodatkowo mozesz przez ten czas 6 tyg zmajstrowac jakas korone malutka :)

Ogolnie to piwko albo winko i czekac :)

Ps. Tez chcialem na szybko miec fajna rafe w domu ale doszedlem do tego, ze czas to najlepszy przyjaciel morszczakow :)

Edytowane przez wasiu692 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Wiesz taki mam zamiar właśnie poczekam do końca roku jak wszystko będzie ok to w styczniu dodam coś nowego, masz rację staram sie jak mogę być cierpliwy :), ze skałami zobacze no jest problem z czyszczeniem ale u mnie dwie szyby beda czyszczone, a dwie od rogu zostawiam nie czyszczone chciałbym zeby ładnie zarosły :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest ładnie jak glonami szyby zarosną. Ja bym jednak odsunął skalę aby dojść z czyściłem. Przy takim małym akwarium dwie szyby zarośnięte to będzie brzydko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.