Kelvezu Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Cześć, Mam szczepkę Seriatopory (Birdsnest) na jednej z końcówek widzę dwa "czułki". Na pewno jakiś robaczek, koral nei rośnie z tej gałęzi, wygląda na to, że tip jest zniszczony. Odłamać ten kawałek? Co to jest i czy jest mocno szkodliwe. Koral jest zdrowy. Coś podobnego widziałem na innej szczepce. acropory kupionej w necie. Na zdjęcie nie ma szans. Jedyne co widać to dwa czułki ok. 5 mm Cytuj 250 L w obiegu. BM Curve 5, refugium. IT Evergrow 2060. Jebao DCT4000, RW-4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Może jakaś pąkla. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kelvezu Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 To chyba możliwe, z tym że ten okaz ma tylko dwa czułki, mam prawidziwą pąkle na jakimś innym szkielecie. Dobrze wiedzieć jak to się nazywa. Czyli coś z tym robić? Będzię się rozmnażać i osiedlać w innych spsach? Cytuj 250 L w obiegu. BM Curve 5, refugium. IT Evergrow 2060. Jebao DCT4000, RW-4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 próbowałeś kąpieli w DIPie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Ślimaki osiadłe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kelvezu Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Nie próbowałem jeszcze, ale raczej łatwiej byłoby odłamać kawałek korala niż go wyciągnąć. Nie ma jakoś specjalnego wpływu na kondycje zwierzaka, ale jeśli zacznie się mnożyć to kto wie. Cytuj 250 L w obiegu. BM Curve 5, refugium. IT Evergrow 2060. Jebao DCT4000, RW-4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Jeśli to rzeczywiście pąkla, to raczej pożyteczny zwierz, filtrator i nieinwazyjny. Miałem taką na cycloserisie i żyła sobie ze dwa lata, nie rozmnażała się aż ostateczne znikła. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 19 Listopada 2015 czy to wygląda jak na tym zdjęciu(zdjęcie z poglądowe z sieci), jeśli tak to ślimak osiadły, zaklejaj je kropelką w żelu bo się rozsieją po całym baniaku Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Listopada 2015 Osiadłego łatwo poznać .. "snuje sieci" długie nitki - miałem 2 takie, wyjąłem skałkę i odłamałem rurkę razem ze szkodnikiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kelvezu Zgłoś Napisano 19 Listopada 2015 (edytowane) To nie jest osiadły, też miałem, ale te wyglądają bardziej jak pąkle właśnie, albo podobne filtratory. Ten mieszka w koralowcu, nie na skale. Myślę, że identyfikacja zakończona, dzięki wszystkim. Jak coś się zmieni napiszę, może się przyda komuś. Edytowane 19 Listopada 2015 przez Kelvezu (wyświetl historię edycji) Cytuj 250 L w obiegu. BM Curve 5, refugium. IT Evergrow 2060. Jebao DCT4000, RW-4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach