Skocz do zawartości
michu23

pierwsze problemy - Xenia

Rekomendowane odpowiedzi

witam! Od wczoraj obserwuję niepokjące zmiany w akwa. Xenia przestała pulsować... końcowki zrobiły się jakby białe (wyglądają jak spalone). Znajdują się one w akwa od 2 tygodni. Dotad pięknie się pompowały i pulsowały. W czwartek 21 zrobiłem podmianę. Zaraz zauważyłem różnice, a było jeszcze piękniej.

W piatek do zbiornika trafiły ryby z AM (dodam że przyjechały przes. kond. w opłakanym stanie). Uruchomiłem lampę UV a, że podłączyłem ją do programatora działało może 10 minut do godz. 20.00 po czym razem z oświetleniem w zbiorniku się planowo wyłączyło.

Rano szok. Grzyby pozwijane. 2 krzaki Xeni zniknęły całkiem. Reszta nienapompowanała się przez cały dzień. Jest rozwinięta ale ramiona powygninane, nie pulsują. Ricordea połowę mniejsza. Dużo chyba widać na fotkach.

14 dni temu wymieniłem świetlówkę Aquarelle na Leuci.

Parametry: Ca 400mg/l, Mg 1400mg/l.

Moje pytanie. Jaka może być tego przyczyna? Coś łaziło po tyhc miękasach? Może krab? Już go odizolowałem. A może świetlówki je popaliły?

679-zdrowe.jpg

Tak było z Xenią po podmianie.

679-xenia-chora2.jpg

679-xenia-chora1.jpg

Teraz jest tak :)

679-1zdrowy.jpg

Pozostał zdrowy krzaczek, którego oddzieliłem od tamtej kolonii kilka dni temu...

679-grzyby.jpg

Grzyby Kilka dni temu.

679-grzybychore.jpg

Grzybki obecnie...

Ratujcie. Jak dotąd mam pecha... Dzisiaj jest lepiej niż wczoraj.

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta UV-ką świeciłeś na akwarium ? czy ja tylko źle Ciebei zrozumiałem ?

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem lampę pożyczoną... atmana. montuje się ją w wodzie. na drugi dzień jak zobaczyłem co jest grane oddałem. poprawiłem opis by było bardziej czytelnie. troche pod****** jestem...

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

1. możliwość

Z twojej sygnaturki wyczytałem, że masz akwa 53litry. Piszesz, że niedawno włożyłeś tam nowe ryby. Napisz proszę jakie i w jakiej ilości. Swoją drogą uważam, że do tak małego litrażu wpuszczenie więcej niż 1 ryby na raz to dośc ryzykowne zagranie. Masz też raczej mało skały (z tego co napisałeś 6żywej i 2suchej). Taka ilość nie pozwoli uniknąć skoku zw. azotowych przy wpuszczeniu nowych ryb.

Podsumowując osobiście stawiałbym na skok zanieczyszczeń organicznych spowodowanych wpuszczeniem nowych ryb. Jeżeli są odpowiednio małe to możliwe, że wszystko wróci do normy w dośc krótkim czasie.

2. możliwość: lampa UV wybiła plankton, który sie teraz rozkłada i brudzi wode-ale szybko powinno to ustąpić

Jakieś 2 lata temu gdy miałem swoje małe 60 litrów popełniłem podobny błąd (2ryby na raz) i xenia zareagowała dokładnie tak samo.

takie jest moje zdanie, ale może niech ktoś jeszcze się wypowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak piszesz 53 litry. Te ryby to błazenek i chromis. UV-ka działała może 10 minut tylko.

Ryby trafiły w piatek około 20-tej do baniaka. Rzeczywiście na drugi dzień się zaczęło. Ryb już nie ma. Przyjechały z AM z Poznania. Jak otworzyłem boxa Chromis Chromis leżał martwy... miał czerwonego krwiaka w poblizu ogona. Błazen by bardzo wychudzony, z przekrwionymi białymi pasami. Mimo to ryby aklimatyzowałem met. kropelkową. Wszystko trwało około. 3 godzin. Wpuściłem je do zbiornika (właściwie tam wpadły). Czatowałem pół nocy co będzie ale nic nie drgnęło... Chromisa wyłowiłem. A błazna dzisiaj. Ostatnie moje zakupy przez net - żywych zwierząt.

Jest szansa, że to wszystko wróci do normy? Xenia jakby wracała. Clavularia wygląda jak nigdy... tylko grzybki... Może zrobić podmianę? Czytałem podobne tematy tutaj na forum - że Xenia to taki jakby wyznacznik dobrych parametrów w akwa. Podobne objawy były u innych gdy brakowało jodu... Pomagał np. płyn Lugola. Tyle, że to się nie tyczy grzybków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest tam w tej chwili jakaś ryba, lub stworzenie które trzeba karmić? Jeżeli nie, to wszystko powinno dość szybko wrócić do normy. Możliwe ,jeżeli chodzi tu o zanieczyszcenia organiczne, że nastąpi wykwit glonów( w co jednakw tym przypadku wątpie), ale teoretycznie w każdym akwarium powinien wytworzyć się stan równowagi. Doradzałbym cierpliwe obserwacje czy stan akwa sie nie pogarsza. Na razie radzę nie interweniować, ewentualnie wykonać podmianę wody, ale nie jakąś monstrualnie dużą (10-20%)

Akwarium to nie jest w tej chwili nadmiernie obciążone, więc nie widze powodu czemu nie miałoby wrócić do równowagi.

Jakiś tydzień temu kupowałem ryby w AM i wszystko było OK. Nie czekali nawet na pieniążki, tylko od razu wysłai. Obie rybki były raczej w dobrej kondycji (tylko escenius bicolor miał ślady infekcji skórej - minęło po 3 dniach)

To o czym piszesz to niewyobrażalny pech lub karygodne zaniedbanie ze strony pracownika! Radziłbym wysłać do nich maila, najlepiej ze zdjęciami chorych ryb (lub pogróżkami)i natychmiast "poprosić" o zwrot pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli robisz regularne podmiany to na razie(przy tej ilości korali) nie musisz dozować, ani nawet myśleć o dozowaniu jodu. To nie to. Jestem (prawie) pewnien, że ma to związek z "rybkami z AM" to nie przypadek, że problemy zaczęły się własnie wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki piekne! podmiany robie 10% co 14 dni, regularnie.

@ PanMandaryn. Teraz to już jak coś to kupię osobiście. Wtedy to tylko do siebie będę miał zarzuty. teraz zdecydowanie postawię na 1 rybę do tego zbiornika.

Wiesz, nie lubię nikogo posądzać o jakieś calowe działania. Maila napisałem... z prośba o reklamację tyle, że na wiele nie liczę. Zdjęcia mam tylko tego Chromisa, bo martwym błaznem zajęły się ślimaki... i nie bardzo byłoby widać to co chciałem pokazać. Przeczuwałem że coś będzie nie tak bo gdybym w porę nie interweniował to ryby pojechałyby do Wrocka a nie Bydzi... Krótko mówiąc mam pecha.

W akwa jest krab, lysmata, dwa ślimaki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż.. mogę tylko współczuć, że tak to wszytsko wyszło. Zdobyłeś za to nieco "bezcennego doświadczenia":)

Jakbyś był w okolicach Olsztyna to daj znać. Chętnie podziele sie szczepkami tego i owego:) .

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe :) zdobyłem. jeszcze wczoraj chciałem wyrzucić całe akwa przez balkon :) ale przeszło mi.

Oj wątpię, że będę ale dzięki! Te szczepki mam od Raha-a. Dużo tego dostałem a jego akwaria przyprawiły mnie o ból głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.